Als er op de plankaart voor een perceel een bouwvlak is aangegeven, moet het gebouw (de woning of woningen) op het bouwvlak gebouwd worden. Eventueel kan je buiten het bouwvlak bouwen maar dat geldt dan alleen voor 'ondergeschikte bouwwerken' die je 'vergunningvrij' mag bouwen.
Op het kavel mag dus daadwerkelijk een nieuwbouwwoning komen. Als welstand het goedkeurt en het plan compleet is, zult redelijk snel (binnen 8 weken) een Omgevingsvergunning hebben. Soms stelt de gemeente een zogenaamd kavelpaspoort samen, een set van eenvoudige regels waar de nieuwe woning aan moet voldoen.
Uitrekenen hoeveel vierkante meter je maximaal mag bouwen
Is jouw bebouwingsgebied kleiner dan of gelijk aan 100 m2, dan mag je maximaal 50% van dat bebouwingsgebied bij bouwen. Is jouw bebouwingsgebied tussen de 100 m2 en 300 m2, dan mag jij 50 m2 bijbouwen + 20% van alles boven de 100m2 bebouwingsgebied.
Wat je zeker mag doen, is alles wat landbouwgerelateerd is. Het plaatsen van een moestuin, het houden van kippen, een weide maken voor paarden of schapen… Zelfs een boomgaard of wijngaard op landbouwgrond zetten, is toegelaten. Een serre of stal plaatsen op landbouwgrond kan ook.
Je mag als eigenaar van een bouwgrond die gerust jaren laten liggen zonder er op te bouwen. Het is dus niet zo dat je wettelijk verplicht wordt binnen een bepaalde termijn iets te doen met de grond in kwestie. Je krijgt daarvoor normaal ook geen enkele sanctie.
Met de toename van de bevolking en het aantal woongelegenheden zal de constant stijgende prijsevolutie van bouwgrond niet snel verbroken worden. Dit maakt van bouwgrond een uitstekende investering in vergelijking met andere financiële producten die vaak meer volatiel zijn.
Sommige oudere verkavelingen kunnen vervallen zijn. Indien u bijvoorbeeld een perceel grond zou aankopen in landbouwgebied binnen een oude, maar vervallen verkaveling, is de kans groot dat u een terrein dreigt aan te kopen waar u nooit een huis op mag bouwen…
Het wijzigen van landbouwgrond naar bouwgrond is per situatie maatwerk. Factoren als jouw wens, beleid in de regio en ligging van de gronden bepalen in grote mate de haalbaarheid van het omtoveren van landbouwgrond tot bouwgrond.
Kan dat? Het kan, maar de kans is erg klein. Je kunt zelf erg weinig ondernemen om agrarisch gebied om te zetten in bouwgrond. De Vlaamse regering kan zoiets in principe regelen via een gewestplanwijziging, maar zulke hervormingen zijn zeldzaam.
Wat is landbouwgrond? Landbouwgrond is een stuk grond met een agrarische bestemming. Landbouwgrond mag gebruikt worden voor agrarische doeleinden zoals het telen van groenten, fruit of andere gewassen. Ook mag er vee gehouden worden op landbouwgrond.
Normaal gezien mag je in de meeste gemeentes 'kampeermiddelen' voor eigen gebruik op je eigen terrein plaatsen. Alles wijst er dus op dat je zeker en vast een tiny house zou mogen bouwen op jouw grond als er al iets staat, en waarschijnlijk zelfs zonder vergunning, maar dit zou niet kunnen dienen als een vast adres.
Het plaatsen van losstaande bijgebouwen in de tuin zoals een tuinhuis, serre, schuurtje, poolhouse of garage is vergunningsplichtig.
U heeft bijvoorbeeld geen vergunning nodig als uw uitbouw niet meer dan vier meter diep is. Wilt u een aanbouw van meer dan vier meter plaatsen? Check dan altijd eerst even of u een omgevingsvergunning nodig heeft of niet.
Als niet bouwen buiten het bouwvlak in de bouwregels is opgenomen van het bestemmingsplan betekent dat grofweg dat je er niets meer mag bouwen. Het ligt eraan hoe het er staat, vaak spreekt men over alleen hoofdgebouwen, 'bouwwerken geen gebouw zijnde' of 'bijgebouwen' dat wel of niet mag.
Grond is een waardevaste investering
Het kan ten alle tijde gekocht en verkocht worden en behoudt altijd zijn waarde. Daarnaast kan het rendement op grond ook groot zijn. Bijvoorbeeld wanneer bestemmingsplannen wijzigen en landbouwgrond wordt aangewezen als grond bestemd voor woningbouw.
“Een tiny house geeft je niet het recht om het zomaar ergens te zetten waar je ook geen andere woning mag zetten”, waarschuwt ze: “Je kan een tiny house voor permanente bewoning alleen maar plaatsen in een woongebied en één tiny house per perceel. Het kan dus niet in een natuurgebied in een bos of op een weide.
Nee, in bossen mag niet worden gebouwd, tenzij er een bouwtitel op het bos is gevestigd. Overnachten in een tent of caravan op je eigen bosperceel is vaak wel mogelijk indien deze materialen alleen tijdelijk (ten tijde van de overnachting) aanwezig zijn. Het is wel verstandig om het even na te vragen bij de gemeente.
Hoeveel bedragen de verkavelingskosten? Als jij de verkoper bent van de bouwgrond is het ook aan jou om de verkavelingskosten te betalen. Deze bedragen meestal tussen de 200 en de 500 euro.
U betaalt ook de kosten voor het aanpassen van het bestemmingsplan. Hoeveel dit is, is afhankelijk van de uren die de gemeente eraan moet besteden. Bestemmingsplannen kosten meestal tussen de €10.000,00 en € 20.000,00.
Het is wel waar dat bouwgrond aanzienlijk duurder is dan landbouwgrond, maar de echt hoge prijzen voor de grond worden pas betaald nadat de wegen, riolen en elektriciteit zijn aangelegd.
Voor een wijziging in het bestemmingsplan moet u een aanvraag indienen bij de gemeente. Houdt u er rekening mee dat dit een vrij moeilijke en dure procedure kan zijn. Alleen de aanvraag kost op dit moment in de meeste gemeenten tussen de 10.000 en de 12.000 euro.
Voor het splitsen van een grond in minstens 2 loten om minstens één van die loten te verkopen als bouwgrond is een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden nodig.
Daarnaast kan je ook -indien je voldoet aan de voorwaarden- een bouwgrond aankopen bij de sociale huisvestingsmaatschappij. Volgens de algemene termijn ben je hier verplicht om er een woning op te bouwen die op vier jaar tijd -vanaf de ondertekening van de aankoopakte- winddicht moet zijn.
Wilt u een grond (al dan niet bebouwd) splitsen in minstens 2 loten om minstens één van de onbebouwde loten te verkopen als bouwgrond? Dan hebt u een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden nodig.