In grapefruitsap (zowel van verse grapefruit als in verpakt sap) zit een stof die ervoor zorgt dat statines in het lichaam minder snel worden afgebroken en dus langer in het lichaam blijven. Dit kan bijwerkingen tot gevolg hebben. Het gebruik van grapefruitsap wordt daarom afgeraden als u een statine gebruikt.
Wacht na het innemen van uw medicijn minimaal 4 uur met het eten of drinken van grapefruit(sap) of sinaasappel(sap). Eet per keer niet meer dan 2 grapefruits of sinaasappels. Drink per keer niet meer dan 1 glas grapefruitsap of sinaasappelsap.
Wees matig met suiker en zout. Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Kies voor magere vleessoorten en vleeswaren. Kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas. Beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak. Kies andere, vetarme bereidingsmethoden (bijvoorbeeld grillen in plaats van bakken).
Yoghurt of andere zuivelproducten zijn niet positief of negatief voor het cholesterolgehalte in uw bloed. De Gezondheidsraad raadt dagelijks 2 porties zuivel, waaronder melk en yoghurt aan omdat het bijdraagt aan een gezonde voeding. Met name yoghurt beschermt tegen diabetes.
Een woord van Verywell. Ghee, extra vergine olijfolie en avocado-olie zijn gezonde alternatieven voor boter. Ze bevatten echter nog steeds veel vet, dus consumeer ze met mate om binnen de aanbevelingen van minder dan 10% verzadigd vet en 20% tot 35% totaal vet per dag te blijven.
Paranoten, cashewnoten en macadamianoten bevatten meer verzadigd vet. Te veel hiervan kan bijdragen aan een verhoogd cholesterolgehalte, dus eet ze alleen af en toe. Kastanjes zijn een uitzondering: ze bevatten minder vetten en meer zetmeelrijke koolhydraten dan andere noten.
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.
Zo is vitamine D bijvoorbeeld ook van belang voor een gezond systeem van hart en bloedvaten. Er is echter nog niet vastgesteld op welke manier hart en bloedvaten precies worden beïnvloed door vitamine D. Waarschijnlijk gebeurt dit doordat vitamine D de vaatwanden beschermt tegen de invloed van geoxideerd cholesterol.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Alleen orgaanvlees en vlees waarin orgaanvlees is verwerkt hebben een hoger cholesterolgehalte. Het advies is daarom om niet vaker dan 1 x per twee weken orgaanvlees te eten of niet meer dan 1 belegde boterham per dag te eten met vleeswaren waarin orgaanvlees is verwerkt.
Walnoot koekjes zijn gezond
Walnoten zorgen voor een toename van het goede HDL cholesterol en een afname van het slechte LDL cholesterol in ons bloed.
Achtergrond: Adenosine receptor activatie is essentieel voor het bemiddelen van de IS-beperkende effecten van statines. Cafeïne is een niet-specifieke adenosine receptor blokker, en dus kan het drinken van CC de myocardiale beschermende effecten van statines blokkeren .
De meest voorkomende bijwerking van statines is spierpijn. Hoewel het in een enkel geval kan leiden tot ernstige spierafbraak heeft verreweg de grootste groep (twintig procent van alle gebruikers) last van spierpijn zonder spierschade. Toch belemmert deze spierpijn het dagelijks functioneren.
De banaan kan namelijk op een lege maag gaan gisten. Dat kan volgens Gioffre zorgen voor een ontregelde spijsvertering. Je darmflora kan niet optimaal zijn werk doen en daardoor kun je op de lange termijn zelfs aankomen. Dat banaantje in de ochtend is dus niet zo gezond als je misschien zou denken.
11. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Kort daarna daalt die bloedsuikerspiegel weer.
Vanwege de hoge hoeveelheid onverzadigde vetten kan pindakaas helpen om het LDL-cholesterolgehalte van een persoon te verlagen . Een optimaal LDL-gehalte is gekoppeld aan een lager risico op hartziekten. Een onderzoek uit 2015 wees uit dat mensen die veel noten eten, mogelijk een lager risico lopen op sterfte door hart- en vaatziekten.
Pindaolie bevat veel enkelvoudig onverzadigde "goede" vetten en weinig verzadigde "slechte" vetten. Dit zou hartziekten helpen voorkomen en het cholesterol verlagen . Pindaolie zou kunnen helpen de vetophoping in bloedvaten te verminderen.
Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten. Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant.
Laat kaas op toast links liggen en gebruik in plaats daarvan plakjes of geprakte avocado als topping op volkoren toast of crumpets. Deze snelle snack is rijk aan onverzadigde vetten in plaats van verzadigde vetten. Probeer eens een snufje zaden of chilivlokken voor een extra kick. Lees meer van onze diëtist over avocado's en vet.
Het eten van voedsel met veel verzadigde vetten en transvetten kan het 'slechte' cholesterolgehalte verhogen. Sommige voedingsmiddelen, waaronder olijfolie, kunnen helpen het 'slechte' cholesterol te verlagen en het 'goede' cholesterol te verhogen.
De vetten in roomboter. Roomboter wordt voornamelijk gezond of ongezond verklaard vanwege de vetten. Dit omdat roomboter in verhouding veel verzadigde vetten bevat (ongeveer 70%). Verzadigde vetten lijken verband te hebben met het verhogen van je cholesterol en hiermee het risico te vergroten op hart- en vaatziekten.