Pretzel, brezel of bretzel: de zoute krakelingen van onze oosterburen hebben een onmiskenbare vorm en typische chewy textuur. In Amerika mateloos populair, bij ons zie je de pretzel weinig. Dit heeft alles te maken met een specifieke hulpstof die de pretzels nou juist hun typische kleur en smaak geeft.
Pretzels komen oorspronkelijk uit het hart van Europa en zijn een basissnack geworden voor mensen over de hele wereld. Met hun unieke vorm, bevredigende crunch en veelzijdige smaken is het makkelijk te zien waarom ze voor velen een favoriet zijn!
Consumptie van pretzels in de VS 2020
De gegevens zijn berekend door Statista op basis van de US Census-gegevens en Simmons National Consumer Survey (NHCS). Volgens deze statistiek hebben 181,13 miljoen Amerikanen in 2020 pretzels gegeten .
In Duitsland is de Pretzel beter bekend als een Brezel, en kom je hem in elke bakkerij tegen. De vorm van een Pretzel zou een religieuze betekenis hebben: de gaten in de krakeling zouden staan voor de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.
Om maar even met de deur in huis te valen: pretzels zijn niet erg gezond. Zo bevatten ze geraffineerde bloem en hebben ze een hoge glycemische index, wat betekent dat de koolhydraten makkelijk worden geabsorbeerd in de bloedbaan.
Eén portie pretzels bevat 1 gram vet, vergeleken met 10 gram chips . Het nadeel: pretzels zijn grotendeels voedingsarm. Natuurlijk bevatten ze minder calorieën en vet dan chips, maar ze zijn echt geen gezonde snack. Eén portie levert bijna een kwart van de natrium die een persoon elke dag nodig heeft.
Ook in Oostenrijk, Zwitserland en zelfs in de Verenigde Staten een zeer populair deeggerecht. In de VS heet de brezel namelijk Pretzel; in Nederland noemen we het doorgaans een zoute krakeling. Wat blijkt? In Nederland mocht de brezel niet gemaakt worden in de professionele keuken, aangezien er de hulpstof E524 in zit.
Ze werden gezien als een symbool van geluk, voorspoed en spirituele vervulling . De drie gaten in de traditionele pretzelvorm hebben door de jaren heen ook een religieuze betekenis gekregen. Deze worden soms gezien als representatief voor de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.
In Amerika heet de Brezen, Pretzel
Ze zijn in de Verenigde Staten verkrijgbaar in verschillende varianten, van de klassieke zoute pretzels tot zoete en hartige smaken zoals kaneel-suiker, chocolade, kaas, en zelfs gevulde pretzels met ingrediënten zoals roomkaas of chocolade.
"Duitsers zijn gek op Nederlandse producten. Denk aan warme stroopwafels, drop, lekkere kaas, kibbeling en Nederlandse koffie. Ook kun je hier op veel markten echt even gaan zitten om iets te eten en dat kennen ze niet op die manier in Duitsland."
En wist je dat Philadelphians de meeste pretzels per hoofd van de bevolking van de wereld consumeren? Terwijl Amerikanen gemiddeld zo'n 2 pond pretzels per jaar eten, eet de typische Philadelphian ongeveer 12 pond per jaar.
Het korte antwoord: Pretzels
Als je twijfelt tussen pretzels en chips, dan zijn pretzels de gezondere keuze. Dit geldt vooral als je volkoren pretzels of natriumarme pretzels eet. Hieronder gaan we dieper in op dit antwoord.
In alle Duitse bakkerijen behoort een Pretzel standaard tot het assortiment. Vaak kun je deze kant en klaar, mét lekker beleg erop, kopen voor nog geen 2 euro.
