AHA's en BHA's, zoals glycolzuur, salicylzuur en melkzuur, mogen nooit samen met vitamine C worden gebruikt. Vitamine C is ook een zuur en is onstabiel, dus de pH-balans zal worden verstoord door deze ingrediënten in lagen aan te brengen.
Niacinamide werkt goed samen met álle producten in je huidverzorgingsroutine, inclusief producten die retinol, peptiden, hyaluronzuur, AHA's, BHA, vitamine C en alle typen antioxidanten bevatten. Je routine mag gerust meerdere producten met niacinamide bevatten.
In sommige producten zit dan een combinatie met bijvoorbeeld hyaluronzuur, dat hydrateert: samen zouden de bestanddelen echt wonderen doen: een goed idee om eens uit te proberen als je je een stralende huid wil. Je kunt ook eerst een product met hyaluronzuur gebruiken en daarna eentje met Vitamine C.
Ook is de pH van het product belangrijk voor de werkzaamheid. Pure vitamine C (met lage pH) combineren met Niacinamide is niet verstandig omdat het Niacinamide dan kan gaan hydrolyseren. Dit is de reden dat ik het maken van een crème met bijvoorbeeld vitamine C of niacinamide niet direct adviseer.
Vitamine C is een belangrijk antioxidant en ondersteunt de aanmaak van collageen, terwijl niacinamide een sterk huid herstellend ingrediënt is om grove poriën te verfijnen, fijne lijntjes glad te strijken en een doffe huid te verfrissen.
Vitamine C werkt al bij lage doseringen, kies voor een dosis van tussen de 4 en 20 procent, en voor een lagere dosis van bijvoorbeeld 4 tot 10 procent als je een gevoelige huid hebt. Wanneer je een vitamine C serum overdag gebruikt, gebruik het dan in combinatie met een zonnebrandcrème met hoge SPF.
Zo ondersteunt Vitamine C het natuurlijke huidherstel, waardoor plekjes en wondjes (door bijvoorbeeld acne of onzuiverheden) sneller genezen. Ook helpt Vitamine C hyperpigmentatie te verminderen en de huid te verhelderen. Vitamine C is daarom ook perfect voor de doffe huid of huid met een oneffen teint.
Ascorbinezuur is de vorm van vitamine C die het best is onderzocht. Deze vorm komt van nature voor in voeding en wordt goed opgenomen door je lichaam.
Collageen zorgt in onze huid voor structuur en stevigheid, hyaluronzuur dus voor hydratatie. Beide stoffen nemen naarmate we ouder worden af, maar kunnen we gelukkig aanvullen. Door collageen en hyaluronzuur in te nemen in onze voeding als supplement, capsule of poeder werkt het van binnenuit.
Het kan verleidelijk zijn om meerdere serums tegelijk toe te passen om verschillende soorten huidprobleempjes te behandelen. Het is echter niet aangeraden om deze sterk geconcentreerde producten te combineren vanwege een verhoogd risico op overgevoeligheid (tenzij dit door het merk wordt voorgeschreven).
Hyaluronzuur werkt vochtinbrengend zoals geen ander ingrediënt dat doet. Het verfrist ook de bovenste huidlagen, waardoor je huid er zachter, gladder en stralend gehydrateerd uitziet. Het vermindert direct de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels.
Niacinamide kan met zowat alles gemengd worden want irriteert doorgaans niet en is het effectiefst in een crème, serum of olie. Toch is er één combinatie die niet helemaal ideaal is. Mix je niacinamide met vitamine C (beiden antioxidanten) dan gaat hun actieve werking erop achteruit.
Niacinamide niet combineren met zuren
Uit onderzoek is gebleken dat de pH-waarde van de zuren omhoog gaat, als je deze tegelijk met de niacinamide aanbrengt. De werking van de zuren in je producten verdwijnt dus. Het beste is om de producten op een ander moment van de dag aan te brengen.
Voor acne bied vitamine C ook een uitkomst, het voorkomt onzuiverheden. Vitamine C zal ook zorgen voor betere opname van andere mineralen en vitaminen in de huid. Resultaat: Een stevige vollere huid die vrij is van pigmentvlekken en onzuiverheden. Belangrijk is dat de vitamine C ingekapseld moet zijn.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Per dag heeft u als volwassene 75 mg vitamine C nodig. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, zijn de aanbevelingen respectievelijk 85 mg en 100 mg vitamine C per dag. De maximaal veilige hoeveelheid is vastgesteld op 2000 milligram per dag.
Vermijd crèmes met alcohol. De minder goede soorten die voorkomen in cosmetica zijn: Alcohol Denat, Ethanol, Ethyl Alcohol, Methanol, Benzyl Alcohol en Isopropyl Alcohol. Afhankelijk waar dit ingrediënt in de lijst staat zal het product een hoge of zeer lage concentratie bevatten, dus hoe later in de lijst hoe beter.
De vitaminen A, C, B2, B3 en biotine helpen bij de verzorging van de huid van binnenuit. Elk van deze vitaminen vind je terug in verschillende voedingsmiddelen. Eet daarom gevarieerd, dagelijks voldoende groenten en fruit en breng variatie aan in je eetpatroon. Drink ook voldoende: bij voorkeur water of thee.
Retinol mag ook niet samen met vitamine C worden gebruikt, omdat het allebei actieve bestanddelen zijn. Retinol helpt bij de opbouw van collageen, maar het zorgt ook voor celvernieuwing in de huid, dus het gebruik ervan in combinatie met een zuur zoals vitamine C kan meer irritatie veroorzaken.
Mag ik vitamine C met andere medicijnen gebruiken? Deferoxamine, deferasirox en deferipron: de combinatie van veel vitamine C met deferasirox kan schadelijk zijn voor uw hart. Overleg met uw arts als u extra vitamine C en deferasirox gaat slikken. De arts kan voor u bepalen hoeveel vitamine C veilig is.
Doordat serum zo geconcentreerd is, is het een geval van 'less is more'. “Er is maar zoveel product dat je huid kan opnemen,” zegt Thalia. “Als het gaat om serum is één pompje (de grootte van een halve erwt) voldoende.” Als je teveel gebruikt, kan je huid vet worden of krijg je pukkeltjes.
Zink ondersteunt het herstellend vermogen van je huid, omdat het bijdraagt aan het proces van celvernieuwing. Omdat het een antioxidant is zorgt het ervoor dat cellen beschermd worden tegen vrije radicalen, die mogelijk schadelijk zijn voor je huid.