Overdosis chloor geven (met vloeibare chloor: 1L/10.000L). Voeg je onvoldoende chloor toe dan zit je binnen de 2 weken terug met een algenprobleem. Best voor snelle afdoding algen is vloeibare chloor.
Algen hebben over het algemeen een hekel aan zuur water. Water met een pH van 7,5 en hoger bevalt ze veel beter. Dus: houd de pH van het water tussen de 6,5 en 7,2 en de KH tussen 4 en 6. Dat remt de groei van algen.
Een blijvende oplossing voor het zweef algenprobleem (groen water) is een UV-C Filter. De ultraviolette straling doodt zweefalgen, ziektekiemen en schimmels. Een vijverfilter is ook een uitkomst voor het algenprobleem.
AlgExit is een veilig en effectief middel om veruit de meeste soorten algen in het zoetwateraquarium te bestrijden. Algen zoals baardalgen, penseelalgen en draadalgen, worden resoluut bestreden. AlgExit van easylife is eenvoudig en economisch in gebruik en ongevaarlijk voor vissen, garnalen, slakken of planten.
Alg wil bij een hoog zuurstofgehalte in het water niet groeien. Het zuurstofgehalte dus zo hoog mogelijk houden en dat heeft zelfs een uitdrijvende werking. Want waar zuurstof zit, kunnen geen stikstof of andere gassen zitten, zoals zwavelwaterstof en methaan uit bronwater.
Veel gebruikte schoonmaakmethodes om algen te verwijderen
Veel gebruikte methodes om van algen en mossen af te komen zijn de hogedrukreiniger, chloor, schoonmaakazijn en groene zeep.
Ze groeien via zonlicht en CO2. Ze zijn altijd in het water aanwezig, maar met de warme dagen kunnen ze zich sneller vermeerderen, en springen ze meer in het oog. Algen (Cladophora) drijvend als een groene brij op het water tijdens warme zomermaanden.
Zout in de vijver tegen algen
Als je zout in de vijver doet tegen algen, gaat de biologische balans aangetast worden of zelf helemaal verdwijnen. Het lost je probleem niet op omdat je niets doet aan de oorzaak van de algenvorming. Kies dus voor een structurele oplossing en niet door zomaar zout in het water te gooien.
Daarom dient een zwembad ontsmet te worden met bvb. chloor of zwembadzout. Deze producten zorgen ervoor dat de bacteriën en algen niet kunnen groeien. Om algen in het zwembad te vermijden controleer je best tot 3 maal per week de pH- en chloorwaarde en pas je die aan indien nodig.
Schoonmaakazijn is immers dodelijk voor de algen. Je kunt hiermee je terras besproeien en dit, na even de gelegenheid te hebben gegeven om het te laten inweken en inwerken, wegborstelen. Voor dit intrekken kun je het beste een paar dagen de tijd nemen.
Het effect van azijn in de vijver
Het azijn zal bovendien bacteriën en micro-organismen vernietigen. Dit zorgt er weliswaar voor dat algen verdwijnen, maar kan ook planten en zelfs vissen doden. Bovendien worden er ook goede bacteriën gedood waardoor de kans groot is dat de algen in een rap tempo terugkeren.
Anti-alg is een vloeibaar bestrijdingsmiddel dat de algen in het zwembad doodt. De dode algen kun je vervolgens met een vlokmiddel aan elkaar laten klonteren waarna de filterpomp deze uit het water kan filteren, zodat je zwembadwater weer helder en schoon wordt.
Sommige blauwalgen kunnen zelfs zorgen voor verlammingsverschijnselen of ademhalingsproblemen. Vooral kinderen moeten oppassen, omdat zij kwetsbaarder zijn en – onbewust – soms slokken water binnenkrijgen. Voor bepaalde diersoorten kan blauwalg zelfs dodelijk zijn.
Je kunt altijd eerst proberen de groene aanslag met alleen heet water schoon te maken. Groene vlekken op de bestrating of groene tegels maak je het beste schoon met groene zeep.Los dit op in een emmer heet water en verdeel het met een bezem over de tegels.
Verdun het schoonmaakazijn 1 op 1 met water en verspreid het over de groene aanslag op de tuintegels. Dit doe je heel makkelijk zelf met een gieter of spuit. Laat het mengsel een paar dagen intrekken en borstel de terrastegels vervolgens gemakkelijk schoon.
Voeg een bepaalde hoeveelheid vloeibare Anti Alg van Interline aan het water toe en zorg ervoor dat het water in beweging is. Zet uw zwembadpomp (als u die heeft) dus aan, zo wordt het middel gelijkmatig over het zwemwater verdeeld. Het is belangrijk om het product toe te voegen aan het water en niet andersom.
Het gebruik van zout: Zout is een goedkoop en effectief middel om algen te verwijderen. Strooi zout over de algen en laat het een paar uur intrekken. Spoel daarna af met water.
Bij groen water is een chloorshock aan te bevelen. Deze shock bereikt men door het chloorgehalte naar zo'n 10 ppm (mg/l) te brengen. Chloorshock (natrium hypochloriet) voor grote zwembaden: Vloeibaar chloor wordt vaak gebruikt voor het shocken van grotere zwembaden.
De meeste algen leven in waterige milieus, maar ze komen ook voor op steenachtig substraat, op boomschors of in mutualistische symbiose met schimmels: de korstmossen.
Ze zijn herkenbaar door draadjes die zich hechten aan je aquariumplanten. De volgende dieren eten deze roodwieren: Renslakken (Neritina), Siamese algeneter (Crossocheilus Siamensis), Ancistris, Black Molly, Guppen, Zwaarddragers en ook Japonica garnalen staan erom bekend.
Eens de waterhardheid en het CO²-gehalte in het water op orde zijn, kan je de aanwezige zweefalgen bestrijden. Door gebruik te maken van een algenbestrijder (van zodra de temperatuur boven 12°C zit) zal je vijver snel weer helder zijn. Let op, enkel de algenbestrijder lost het probleem niet op.
Probeer beginnende alggroei direct tegen te gaan door zoveel mogelijk jonge algen uit het water te verwijderen. Probeer je vijverwater in het najaar zo schoon mogelijk te houden. Invallende bladeren die je niet uit de vijver verwijdert, vergaan langzaam en maken daarbij het vijverwater voedselrijker.
Kalkaanslag verwijderen
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.