Hoe eet je zeewier Denk hierbij aan stamppot, salade of kort gestoofd. Zeewier kan ook op vele manieren de maaltijd verrijken: als bijgerecht, als smaakmaker in gerechten of als zoutvervanger. Bekende zeewieren voor in de keuken zijn: zeesla, nori, wakame, dulse, kombu en zeespaghetti.
Zeewier kun je op dezelfde manier gebruiken als groente en bevatten vezels en vitamine C, daarom zijn ze ook goed te gebruiken als groenten in een maaltijd. Wees terughoudend om vaak zeewier als vleesvervanger of groente te eten.
Nori – Geroosterd, gedroogd en geperst tot vellen.Droog gegeten, wordt het gebruikt om sushirollen in te wikkelen, toegevoegd aan roerbakgerechten of verkruimeld in soepen . Het is ook populair als zeewierchips of snacks. Hijiki – Gedroogd tot kleine takjes, wordt het toegevoegd aan roerbakgerechten en stoofschotels.
Het Voedingscentrum raadt aan terughoudend te zijn met vaak (gedroogd) zeewier als vleesvervanger of groente te eten. Zeewieren kunnen namelijk sterk variëren in de hoeveelheid zware metalen, jodium, ijzer, vitamine B1 en zout en het is niet altijd duidelijk hoeveel er daarvan inzit.
En je hebt niet veel nodig om optimaal resultaat te halen bij het eten van zeewier: 5-7 gram gedroogd wier per dag (50-70g vers) is al voldoende.
Zeewier voor een gezonde darmflora
Zeewier bevat hoge concentraties mineralen, vitamines, proteïne en essentiële aminozuren. Door het hoge vezelgehalte zijn ze een goede voedingsbron voor je darmen. Deze vezels zijn weer onderverdeeld in fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare voedingsvezels.
Je koopt het gedroogd, maar moet het een twintigtal minuten laten weken in water.Kook het daarna nog een half uurtje en voeg het toe aan salades, stoofgerechten of soep. Deze soort alge is perfect in een salade of in je Miso-soep. Wakame heeft een subtiel zoete smaak die je gerecht wat extra punch geeft.
Zeewier heeft een relatief hoog gehalte aan onverzadigde en essentiële vetzuren (DHA en EPA). Vooral EPA is een goede reden om regelmatig zeewier te eten. EPA- vetzuren gaan cardiovasculaire aandoeningen tegen en verminderen het risico op na-effecten van een bloedstolsel.
Bovendien bevatten sommige soorten zeewier hoge hoeveelheden jodium, wat essentieel is in beperkte hoeveelheden, maar schadelijk kan zijn als het in grote hoeveelheden wordt gegeten . Zeewier kan ook de zware metalen arseen, kwik, cadmium en lood bevatten, die het kan absorberen als het groeit in gebieden die besmet zijn met die stoffen.
zeewier beschermt en verbetert de functie van de lever en de nieren.
Wassen - Zeewier moet bij de oogst worden afgespoeld met gefilterd zeewater om vuil en zeeleven te verwijderen die kunnen leiden tot productverslechtering. Blootstelling - Zeewier moet worden afgedekt om overmatige blootstelling aan wind en zon te voorkomen om voortijdige uitdroging te voorkomen, wat de kwaliteitsverslechtering kan vergroten.
Tegenwoordig wordt kelp rauw gegeten of gekookt in sushi, sauzen, salades en andere voorverpakte producten . Sommige mensen verkiezen het zelfs om het tot poeder te vermalen en gebruiken het in plaats van zout.
Jij, mijn vriend, hebt geluk, want overgebleven nori vellen zijn een van de simpelste maar meest bevredigende snacks van allemaal . Chips (of crisps). Eet ze gewoon zo of maak ze nog lekkerder met een rijst & kimchi combo. Je kunt ze zelfs omtoveren tot een gedeconstrueerde sushi rol.
Over het algemeen kan je de smaak van zeewier omschrijven als zilt/zoutige umami smaak. Umami is de vijfde smaak na bitter, zout, zoet, en zuur. Maar je zou zeewieren te kort doen om ze over het algemeen te beschrijven. Elk zeewier heeft namelijk zijn unieke smaak.
Het hoeft niet gekookt te worden. Je kunt het als snack eten als het gedroogd is. Bak of kook het in vijf minuten gaar als toevoeging aan broodjes, omeletten, sauzen, jus en krokante chips. Gebruik rauw, geroosterd, gedroogd, gerookt, gebakken of gefrituurd.
Er is geen kwaad in om zeewier gewoon vers en rauw te eten. De zoutheid van de zee gemengd met de minerale smaak zorgen voor een geweldige salade. Hank raadt aan om het te versnipperen en er alleen rijstwijnazijn en sesamolie aan toe te voegen . Voor zeesla, een dunnere variant van zeewier, kun je vrijwel elke smaak toevoegen die je wilt.
Gedroogd zeewier zoals wakame, nori en zeesla kan je makkelijk fijnsnijden of verpulveren tot vlokken.Strooi er een beetje van over wokgerechten en salades, maar ook op een omelet, aardappelpuree, pasta of toast met avocado. Doseer naar eigen smaak.
Zeewier is ongelofelijk goed voor de gezondheid! Het is zeer geschikt voor mensen die willen afvallen, want het bevat allerlei gezonde vitamines en mineralen, zonder dat daar veel calorieën tegenover staan.
Een kleine hoeveelheid zeewier bevat een paar calorieën, vullende vezels en fucoxanthine, wat bijdraagt aan een versnelde stofwisseling. Het is bovendien een smakelijke snack die uw vasten niet zal verbreken .
Hoewel bruin zeewier veilig is voor volwassenen als het met mate wordt gegeten , zijn er gevallen bekend van zwangere en zogende vrouwen die te veel bruin zeewierproducten hebben geconsumeerd en hun baby's ziek zijn geworden. In deze gevallen consumeerden de moeders meerdere keren per dag bruin zeewierproducten.
Zeewier bevat geen B12
Deze B12 is niet bruikbaar voor de mens. Zeewieren zijn wel om andere redenen een goede keuze voor vegetariërs. Als ze niet vervuild zijn, zijn ze een duurzame bron van eiwit en mineralen.
Kalium in zeewier
Kalium bevordert een gezond zuur-base evenwicht en is belangrijk voor een goede hartspier werking en een evenwichtig zenuw- en endocrien systeem. Het verbetert de cardiovasculaire gezondheid, helpt bij de reiniging van de nieren en vermindert geestelijke spanningen en nervositeit.
Zeewier is van nature zout en kan in gedroogde vorm binnen enkele minuten in water worden gerehydrateerd. Er is geen reden om overboord te gaan met de smaak. Bedek het gerehydrateerde zeewier gewoon met een mengsel van sesamolie, rijstazijn, zout, een beetje suiker en garneer met sesamzaadjes .
Zeewier is lekker als bijgerecht of als smaakmaker aan andere gerechten. Zeewier wordt ook wel umami genoemd, de 5-de smaak (naast de ons bekende smaken als zout, zoet, zuur en bitter).
Rode wieren worden vaak door de mens gegeten, denk bijvoorbeeld maar eens aan Nori die gebruikt wordt om sushi te bereiden. Om Nori te krijgen worden rode algen en porphyra zeewiersoorten geteeld en na iets meer dan veertig dagen geoogst.