minimaal 2 liter heldere vloeistof. Heeft u het onderzoek om 8.30 uur in de ochtend, dan moet u om 4.00 uur opstaan. U moet dan het tweede glas Picoprep met de daarbij behorende 2 liter vocht drinken.
Vanaf 2 uur vóór het onderzoek mag u niets meer drinken! Na de 3e inname is de ontlasting vaak helder. Toch moet u de 4e liter op de dag van het onderzoek drinken, omdat de ontlasting 's nachts weer minder helder wordt door verteringssappen.
Onder heldere dranken verstaan we: water, limonade, frisdrank zonder koolzuur, ontvette bouillon (zonder groenten, vlees, vermicelli), heldere vruchtensappen, koffie en thee zonder melk (koffie beperken tot maximaal 2 kopjes) en heldere isotone sportdranken.
Eet geen bruin brood, groente of fruit of voedsel dat granen, noten of kleine pitten bevat. Het avondmaal daags voor het onderzoek bestaat uit vloeibaar voedsel best te nemen om 17 uur. Voorbeelden van vloeibaar voedsel zijn vanillepudding, yoghurt zonder fruit, bouillon zonder groente, fruitsap zonder pulp.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
In totaal duurt de opname gemiddeld 2,5 uur (vanaf opname tot ontslag) . U mag in principe weer alles eten en drinken. Het is verstandig om het op de dag van het onderzoek verder rustig aan te doen. De eerste tijd na het onderzoek kunt u last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid.
Heldere dranken zijn: water, thee en koffie (zonder melk, suiker mag wel), waterige limonade van siroop (geen rode kleur), geen melk, geen bouillon, geen vruchtensappen. Medicijnen mag u nog nemen met een slokje water tot 1 uur voor het onderzoek. Daarna mag u niets meer gebruiken.
U kunt de eerste tijd na het onderzoek wat last hebben van buikpijn en winderigheid als gevolg van de ingeblazen lucht (CO2). Na het onderzoek mag u alles weer eten en drinken. Het kan nog een paar dagen duren voordat de ontlasting weer normaal op gang is.
Of je darmen schoon zijn, kun je merken aan de dikte en kleur van je ontlasting. Door het drinken van een laxeeroplossing verandert je stoelgang. Van smeuïg, dik en bruin, naar steeds dunner wordende bruine vloeistof. Als er uitsluitend lichtgele en heldere vloeistof uitkomt, dan is je darm leeg.
Een dag voor het onderzoek
Om 08.00 uur neemt u 2 laxeertabletten bisacodyl à 5 mg. Om 17.00 uur mag u een laatste vloeibare avondmaaltijd nemen. Hierna mag u niets meer eten. U mag wel heldere vloeistoffen drinken.
De uitslag van de coloscopie
Als er poliepen zijn gevonden, dan zijn deze meestal verwijderd. Ook kan de arts stukjes weefsel hebben weggehaald. De verwijderde poliepen en stukjes weefsel worden onderzocht in het laboratorium. U krijgt de uitslag van dat onderzoek na ongeveer een week.
Vezelarm fruit: • Zacht rijp fruit of fruitconserven zonder pitjes, vezels of schil; • Appel- of vruchtenmoes; Banaan.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
#2: Drink voldoende lauw water
Het drinken van meer water is een van de veiligste manieren om je darmen op natuurlijke wijze te reinigen en ontgiften. Water maakt 60% van je lichaam uit en is ontzettend belangrijk voor je lichaam om goed te kunnen functioneren.
Een colonoscopie is een relatief veilig onderzoek. Gemiddeld treedt er twee keer per duizend onderzoeken een serieuze complicatie op. Zo kan er tijdens het onderzoek een scheurtje in de darmwand ontstaan. De kans hierop is groter als de darm ernstig ontstoken is, of als er erg veel uitstulpingen zijn.
Het is ook mogelijk om het onderzoek zonder roesje te ondergaan. Bespreek uw voorkeur van tevoren goed met de arts die de coloscopie aanvraagt. Het is niet mogelijk om op de dag van het onderzoek nog een roesje aan te vragen.
Soms worden weefselstukjes weggenomen en als er poliepen zijn, probeert de arts die met een lus te verwijderen. Het onderzoek duurt 10 tot 30 minuten.
Door een roesje (sedatie) verloopt een onaangenaam onderzoek prettiger voor u. U bent dan minder bang, u voelt zich gemakkelijker en heeft minder pijn. Als u ontspannen bent, verloopt het onderzoek in het algemeen ook gemakkelijker.
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
Eén dag vóór het onderzoek
Start de dag met een licht ontbijt (2 beschuiten of 1 boterham met beleg). U mag hierbij een kop thee drinken. Daarna mag u gewoon drinken wanneer u dorst heeft.
Een coloscopie kun je preventief of vanwege klachten laten uitvoeren. Als preventief medisch onderzoek wordt een darmonderzoek geadviseerd vanaf 50 jaar. Darmkanker is doorgaans een langzaam groeiende kankervorm. Daarom is het advies om een darmonderzoek iedere 5 jaar te herhalen.