Wanneer krijgt u rentekorting? U krijgt korting op de rente van uw hypotheek als uw hypotheekschuld, ofwel het bedrag dat u nog aan uw bank moet betalen voor uw huis, lager is dan de waarde van uw woning. Hoe lager de hypotheekschuld ten opzichte van de woningwaarde, des te meer rentekorting u kunt krijgen.
De hoogste hypotheekrente ooit in Nederland was 13,4 procent. Het was in het jaar 1981.
De economen van DNB maken hierbij de schatting dat de 10-jaarsrente in 2022 stijgt naar een niveau van 0,2 procent en in 2023 verder oploopt naar 0,4 procent. De verwachting is dus dat de 10-jaars staatsrente de komende twee jaar met ongeveer een half procentpunt stijgt.
Verwacht wordt dat de rente op leningen met een korte looptijd stijgt en de rente op leningen met een lange looptijd eerst daalt en dan ook stijgt. De inflatie in de eurozone is het afgelopen jaar fors gestegen van 2,2% in juli 2021 naar 8,9% in juli 2022.
Laagste hypotheekrente ooit: 0,83% 10 jaar vast!
Na jaren van een dalende hypotheekrente, is deze sinds oktober 2021 aan het stijgen. Ondanks de inmiddels forse stijging, is de hypotheekrente historisch gezien nog steeds laag.
Hypotheekrente ontwikkeling vanaf de jaren '80
Dat had alles te maken met de hoge kapitaalmarktrente op dat moment. Er was eind jaren '80 veel economische en politieke onzekerheid, onder andere als gevolg van de val van de Berlijnse Muur en de economische heropbouw van de voormalige Oostbloklanden.
NHG rentekorting
Hierdoor wordt de gehanteerde risico-opslag lager, waardoor je als woningeigenaar een lagere hypotheekrente kunt krijgen. Je krijgt op die manier een rentekorting op je hypotheek waardoor de te betalen maandelijkse hypotheekrente gemiddeld zo'n 0,5 procentpunt lager wordt.
Wanneer u meer leent, komt daar een renteopslag bovenop. Gelukkig kan de renteopslag omlaag wanneer u in een lagere risicoklasse valt. Zo scheelt een hogere of lagere tariefklasse soms wel 0,5% aan rente. Tenzij u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft.
Kortingen op hypotheekrente. Geldverstrekkers zijn wettelijk verplicht sinds 2013 om iedereen die voldoet aan dezelfde voorwaarden en kenmerken dezelfde rente aan te bieden. Het is dus niet meer mogelijk om te onderhandelen over de hoogte van de hypotheekrente.
Van Bruggen Adviesgroep acht het meest waarschijnlijke scenario dat de hypotheekrente in 2022 licht gaat stijgen met 0,2 à 0,4%.
Wil je je hypotheeklasten verlagen? Dan kun je ervoor kiezen om extra af te lossen op je hypotheek. Door het aflossen op je hypotheek, verlaag je je hypotheekschuld en daarmee je maandlasten. Je lost minder af en het bedrag waarover je rente betaalt wordt lager.
Ook is belangrijk of je partner de hypotheeklasten kan blijven betalen. Een hypotheek van € 500.000,- kost € 1192,- per maand bruto en is volledig geoptimaliseerd aan jouw persoonlijke situatie.
De wat ouderen onder ons herinneren zich vast nog wel de huizencrisis van rond 1980. De hypotheekrente was toen een procentje of 12, ongeacht hoe lang je de rente vastzette.
Variabele rente heeft ook een paar nadelen: Als de rente stijgt heb je de maand erop direct hogere maandlasten. Je hebt minder zekerheid over je maandlasten in de toekomst. Je kunt minder lenen dan wanneer je de rente minimaal 10 jaar vastzet.
In 1978 bedroeg de hypotheekrente voor vijf jaar vast al 8%. In 1981 is de hypotheekrente nog verder gestegen, namelijk naar 13%. Daar stond wel tegenover dat de inflatie ook steeds hoog was, 6% in 1981. De hoge hypotheekrente werd dus gedeeltelijk gecompenseerd door de inflatie.