Voedselproducten die niet in de magnetron mogen
Nitraat is een stof die omgezet kan worden in nitriet, wat schadelijk is voor de gezondheid. Veel bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie bevatten deze stof.
Denk bijvoorbeeld aan groene bladgroenten zoals sla, spinazie en kool. Als je die zomaar in de microgolfoven steekt, kan dat voor vonken zorgen. Let ook op voor dikke sauzen. Door de hitte kunnen er kleine ontploffingen ontstaan, waardoor je microgolf volledig onder de saus komt te zitten.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
Als vuistregel geldt dat plastic bakjes niet in de magnetron mogen . De hoeveelheid risico die gepaard gaat met het verwarmen van plastic varieert afhankelijk van het type plastic, maar om alle mogelijke negatieve gevolgen voor de gezondheid te voorkomen, is het het beste om zoveel mogelijk in glas of keramiek op te warmen.
Aluminium gaat vonken geven en knetteren en kan kortsluiting veroorzaken, en uit styrofoam (zo van die piepschuimen bakjes waarin vlees uit de supermarkt is voorverpakt, of kant-en-klare soep) komen schadelijke stoffen vrij als je het verwarmt.
Aardappelen herbergen vaak Clostridium botulinum, de botulismebacterie. Wanneer ze gekookt worden en niet direct in de koelkast worden bewaard, kunnen sporen van de bacterie zich vermenigvuldigen. 5 De aardappelen in de magnetron zetten doodt de bacteriën ook niet, dus je aardappelen van de tweede dag kunnen maagklachten veroorzaken .
Het gebruiken van de magnetron is volgens de Universiteit van Nederland ook niet ongezond. Wanneer je eten verwarmt in de magnetron kan dit zelfs gezonder zijn dan wanneer je eten opwarmt in de pan omdat meer voedingsstoffen behouden blijven.
Overgebleven roerei, frittata's en omeletten worden rubberachtig als ze in de magnetron worden opgewarmd . Het beste is om eiergerechten voorzichtig op te warmen in de oven op lage temperatuur (300˚F) tot ze helemaal warm zijn. Bedek de schaal met folie of een deksel om vocht te behouden.
Het is niet zo dat fruit niet in de magnetron kan, maar je moet wel voorzichtig zijn met hele vruchten. Dat komt omdat fruit zoals druiven, perziken en appels in hun schil opwarmen, waardoor er geen vocht kan ontsnappen, wat betekent, jawel, je raadt het al, gesmolten jam overal.
ð² Tips voor het opwarmen van eten in de magnetron:
Gebruik een deksel, bord of magnetronfolie om het vocht in de maaltijd te behouden tijdens het opwarmen, om te zorgen dat het eten niet droog wordt.
Eten met een schil eromheen kan niet altijd opgewarmd worden in de magnetron. De schil zorgt er namelijk voor dat de warmte niet kan ontsnappen, waardoor het eten als het ware ontploft. Denk dan bijvoorbeeld aan eieren en druiven.
Vloeistoffen in de magnetron
Een andere stof die je beter niet zomaar in de magnetron kunt zetten is een kop of glas water. De microgolven verhitten het water heel snel, maar van buiten zie je dat niet. Het water gaat niet borrelen zoals wanneer je het op het fornuis zou verwarmen.
Je kunt tomaten ook roerbakken ca. 2-4 minuten, opwarmen in de magnetron zo'n 4-8 minuten. Of grill je tomaten ca. 3-5 minuten, dan worden ze lekker zoet!
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
Eten moet worden verwarmd tot het 82C (176F) is om alle schadelijke bacteriën te doden – en omdat bacteriën nog steeds kunnen groeien als eten weer afkoelt, moet u een maaltijd niet meer dan één keer opwarmen. De hoge temperaturen van de magnetron kunnen ook een risico vormen.
“Er zijn geen schadelijke effecten gevonden van het eten van voedsel dat bereid is in de magnetron.” “Je moet wel goed opletten waarin je eten in opwarmt. Een plastic bakje dat niet geschikt is voor in de magnetron kan gevaarlijke stoffen zoals weekmakers afgeven.
Het lijkt misschien handig om de bovenkant van uw magnetron te gebruiken als extra opbergruimte, maar het is geen goed idee . Het blokkeren van de ventilatieopeningen aan de bovenkant van de magnetron kan ervoor zorgen dat deze oververhit raakt, wat kan leiden tot mogelijke schade of zelfs brandgevaar.
Door de snelle verhitting kunnen de korrels barsten en plakkerig, gegelatineerd zetmeel vrijgeven . Het resultaat: een kleverige aardappel die vaak ook ontsierd is door harde knobbeltjes waar het zetmeel is gekristalliseerd.
Aha! Sommige groenten kan je beter niet te vaak opwarmen. Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie bevatten een hoge concentratie nitraat en dat kan omgezet worden in nitriet.
Als u niet zeker weet of iets in de magnetron mag, controleer dan de achterkant of onderkant om te kijken of er een magnetronbestendig label of symbool op staat . Als u er geen kunt vinden, probeer dan te bepalen waar het item van gemaakt is. Dit geeft u een beter idee of het geschikt is voor gebruik in de magnetron.
Wanneer je je restje macaroni opwarmt met een lepel, ontstaat er geen vlam in je magnetron. Een lepel is namelijk groot en dik genoeg om de warmte te absorberen. Een vork daarentegen verzamelt de elektrische stroom aan de uiteinden vanwege de lange en spitse vorm.