Nu weet je wat ze zo verslavend maakt... Ze zijn bedekt met MSG en kunstmatige smaakstoffen die je verleiden om meer te eten dan je zou moeten ... zodat je niet kunt stoppen! Ze bevatten ook 2 ingrediënten die de darmbacteriën kunnen veranderen, wat zo belangrijk is voor onze gezondheid. Als je van pretzels houdt, probeer dan Hanover Organic Pretzels.
Als het om pretzels gaat, is er één belangrijk ingrediënt dat ze onderscheidt van andere gebakken producten: loog . Dit simpele maar essentiële bestanddeel is verantwoordelijk voor de kenmerkende diepbruine kleur, de kenmerkende textuur en de unieke smaak die pretzels onderscheidt.
In de eeuwen daarna vond de pretzel zijn weg naar de geschiedenisboeken en de Europese cultuur. In 1440 was de vorm van de pretzel een symbool van geluk, een lang leven en welvaart . In 1450 aten Duitsers pretzels en hardgekookte eieren voor het avondeten op Goede Vrijdag, de dag van vasten.
Moutsiroop (het soort dat voor bier wordt gebruikt) en ze in een hete alkalische oplossing (baking soda of food grade loog en heet water) dopen na het bakken gedurende ongeveer 20-30 seconden geeft een pretzel zijn karakteristieke smaak en kenmerkende bruine kleur. De alkalische oplossing is een grote bijdrage aan de pretzelsmaak.
Jaren geleden, tijdens het onderzoeken van mijn eerste boek, Pretzel Making at Home, leerde ik een geweldige truc van voedingswetenschapper Harold McGee, die had ontdekt dat het verhitten van baking soda in een lage oven de pH verandert, waardoor het meer op loog gaat lijken. Zijn gebakken baking soda is het geheime ingrediënt voor deze uitzonderlijke zelfgemaakte pretzels.
Als we in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland zijn, mag een heerlijke zoute bretzel of brezel (of pretzel) niet ontbreken. In Zwitserland heb je ze zelfs voorverpakt met een dikke laag gezouten boter ertussen. Het is maar goed dat die niet in Nederland verkrijgbaar zijn, anders zou ik die veel te veel eten.
Dit komt doordat er gebruik gemaakt wordt van het middel loog. Voor het bakken worden de pretzels ondergedompeld in een pekelbad met loog. Dit zorgt voor een licht zoute smaak en een lekker knapperige buitenkant. In Nederland is het gebruik van het middel “loog” in keukens verboden.
Sommigen zeggen dat ze oorspronkelijk "bracellae" werden genoemd, de Latijnse term voor "kleine wapens", waarvan de Duitsers later het woord "bretzel" afleidden. Volgens anderen werden de eerste pretzels "pretiolas" genoemd, wat "kleine beloningen" betekent, en werden ze uitgedeeld door de monniken wanneer hun jonge leerlingen hun gebeden correct reciteerden.
Obatzda is een traditionele Beierse bierkaasdip of spread. In München wordt het geserveerd met verse pretzels of roggebrood (ook wel Roggenbrot genoemd in Duitsland). Het kan worden gemaakt met verschillende zachte kazen, maar meestal bevat het Camembert.
Pretzels in Duitsland
Het grootste verschil tussen pretzels in verschillende regio's is hun dikte . Bijvoorbeeld, de Zwabische pretzels hebben dunne "armen" en een dikke "buik". Ze zijn vrij rijk aan vet. Terwijl in de Beierse regio de "armen" dik zijn en ze dunne "buiken" hebben om het extra vet te vermijden.
Pretzels worden vaak belegd met bijvoorbeeld roomkaas, hummus, guacamole of gerookte zalm. Je kunt ze ook dippen in een mosterdsausje, een kaasdip of lekkere mayo met een smaakje. Daardoor kun je ze ook príma als voorgerecht serveren.
Duitsland en Oostenrijk zijn de enige landen die pretzels recht doen. Steek de grens over naar een ander Europees land en die zoute, zachte, warme pretzels verdwijnen. Het is een misdaad.