Wat moet ik meenemen? Neem naar de afspraak mee: de oproepkaarten. het vaccinatiebewijs van je kind (dit zit meestal in het 'groene' of 'blauwe' boekje van het consultatiebureau)
Neem de oproepkaart en je vaccinatiebewijs mee. Kun je deze niet vinden? Ook zonder oproepkaart en vaccinatiebewijs kunnen we vaccinaties geven.
De bijsluiters van de vaccins zijn te downloaden via de website van het Rijksvaccinatieprogramma. 8. Doet het prikken pijn? Alle prikken doen een beetje pijn.
Baarmoederhalskanker (HPV): de oproepkaart voor vaccinatie HPV (waarop naam, adres en geboortedatum vermeld staan) en identificatiebewijs. Als je de oproepkaart vergeten bent of kwijt bent, moet je een geldig legitimatiebewijs kunnen tonen: ID-kaart of paspoort.
Op 9-jarige leeftijd krijgt je kind opnieuw vaccinaties tegen bof, mazelen en rodehond (BMR), en tegen difterie, tetanus en polio (DTP). Deze twee vaccinaties zorgen voor een goede, langdurende bescherming tegen deze ziekten. Vaccinaties tegen kinkhoest, pneumokokken en Hib-ziekten zijn niet meer nodig.
Vaccinatie DTP-BMR (9-jaarsprik)
In het jaar dat je kind 9 wordt, ontvang je een uitnodiging voor de DTP-BMR vaccinatie. De DTP-vaccinatie beschermt tegen difterie, tetanus en polio. De BMR tegen bof, mazelen en rode hond.
Inmiddels zijn meer dan anderhalf miljoen mensen in Nederland volledig gevaccineerd tegen HPV. Er wordt goed onderzoek gedaan naar eventuele bijwerkingen. Mogelijke bijwerkingen na de vaccinatie zijn een pijnlijke arm en spierpijn.Soms krijgen mensen ook last van buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts.
Haal een HPV-vaccinatie Meer informatie
Zorg dan dat je uiterlijk in juli 2023 je eerste HPV-prik haalt. Je hebt namelijk 2 prikken nodig om volledig gevaccineerd te zijn en er moet minimaal 5 maanden tijd tussen die 2 prikken zitten. Na 2023 is de HPV-prik niet meer gratis voor jongvolwassenen.
Ouder dan 26 jaar. Ben je ouder dan 26 jaar, dan kun je de HPV prik bij de huisarts of GGD halen, je moet deze wel zelf betalen. Kosten hiervoor zijn 190 euro per prik Je hebt 2 prikken nodig voor goede bescherming.
Gebruik geen ijs, ice- of coldpacks. Dat zou bevriezing kunnen veroorzaken. Bij jonge kinderen kan het helpen om ze te knuffelen en ze af te leiden als ze wat onrustig zijn na de vaccinatie. Zorg dat je na de vaccinatie een rustige dag hebt met je kind.
In de meeste gevallen ontstaat de koorts 6 tot 8 uur na vaccinatie.Na BMR-vaccinatie kan koorts ook na 5 tot 12 dagen ontstaan.De koorts verdwijnt meestal binnen 1 tot 2 dagen. Als de koorts langer duurt dan 3 dagen of weer terugkomt na een aantal koortsvrije dagen, neem dan contact op met de huisarts.
Zoek afleiding: zet bijvoorbeeld je favoriete muziek op. Ontspan je arm zoveel mogelijk, laat je schouders bewust zakken. Doe ademhalingsoefeningen: Adem bewust, in door je neus, uit door je mond. Als je je daarop concentreert, ervaar je de prik als sneller en pijnlozer.
Dat moet minstens 3 dagen voor vertrek. Als u als kind niet de volledige serie DTP-injecties heeft gehad, of helemaal niet tegen DTP bent ingeënt, is het nodig 3 injecties te krijgen. Denk er aan dat het vaccin pas voldoende beschermt vanaf 2-3 weken na de laatste inenting.
Jazeker, het is altijd de moeite waard om toch een afspraak te maken. De DTP en de hepatitis A vaccinaties, die voor bijna alle landen worden aanbevolen, zijn nog zinvol tot op de dag van vertrek. Al tijdens het eerste consult krijg je jouw vaccinaties. Bijna alle vaccinaties kunnen op hetzelfde moment gegeven worden.
Voor de reis kun je er doorgaans nog wel twee halen met een tussen tijd van twee tot vier weken. De laatste haal je bij een volgende reis. DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
Je kunt het virus ook krijgen als je vrijt of voorspel hebt met iemand die besmet is. HPV wordt dan overgedragen via de handen, huid en mond.
De HPV-vaccinatie bij jongvolwassenen
De HPV-vaccinatie halen is mogelijk op verschillende locaties in Haaglanden. Dit kan ook zonder afspraak. Maak online een afspraak of loop even langs. De locaties en tijden vind je hieronder.
Ben je ouder dan 26 jaar en wil je je graag vaccineren tegen HPV? Dat kan, bijvoorbeeld via de huisarts.Je moet de prikken dan wel zelf betalen.
De meest voorkomende bijwerkingen van de HPV-vaccinatie zijn: Pijn, jeuk, een rode huid of een verdikking op de plek van de prik, hoofdpijn, moe zijn, spierpijn, buikpijn, misselijkheid, verhoging of koorts. Deze bijwerkingen gaan vanzelf weer over, meestal binnen één tot drie dagen.
Ook kun je last krijgen van pijn, jeuk, een rode huid of een verdikking op de prikplek. Sommige jongens en meisjes krijgen buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts.
Er is daarom al lange tijd onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat de vaccinatie 80 tot 95% beschermt tegen langdurige HPV-infecties met de typen 16 en 18. Door Brits (2021) en Zweeds (2020) onderzoek weten we dat HPV-vaccinatie tot 87-88% bescherming biedt tegen baarmoederhalskanker.
Op deze leeftijd krijgt je kind de laatste inentingen tegen de bof, de mazelen en rodehond, en tegen difterie, tetanus en polio.