Zorg voor zoveel mogelijk variatie, eet groenten van verschillende kleuren. Verse en diepvriesgroenten hebben de voorkeur. Wees matig met vlees, Kies wit vlees boven rood vlees en vers boven bewerkt. Eet 1 – 2 keer per week (vette) vis.
Drink soja-, rijst-, haver- en amandelmelk die verrijkt zijn met calcium en vitamine D. Zoek naar zuivelvrije ijs, chocolade, kaas en yoghurt. Gebruik margarines gemaakt met plantaardige olie in plaats van boter.
Zure melkproducten, zoals karnemelk, kwark en yoghurt worden vaak beter verdragen, omdat deze voedingsmiddelen bacteriën bevatten die lactase leveren.
Wat is een koemelkvrij dieet? Een koemelkvrij dieet betekent dat u geen dierlijke melkproducten zoals melk, karnemelk, yoghurt, kwark, kaas en roomboter gebruikt. Ook melk en melkproducten van andere dieren zoals geiten, paarden en kamelen moet u vermijden, evenals producten waar melkeiwit in is verwerkt.
Het beste alternatief voor gewone kunstvoeding bij bewezen koemelkallergie is hypoallergene kunstvoeding, op basis van sterk gehydrolyseerd (wei) eiwithydrolystaat. Zowel sojaproducten, geitenmelk of schapenmelk worden in de eerste 6 maanden afgeraden als vervangende voeding.
Zorg voor zoveel mogelijk variatie, eet groenten van verschillende kleuren. Verse en diepvriesgroenten hebben de voorkeur. Wees matig met vlees, Kies wit vlees boven rood vlees en vers boven bewerkt. Eet 1 – 2 keer per week (vette) vis.
Sojakaas wordt steeds beter en zuivelvrije alternatieven voor mozzarella, Parmezaanse kaas, blauwe kaas en Cheddar zijn allemaal verkrijgbaar. Sojaroom is een goede vervanger voor slagroom; als het goed gekoeld is, wordt het stijf. Goed commercieel gemaakt soja-ijs is overal verkrijgbaar.
Volkorenbrood: Gemaakt van volledige tarwekorrels, bevat geen lactose tenzij anders aangegeven. Speltbrood: Een gezonde keuze, gemaakt van speltgraan, zonder toegevoegde lactose. Roggebrood: Een donker, vezelrijk brood, typisch lactosevrij. Pitabrood: Vaak gemaakt zonder melkproducten, dus lactosevrij.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
Welke voedingsmiddelen kunnen worden gegeten? Als u bestaande voedselallergieën hebt, is het belangrijk om deze voedingsmiddelen te blijven vermijden terwijl u dit dieet voor EoE volgt. Anders kunnen alle soorten gewoon vlees, vis, kip, peulvruchten, niet-tarwe granen, fruit, noten, zaden en groenten worden opgenomen.
sauzen zoals mayonaise, fritessaus, slasaus; koop altijd volle mayonaise (niet op yoghurt basis). ijs (zelfs sorbetijs bevat soms melkeiwit in Nederland).
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Wist je dat de meeste gedroogde pastasoorten ook zonder ei en koemelk worden gemaakt? Dit kan omdat er voor deze pasta meel van harde tarwe wordt gebruikt, de zogenoemde durum-tarwe. Dan heb je alleen dat meel en water nodig voor het maken van pasta.
Hoewel boter bijna geen proteïne bevat, kunnen zelfs sporenhoeveelheden een reactie veroorzaken. Dit betekent dat het niet als veilig beschouwd moet worden voor mensen met een melkeiwitallergie . Boter wordt gemaakt van melk, wat het een zuivelproduct maakt.
Omdat eieren geen zuivelproduct zijn, bevatten ze geen lactose. Daarom kunnen mensen die lactose-intolerant zijn of allergisch zijn voor melkeiwitten, eieren eten.
Het belangrijkste verschil tussen lactose-intolerantie en koemelkallergie is dat lactose-intolerantie een probleem is met het verteren van lactose (melksuiker) uit melk, terwijl een koemelkallergie een reactie is van het immuunsysteem op de eiwitten in melk.
Echte feta is gemaakt van schapen- en maximaal 30% geitenmelk, 'witte kazen' zijn van koemelk. Verder worden er aan feta nog allerlei extra eisen gesteld door de Griekse wet. Zo moet de kaas bijvoorbeeld 60 dagen rijpen en er mag niet meer dan 56% vocht in zitten.
Darë Vegan Cheese's Balsamico Vijgen Plantaardige Wig
Een van de beste zuivelvrije kazen die ik ooit heb geproefd. Deze plantaardige kaas heeft een zoetzure smaak van gedroogde vijgen en balsamicoazijn.
Mayonaise bevat geen lactose. Het is meestal samengesteld uit olie, eigeel, azijn of citroensap en soms mosterd, wat betekent dat het geen zuivel bevat, dus met andere woorden, geen lactose.
De meest voorkomende veganistische broodsoorten zijn zuurdesembrood, Ezechiëlbrood, ciabatta, focaccia en stokbrood .
Geklaarde boter bevat daarnaast geen lactose meer en is daarom geschikt voor mensen met een koemelkallergie of lactose-intolerantie.
In room, slagroom, crème fraîche, sour cream, zure room, (room)boter, ghee (geklaarde boter), margarine, bak- en braadproducten, dressings, romige sauzen, paneermeel, kruidenmix zit melk of er kan melk in zitten.
Aanhoudende melkallergie kan worden behandeld met orale immunotherapie (OIT) bij patiënten van alle leeftijden. Historisch gezien werd patiënten met melkallergieën geadviseerd om alle zuivelproducten te vermijden.
Harde kazen zoals cheddar, colby, Zwitserse kaas, mozzarella en Monterey Jack “zijn vrijwel lactosevrij ”, legt Cifelli uit. Daarnaast zijn oude kazen zoals Parmigiano Reggiano vrijwel lactosevrij.