Voorbeelden van wat je zonder vergunning mag bouwen zijn: Een aanbouw, serre of garage. Een bijgebouw zoals een schuur of een tuinhuis. Niet constructieve interne verbouwingen.
De vrijstelling van vergunningsplicht geldt enkel als aan een aantal voorwaarden voldaan is: Er geldt een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Let op: ook reeds bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij meegerekend.
Tijdens de bouw kan de gemeente een bouwstop opleggen als er wordt gebouwd zonder een vergunning of in afwijking van een vergunning. In dat geval mag je de bouw niet voortzetten op straffe van een forse boete. De bouwstop kan pas worden opgeheven als de vergunningen alsnog in orde zijn gemaakt.
Een bijgebouw is een gebouw dat is gebouwd op hetzelfde perceel als het hoofdgebouw. Het bijgebouw kan tegen het hoofdgebouw gebouwd zijn, maar is niet toegankelijk vanuit het hoofdgebouw, zoals bij een aanbouw of uitbouw. Een bijgebouw wordt vaak gebouwd voor een eigen functie, zoals een garage, schuur of tuin.
De hoogte van een schuur mag binnen 4 meter van het hoofdgebouw niet hoger worden dan 30 cm boven de grens met de eerste verdieping. Buiten deze 4 meter mag de schuur altijd 3 meter hoog zijn en gelden specifieke regels wanneer je nog hoger wil bouwen.
Volgens het college is in artikel 1.62 van de planregels een overkapping aangewezen als een bijgebouw, ook als dit bouwwerk maar is voorzien van één wand.
Een overkapping die binnen een zone van 2,5 meter valt en niet hoger dan 4 meter is mag meestal zonder een vergunning worden geplaatst. Een overkapping die buiten een zone van 2,5 meter valt, mag niet hoger zijn dan 3 meter en de afmeting van 30 vierkante meter niet overschrijden.
Niet meevergunde onderdelen van een hoofdgebouw, zoals een aangebouwde keuken, serre, of uitbreiding van een woonkamer, maken geen deel uit van het oorspronkelijke hoofdgebouw. Ook niet wanneer deze delen gelijktijdig met het vergunde deel van het hoofdgebouw zijn gebouwd.
Vanaf 1 december 2010 mag een bijgebouw (bv: een tuinhuis, garage of serre) aan een woning toegevoegd worden zonder bouwvergunning.
Is jouw bebouwingsgebied kleiner dan of gelijk aan 100 m2, dan mag je maximaal 50% van dat bebouwingsgebied bij bouwen. Is jouw bebouwingsgebied tussen de 100 m2 en 300 m2, dan mag jij 50 m2 bijbouwen + 20% van alles boven de 100m2 bebouwingsgebied.
Schuren en tuinhuizen vallen meestal onder bijgebouwen. Bijgebouwen vallen onder vergunningvrije bouwwerken. Dus vergunningvrij schuur bouwen is toegestaan. Naast schuur vergunningsvrij bouwen, heb je ook geen vergunning nodig voor tuinhuis.
Een bouwwerk in de voortuin/ het voorerfgebied van maximaal 2 m2 en 1 meter hoog. Gewoon onderhoud. Dakramen (zie dakkapel) Kozijn, kozijnvulling of gevelpaneel (aan de achterzijde)
Je hebt een vergunning nodig wanneer het tuinhuis op het voorerf komt te staan. Als het om vergunningen gaat is er één regel die vaak als eerste genoemd wordt. Niet alleen omdat dit de meest simpele regel is, maar ook omdat de rest van de regels er eigenlijk al niet meer toe doen wanneer je op het voorerf gaat bouwen.
Ja, een pergola wordt gezien als tuinmeubilair, zie de toelichting op artikel 2, onderdeel 10 van bijlage II van het Besluit omgevingsrecht ( Bor ). Tot een hoogte van 2,5 meter is tuinmeubilair vergunningvrij. Is de pergola hoger dan 2,5 meter, dan is een omgevingsvergunning voor het bouwen nodig.
Een veranda als bijgebouw kan ook vaak zonder vergunning worden gebouwd. Hier zijn echter een aantal regels waaraan voldaan moet worden. Er moet gehouden worden aan een maximaal oppervlak dat afhangt van de grote van uw achtererf. Er moet een minimumafstand zijn vanaf het bijgebouw tot het hoofdgebouw.
Voor het bouwen of plaatsen van een tuinhuisje of bijgebouw dat kleiner is dan 40 m² oppervlakte, hoef je geen vergunning aan te vragen en geldt ook geen meldingsplicht meer. Je hoeft dus niet meer naar de stadsdienst te lopen om te melden dat je een bijgebouw gaat plaatsen.
In principe heb je voor elke uitbreiding van een woning een vergunning nodig. Een carport of een veranda hoeft echter niet perse een uitbreiding te zijn en dus ben je in de meeste gevallen vrijgesteld van een vergunning. Wel geldt er voor dit soort aangebouwde constructies altijd een meldingsplicht.
Voor een tuinhuis in de achtertuin geldt dat deze 1 meter van de perceelsgrens moet blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd mag worden zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen. Voor het zijperceel telt een max. afstand van 3 meter.
De woningwetgeving in Nederland schrijft namelijk voor dat carports in principe binnen de categorie van vergunningsvrije bouwwerken vallen. Dat geldt zowel als de carport naast of achter het huis staat. Belangrijk om te beseffen is dat een carport voor de wet hetzelfde is als een overkapping.
Mag ik mijn schuur bouwen tegen de erfgrens? Als u gaat bouwen tegen de erfgrens mag dat alleen als dat de grens is tussen uw erf en dat van een andere particulier of bedrijf. Als de erfgrens naast openbaar toegankelijk gebied ligt, moet u 1 meter uit de erfgrens blijven.
Een overkapping mag alleen zonder vergunning gebouwd worden, als deze op het achtererf geplaatst wordt. Met andere woorden: een vergunning voor een overkapping in de achtertuin is niet nodig. Voor een overkapping aan huis, zoals een carport, is wel een vergunning vereist.
De hoogte van een terrasoverkapping is afhankelijk van waar de overkapping geplaatst wordt. Valt hij binnen de 2,5 meter zone, dan mag de overkapping maximaal 4 meter hoog worden zonder vergunning. Buiten deze zone geldt doorgaans een maximale hoogte van 3,0 meter voor vrijstelling van vergunningsplicht.
Er is geen landelijke wetgeving omtrent de maximale afmeting voor een overkapping. Wel hanteren veel gemeentes voor overkappingen groter dan 30 m² of 50% van het 'achtererfgebied' (je achtertuin) een meldingsplicht of vergunningsaanvraag.
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
Een pergola die los in de tuin staat mag maximaal 2,5 meter hoog zijn. Als de pergola de erfscheiding raakt of vast staat aan het huis, mag deze volgens de wet niet hoger zijn dan 2 meter. Wilt u een pergola bouwen die hoger is? Vraag dan een vergunning aan!