Kan het knakken van gewrichten blijvende schade veroorzaken? Daar kunnen we eigenlijk heel kort over zijn: nee. Veel mensen denken van wel maar meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat de gewrichten die geknakt worden en gewrichten die niet geknakt worden uiteindelijk niet verschillen.
Knakken niet schadelijk
Dan meteen het goede nieuws: het kan geen kwaad. Uw gewrichten komen er niet losser door te zitten, u krijgt er geen artrose door en ze beschadigen er ook niet door. Wel kan het bij anderen een flinke aversie oproepen, maar dat is een ander verhaal.
Bij artrose kan het voorkomen dat de gewrichten een krakend geluid maken bij bewegen. Het krakende geluid wordt veroorzaakt doordat het kraakbeen en onderliggende bot van structuur veranderen. Het kraken is op zichzelf niet schadelijk of pijnlijk.
Wat veroorzaakt het krakende geluid? Wanneer u uw nek of een gewricht in uw lichaam kraakt, worden de kapsel rond dit gewricht uitgerekt. Deze kapsels bevatten vloeistof en door ze uit te rekken kan de vloeistof minder druk uitoefenen op het gewricht. Als de druk afneemt, veranderen deze vloeistoffen in gas.
Met behulp van je nekspieren druk je je hoofd tegen je handpalmen en vergeet niet om je handen te gebruiken om elke beweging te voorkomen. Doe dit voor 5 seconden. Als je klaar bent, druk je je handen voorzichtig tegen de achterkant van je hoofd en duw je vervolgens naar achteren om tegendruk te geven.
Het kraken kan namelijk andere, soms ernstige, oorzaken hebben. Voorbeelden hiervan zijn slijtage, pezen of spieren die over een botuitsteeksel schuren of beschadigde pezen of spieren door reuma. Hoewel het geluid voor velen akelig is, kunnen knakkende gewrichten over het algemeen geen kwaad.
Je plaatst je ene hand onder het gewricht. Met je andere hand pak je het gewricht vast. Je trekt de teen mooi in lijn met het middenvoetsbeentje en rekt hem iets uit. Vervolgens kun je je teen gaan bewegen ten opzichte van je middenvoetsbeentje.
Soms kan jouw voet een krakend geluid maken bij het bewegen (crepitatie). Dit komt ook voor bij een gezonde voet; het geluid betekent dus niet dat je artrose hebt. De voet kan gaan ontsteken door veranderingen in het kraakbeen en door vrijkomende kraakbeendeeltjes.
Geluksgevoel door kraken
Door je nek te kraken, komen ook endorfines vrij in het gebied van de nekgewrichten. Endorfines worden geproduceerd door je hypofyse (voorste deel van de hersenen) en worden door je lichaam afgegeven om pijn te beheersen. Wanneer je je nek kraakt, komen er endorfines vrij in het gebied.
Veel mensen knakken met hun vingers, al of niet dwangmatig, terwijl anderen juist gruwen van het knakgeluid. Mogelijk is de fabel dat je reuma krijgt van knakken met je gewrichten de wereld in gebracht door de laatste groep. Er is in elk geval geen wetenschappelijk onderzoek dat deze theorie steunt – integendeel.
Van artrose verwachten we over het algemeen dat oudere mensen van boven de vijftig eraan lijden. Dat klopt natuurlijk ook, maar voordat mensen last krijgen van artrose, zijn er vaak al decennia lang allerlei factoren aan het werk geweest die de artrose in de hand gewerkt hebben.
Chiropractor of Bottenkraker
Het grote publiek kent chiropractie vooral van het zogenoemde “kraken”. De term bottenkraker of kraker wordt dan ook vaak gebruikt voor chiropractors.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Oorzaak van een krakende knie
Een gangbare verklaring is dat de knieschijf niet goed door zijn geultje loopt en daardoor “kraakt”. Het niet goed lopen door de het geultje kan o.a. komen door een verminderde aansturing door de bovenbeenspieren, verkort weefsel rond de knieschijf of verkorte spieren.
Wat is de oorzaak van knakkende enkels? De oorzaak van knakkende enkels heeft te maken met de opbouw en werking van het enkelgewricht. Dit bestaat uit het kuitbeen, het scheenbeen en het sprongbeen. Kraakbeen en gewrichtssmeer zorgen dat de delen 'soepel' ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.
Je zal je eigen nek niet zomaar kunnen breken, net zoals je eigen tong afbijten bijzonder lastig is. Als je je nek wat te ver verdraaid, dan zal je misschien wat last krijgen van verrekte spieren, maar verder moet je je vooral niet al te druk maken. En een goede stelregel is: als het pijn gaat doen, stoppen.
"Kraken kan, vooral in de nek, zelfs gevaarlijk zijn. Het kan leiden tot verlammingen, herseninfarcten of een dwarslaesie." Hij krijgt elk jaar wel iemand in het ziekenhuis die verkeerd is gekraakt.
Uw nek kraken kan schadelijk zijn als je het niet goed doet of als je het te vaak doet. Te krachtig je nek kraken kan de zenuwen beknellen. Dit kan extreem pijnlijk zijn en het moeilijk of onmogelijk maken om je nek te bewegen. Te hard je nek kraken kan ook de spieren rond de gewrichten en de gewrichten zelf belasten.
Een chiropractor corrigeert deze wervelblokkades waardoor je lichaam zich beter herstelt en allerlei klachten verminderd kunnen worden. Een chiropractor wordt vaak een bottenkraker genoemd. Dit komt doordat je bij behandelingen soms een krakend geluid kan horen, wat veroorzaakt wordt door een gasbel in het gewricht.
Het knakkende geluid
Wat gebeurt er dan wel? In je gewrichten zit vocht dat er voor zorgt dat je je gewrichten soepel kunt bewegen. Wanneer je hard aan je vinger trekt ontstaat er een onderdruk in het vocht waardoor er een beetje verdampt. Daardoor wordt de druk weer normaal en dat zorgt voor de “knak”.
De grote teen is een belangrijk deel van ons lijf. We wikkelen de voet ermee af, waardoor wee kunnen lopen. Hij zorgt voor het evenwicht. Zonder grote teen is het lopen moeilijk.
De verstijving is het gevolg van slijtage (artrose) van het grote teen gewricht. Dit gewricht wordt gevormd door het eerste middenvoetsbeentje en het eerste kootje van de grote teen. Deze botten zijn voorzien van een glad laagje kraakbeen, zodat het gewricht soepel kan bewegen.
Gewrichten kunnen helaas uit de kom raken, zo ook het teen gewricht. Als dit gebeurd spreken we van een (sub)luxatie, de kop en de kom zitten (gedeeltelijk) niet meer tegen elkaar aan. Omdat het gewricht niet meer op de plek zit waar hij hoort kan dit pijn veroorzaken.