Koemelk en producten die koemelk bevatten zijn niet toegestaan binnen de dieetbehandeling van koemelkallergie. Denkt u daarbij niet alleen aan melk maar ook aan producten die van melk gemaakt zijn, bijvoorbeeld: karnemelk. vla, yoghurt, kwark, pap.
Zorg voor zoveel mogelijk variatie, eet groenten van verschillende kleuren. Verse en diepvriesgroenten hebben de voorkeur. Wees matig met vlees, Kies wit vlees boven rood vlees en vers boven bewerkt. Eet 1 – 2 keer per week (vette) vis.
Alle artikelen die melk, kaas, boter, wei-caseïne, caseïnaten, hydrolysaten, lactose, lactalbumine, lactoglobuline of melkbestanddelen, kunstmatige botersmaak bevatten. Niet-zuivelvervangers die caseïnaat bevatten.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Producten die u niet mag gebruiken. Alle melkproducten zoals melk, karnemelk, yoghurt(dranken), kwark, chocolademelk, pudding, vla, pap, roomijs, koffiemelk, koffieroom, slagroom, kaas, smeltkaas, smeerkaas, cottagecheese, buitenlandse kaassoorten, geitenkaas en roomboter.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
Sojakaas wordt steeds beter en zuivelvrije alternatieven voor mozzarella, Parmezaanse kaas, blauwe kaas en Cheddar zijn allemaal verkrijgbaar. Sojaroom is een goede vervanger voor slagroom; als het goed gekoeld is, wordt het stijf. Goed commercieel gemaakt soja-ijs is overal verkrijgbaar.
Volkorenbrood: Gemaakt van volledige tarwekorrels, bevat geen lactose tenzij anders aangegeven. Speltbrood: Een gezonde keuze, gemaakt van speltgraan, zonder toegevoegde lactose. Roggebrood: Een donker, vezelrijk brood, typisch lactosevrij. Pitabrood: Vaak gemaakt zonder melkproducten, dus lactosevrij.
Naast het feit dat geklaarde boter ontzettend lekker is, kent het ook meerdere voordelen. Zo is deze pure botersoort een stuk geschikter om mee te bakken omdat de boter niet verbrandt. Geklaarde boter bevat daarnaast geen lactose meer en is daarom geschikt voor mensen met een koemelkallergie of lactose-intolerantie.
Vooral calcium, vitamine B2 en B12 moet je goed vervangen als je geen zuivel, zoals melk en kaas neemt.
Hoewel boter bijna geen proteïne bevat, kunnen zelfs sporenhoeveelheden een reactie veroorzaken. Dit betekent dat het niet als veilig beschouwd moet worden voor mensen met een melkeiwitallergie . Boter wordt gemaakt van melk, wat het een zuivelproduct maakt.
Het belangrijkste verschil tussen lactose-intolerantie en koemelkallergie is dat lactose-intolerantie een probleem is met het verteren van lactose (melksuiker) uit melk, terwijl een koemelkallergie een reactie is van het immuunsysteem op de eiwitten in melk.
Een zuivelvrij dieet omvat het vermijden van alle of de meeste zuivelproducten, waaronder melk, boter, yoghurt, kaas, room en ijs . In tegenstelling tot een veganistisch of plantaardig dieet, omvat een zuivelvrij dieet nog steeds andere dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren.
Drink soja-, rijst-, haver- en amandelmelk die verrijkt zijn met calcium en vitamine D. Zoek naar zuivelvrije ijs, chocolade, kaas en yoghurt. Gebruik margarines gemaakt met plantaardige olie in plaats van boter.
In worst(jes), vlees, vis, gerookte zalm, gepaneerd(e) vlees en vis, Valess, vegetarische vleesvervangers kan melk zitten. Soms wordt koemelkeiwit gebruikt in vlees(waren) en vis (gerookte zalm).
Volwaardige voedingsmiddelen zoals vlees, gevogelte, zeevruchten, eieren, fruit en verse groenten zijn van nature zuivelvrij . Kijk voor andere voedingsmiddelen naar zuivelingrediënten die zijn gemarkeerd in de ingrediëntenlijst of de zin "Bevat melk" in vetgedrukte letters onderaan de lijst. Alle voedingsmiddelen met het label "Vegan" of "Parve" zijn zuivelvrij.
Koemelk en producten die koemelk bevatten zijn niet toegestaan binnen de dieetbehandeling van koemelkallergie. Denkt u daarbij niet alleen aan melk maar ook aan producten die van melk gemaakt zijn, bijvoorbeeld: karnemelk. vla, yoghurt, kwark, pap.
Mayonaise bevat geen lactose. Het is meestal samengesteld uit olie, eigeel, azijn of citroensap en soms mosterd, wat betekent dat het geen zuivel bevat, dus met andere woorden, geen lactose.
Merken om naar te kijken zijn Earth Balance Vegan Buttery Sticks en Melt Organic Vegan Butter Sticks , beide op plantenbasis en gemaakt om naar boter te smaken. Gemaakt met plantaardige olie, Blue Bonnet Lactose-Free sticks zijn zuivelvrij en glutenvrij.
Alle producten van koemelk of waar koemelk, in welke vorm dan ook, in verwerkt zit, bevatten koemelkeiwitten omdat deze eiwitten niet uit de koemelk verdwijnen of verwijderd kunnen worden. De enigste alternatieven zonder koemelkeiwit zijn de 100% geiten- en schapenkazen zoals deze bij ons verkrijgbaar zijn.
De meest voorkomende veganistische broodsoorten zijn zuurdesembrood, Ezechiëlbrood, ciabatta, focaccia en stokbrood .
Aanhoudende melkallergie kan worden behandeld met orale immunotherapie (OIT) bij patiënten van alle leeftijden. Historisch gezien werd patiënten met melkallergieën geadviseerd om alle zuivelproducten te vermijden.
Harde kazen zoals cheddar, colby, Zwitserse kaas, mozzarella en Monterey Jack “zijn vrijwel lactosevrij ”, legt Cifelli uit. Daarnaast zijn oude kazen zoals Parmigiano Reggiano vrijwel lactosevrij.