Bescherming tegen onrechtstreekse aanraking. Verlichting en stopcontacten moet je nu ook beveiligen met een 30mA differentieelschakelaar. Alleen vaste toestellen (inbouwkookplaat, inbouwoven, rolluik...)mogen nog worden beschermd door een differentieel van 300mA.
Differentieelschakelaar 300mA
Differentieelschakelaars 300mA worden daarom vooral op kringen geplaatst met toestellen die beschikken over een vaste aansluiting. Denk hierbij maar aan de oven, het kookfornuis en de microgolf.
30mA of 300mA
Verliesstroomschakelaars met een gevoeligheid van 30mA zijn gevoeliger, en zullen al in werking treden bij een kleiner lek. Een differentieelschakelaar van 30mA wordt vaak bijkomend geplaatst voor het aansluiten van vochtige ruimtes en apparaten zoals de wasmachine, badkamer en buitenverlichting.
De reglementering verplicht de plaatsing van een verliesstroomschakelaar van 30mA op de kringen van de vochtige ruimten of plaatsen waar een wasmachine, droogkast of vaatwasser staat, maar ook op kringen met verlichting en stopcontacten.
De bijkomende differentieelschakelaar van 30mA is voor het aansluiten van vochtige ruimtes en apparaten zoals de wasmachine, badkamer en buitenverlichting. Deze moet dan ook in de kringen van vochtige ruimtes en apparaten geplaatst worden.
In de badkamer gebruik je een 30 mA verliesstroomschakelaar.
Dit type aardlekschakelaar moet op elke stroomkring, zelfs bij toestellen op zeer lage veiligheidsspanning (ZLVS), zoals een kleine ledspot.
Omdat sommige omvormers een foutstroom hoger dan de standaard 30 mA-grens waarbij gebruikelijke aardlekschakelaars de stroomkring onderbreken, is het zinvol om de omvormer achter een aparte type B aardlekschakelaar van ten hoogste 300mA te plaatsen.
mvdk. Bij een beetje uitgebreide groepenkast, zeg 15 groepen/stroombanen, is het zinloos meerdere 30mA diff's achter die 300mA te zetten. Immers, de aardweerstand moet zo laag zijn dat die 300mA op een lekstroom kan trippen. Die gaat dus altijd mee bij een goeie aardsluiting.
Bescherming tegen onrechtstreekse aanraking
mogen nog worden beschermd door een differentieel van 300mA. Per differentieel van 30mA mag je nog maximaal 8 kringen beveiligen.
VRAAG: Hoeveel groepen mogen er achter een Gewiss Aardlekschakelaar? ANTWOORD: Volgens de NEN1010 mogen er MAXIMAAL 4 groepen achter één aardlekschakelaar 30mA. TOELICHTING: Bij een te hoge lekstroom wordt de aardlekschakelaar aangesproken.
De 300mA pulsgever geeft pulsen met een vaste stroomsterkte van 300 milliampère. Standaard één unipolaire puls elke 30 seconden.
Volgens de regels van de NEN (NEderlandse Normen) mogen er maximaal 4 groepen achter één aardlekschakelaar worden geïnstalleerd.
Stopcontacten voor vaste toestellen, zoals koelkasten en diepvriezers, blijven beschermd door een differentieelschakelaar van 300mA. Daarenboven wordt het aantal stroombanen die beveiligd worden door een 30mA differentieelschakelaar beperkt tot maximum 8.
Nieuwe robotica, domotica en evoluties in voedingsbronnen brengen een noodzakelijke update met zich mee. De installateur geniet bovendien meer vrijheid bij het opstellen van schema' s en plannen want hij mag een symbool dat eventueel nog niet voorzien is in het AREI zelf definiëren in de legende en daarnaar verwijzen.
Eerst ga je na hoeveel stopcontacten per kring zijn aangesloten. Als je een bijkomend stopcontact wilt aansluiten op het circuit, moet je namelijk wel over voldoende stroom beschikken. Per kring of circuit mag je 8 enkele of meervoudige stopcontacten aansluiten.
Het aantal enkelvoudige of meervoudige stopcontacten is beperkt tot 8 per stroombaan. Indien er gemengde stroombanen (stopcontacten en verlichting) geïnstalleerd worden, dan wordt elk samenwerkend geheel van verlichtingspunten beschouwd als een stopcontact. dus wat je gedaan hebt is correct!
Een hoofddifferentieelschakelaar 300mA, ook wel hoofdaardlekschakelaar, hoofdlekstroomschakelaar of hoofdverliesstroomschakelaar genoemd, is een verplicht onderdeel van elke zekeringkast. Dit component wordt in het begin van de elektrische installatie geplaatst en heeft een belangrijke rol.
Om tegen direct aanrakingsgevaar beveiligd te zijn moet de elektrische installatie voorzien zijn van een aardlekschakelaar volgens IEC 61008 of IEC 61009 met een aanspreekstroom van maximaal 30mA. Deze aardlekschakelaar schakelt aardlekstromen groter dan 30mA binnen een veilige tijd af.
Controle aardlekschakelaar
Voor de bescherming van mensen dienen aardlekschakelaars van 30 mA worden toegepast. Ook is het type AC niet meer toegestaan omdat deze alleen op sinusvormige lekstromen reageert.
Is een aardlekschakelaar verplicht? Binnen de woningbouw is een aardlekbeveiliging verplicht. Dit hoeft niet per sé een aardlekschakelaar te zijn, maar kan ook een aardlekautomaat zijn. Hager heeft hiervoor de HACO's productrange: een combinatie van een installatieautomaat en aardlekschakelaar in één component.
Ook is het verplicht om minimaal twee aardlekschakelaars toe te passen. Het is veilig om de groepen van één verdieping te verdelen over beide aardlek schakelaars.
Het is in het algemeen aan te raden om een aardlekbeveiliging van 30 mA toe te passen.
De meest gangbare installatieautomaten die worden gebruikt zijn de B16 automaten. Wij raden aan om hiervoor altijd veilige A+ Merken te nemen, hierdoor ben je zeker van veilige B karakteristiek installatieautomaten. Met zonnepanelen gebruik je over het algemeen B karakteristiek installatieautomaten.
Aardlekautomaat 3 fase 16 A speciaal voor zonnepanelen omvormer. Aardlekautomaat om een groep bij te maken voor de zonnepanelen omvormer. Aardlekschakelaar en stroom / kortsluit beveiliging in 1. De aardlekschakelaar heeft een special karakteristiek waardoor deze geschikt is om een omvormer aan te sluiten.