Er is geen speciaal dieet als je lupus hebt. Je kan dus alles eten. Eet gezond, maar eet geen alfalfa. Alfalfa kan je huidklachten verergeren.
En gewichtstoename kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen, wat al in de hand wordt gewerkt door lupus. Dit zijn de producten die je moet vermijden. Bewerkte producten die rijk zijn aan verzadigde vetten: gefrituurd voedsel, bewerkt vlees (hotdogs, bacon, hamburgers), rood vlees, boter, room, sauzen, enz.
Symptomen lupus erythemathodes
Zonlicht verergert de klachten. Bij deze vorm krijgt u een rode, schilferende plek op de huid of rode ringen. Zonlicht verergert de klachten. De verschijnselen komen meestal op plaatsen voor zoals de onderarmen, schouders en nek.
Voedingsmiddelen die een flare lijken te veroorzaken, verschillen sterk van persoon tot persoon. Dus een voedingsmiddel dat problemen veroorzaakt bij de ene persoon, heeft mogelijk geen effect op jou. Sommige voedingsmiddelen waarvan gezegd wordt dat ze lupus verergeren, zijn nachtschadegroenten en dierlijke eiwitten. Nachtschadegroenten zijn aardappelen, tomaten, aubergine en pepers.
Je laat alle voedingsmiddelen weg die het immuunsysteem uitlokken tot actie: dit zijn granen (gluten), zaden, peulvruchten, noten en alle planten die behoren bij de nachtschades (aardappelen, tomaten, paprika, rode pepers, aubergines). Dierlijke producten om te vermijden zijn: zoogdiervlees, zuivel en eieren.
Auto-immuunziektes kan je niet genezen. De behandelingen die ervoor bestaat, kunnen wel het effect van het immuunsysteem beperken waardoor de pijn en ontsteking kan verminderen. Meestal worden middelen zoals NSAIDs en immunosuppressiva ingezet.
In de regel moet u streven naar een uitgebalanceerd dieet, compleet met veel fruit, groenten, magere zuivelproducten en eiwitten . Hier zijn slechts enkele voedingsmiddelen die u in uw dieet kunt opnemen: Vette vis, noten en zaden: Lupus is een ontstekingsziekte, dus het is belangrijk om voedingsmiddelen te consumeren die ontstekingsremmende eigenschappen hebben.
Mensen met lupus moeten bepaalde supplementen vermijden, waaronder echinacea, spirulina en vitamine E. Deze supplementen kunnen de reactie van het immuunsysteem versterken en lupussymptomen veroorzaken. Het is ook nuttig om overmatige blootstelling aan de zon, zout en alfalfaspruiten te vermijden, die de symptomen ook kunnen verergeren.
Voedingsmiddelen zoals uien, asperges, zaden, linzen en appels helpen om voldoende vezels in uw dieet te behouden. Bij lupuspatiënten met bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO) kunnen deze voedingsmiddelen met veel FODMAP's echter spijsverteringsproblemen veroorzaken .
Er zijn vele geneesmiddelen die een drug-induced LE kunnen veroorzaken. Vaak (5-20%) komt het voor bij procainamide, hydralazine, minocycline, en quinidine. Minder vaak (< 1%) bij chloorpromazine, isoniazide (INH), minocycline, en methyldopa.
Sulfa-medicijnen , die een persoon gevoeliger maken voor de zon, zoals: Bactrim® en Septra® (trimethoprim-sulfamethoxazol); sulfisoxazol (Gantrisin®); tolbutamide (Orinase®); sulfasalazine (Azulfidine®); diuretica. Tetracycline-medicijnen die de zon gevoeliger maken, zoals minocycline (Minocin®).
Een vroege diagnose en een doeltreffende behandeling maken dat de meeste patiënten met SLE een normale levensverwachting en een normaal levenspatroon kunnen hebben. SLE komt vooral voor bij vrouwen en begint meestal tussen 20- en 40-jarige leeftijd. Ongeveer 30 op de 100.000 mensen in Nederland heeft SLE.
De oorzaak van systemische lupus erythematodes is onbekend. Er zijn erfelijke factoren en omgevingsfactoren: zo komt de ziekte vaker voor binnen dezelfde familie en door het gebruik van bepaalde medicijnen. Daarnaast spelen hormonen een rol. Eén op de duizend mensen krijgt systemische lupus erythematodes.
Een aantal factoren zoals het niet regelmatig nemen van de medicatie, infecties, stress en zonlicht kunnen de SLE verergeren; deze verergering wordt een opvlamming van de SLE genoemd. Het is vaak erg moeilijk om te voorspellen hoe de ziekte zal verlopen.
SLE wordt gekenmerkt door periodes van weinig tot geen ziekteactiviteit, afgewisseld met periodes van actieve ziekte.Tijdens deze opvlammingen kunnen in principe alle weefsels en organen ontstoken raken. In de meeste gevallen zijn er ontstekingen te vinden in de huid, de gewrichten, de slijmvliezen en de nieren.
Spirulina, Aphanizomenon flos-aqua, Chlorella, Echinacea en alfalfa stimuleren het immuunsysteem. Het gebruik van deze kruiden kan in verband worden gebracht met de uitbarsting of opflakkering van auto-immuunziekten van de huid.
Corticosteroïden: Corticosteroïden zijn voorgeschreven medicijnen die ontstekingen verminderen . Prednison is een veelgebruikt corticosteroïd dat zorgverleners gebruiken om lupus te behandelen. Uw zorgverlener kan u pillen voorschrijven die u oraal inneemt of een corticosteroïd rechtstreeks in een van uw gewrichten injecteren.
Bij patiënten met auto-immuunziekten, zoals systemische lupus erythematodes (SLE), reumatoïde artritis (RA), systemische sclerose (SS), diabetes type 1 en psoriasis, kan vitamine C helpen ontstekingen en oxidatieve stress te verminderen door de productie van pro-inflammatoire cytokinen en vrije radicalen te verminderen .
Het eten van voedsel met veel cholesterol kan uw risico op cardiovasculaire complicaties door lupus verhogen. Echter, wanneer met mate gegeten, kunnen eieren gunstig zijn voor mensen met lupus . Dit komt omdat ze voedingsstoffen bevatten zoals vitamine D en magere eiwitten.
Als u lupusmedicijnen gebruikt die uw lever metaboliseert, drink dan helemaal geen alcohol . Deze medicijnen kunnen onder andere zijn: Leflunomide (Arava) Methotrexaat (Rheumatrex, Trexall)
Het kiezen van enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten kan de gezondheid van het hart ten goede komen bij het vervangen van verzadigde en transvetten. Voorbeelden van enkelvoudig onverzadigde vetten zijn olijfolie, koolzaadolie, pindaolie, zonnebloemolie en sesamolie, evenals avocado's, pindakaas en veel noten en zaden.
Welk fruit is nou het beste voor je weerstand? Echte toppers zijn aardbeien, kiwi's en citrusvruchten zoals sinaasappels; daar zit lekker veel vitamine C in. Maar ook bananen, druiven en appels zitten boordevol vitamines die je weerstand een flinke boost geven.
Voornamelijk citrusvruchten (sinaasappel, citroen), kiwi's, aardbeien, bessen, koolsoorten, paprika, tomaten, broccoli, zoete en normale aardappelen bevatten veel vitamine C. Vitamine C verhoogt de mobiliteit van de leucocyten of witte bloedcellen. Dat zijn de cellen van ons immuunsysteem.