Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Natuurlijk gooi je je oude kleren en schoenen niet bij het restafval. Je brengt ze gewoon naar de textielbak (of kledingcontainer). Je mag daar vrijwel alle kleren en schoenen in stoppen, ook als ze gescheurd of versleten zijn.
In de meeste gemeenten staan textielcontainers waar je kleding, schoenen en huishoudtextiel kunt inleveren. Als die er niet zijn, kun je het naar de milieustraat brengen. Je kunt deze spullen ook naar de kringloopwinkel brengen.
Bij sommige supermarkten of winkelcentra staan speciale verzamelcontainers voor oude kleding en textiel. U kunt daar uw oude kleding in stoppen, maar ook schoenen, hoeden en zachte knuffelbeesten. En textiel zoals handdoeken, washandjes, tafellakens en dekbedovertrekken.
Staat er geen container van o.a. Sympany of ReShare (Leger des Heils) in jouw buurt? Ook bij het afvalinzamelbedrijf van je gemeente kun je je textiel inleveren. Charitatieve organisaties houden overigens in veel gemeenten nog steeds een paar keer per jaar de aloude huis-aan-huis-inzamelingsacties.
Naast herbruikbare kledij en schoenen worden nu ook versleten (lees: met een 'klein defect') kledij, schoenen, handdoeken, lakens en andere stoffen via de textielcontainer ingezameld. Voorwaarde is wel dat het textiel droog en proper moet zijn. Nat en besmeurd textiel (bijvoorbeeld met verf) hoort in het restafval.
Alle textiel mag erin, behalve als het vervuild of nat is. Je kunt oud textiel in een textielcontainer doen, meegeven in een zak met huis-aan-huis inzamelacties of afgeven bij de kringloopwinkel of milieustraat.
Alle ingezamelde textiel gaat naar een van onze sorteercentra in Nederland. Hier wordt het restafval tussen de kleding uitgehaald, en sorteren we het op soort en kwaliteit. Vervolgens krijgt de textiel een nieuwe bestemming.
Onder textiel verstaan we oude kleding, schoenen, knuffels en overig textiel, zoals beddengoed en gordijnen. Deze spullen kunt u inleveren bij de kledingcontainer. Dit geldt ook voor kapotte of incomplete kleding en accessoires als tassen en riemen. Veel textiel krijgt op deze manier een tweede leven.
Mocht je die niet in de buurt hebben of zijn je schoenen helemaal versleten, dan kun je ze meestal ook naar een kledingbak of naar de milieustraat brengen. Lever schoenen per paar samengebonden aan in de kledingcontainer. Je kunt schoenen die nog goed zijn ook te koop aanbieden op een website voor tweedehands spullen.
Als je een kledingstuk echt niet meer gaat dragen, wat kun je er dan het beste mee doen? 'Je kunt het in een bak van het Leger des Heils of Sympany doen. Alles wat je daarin gooit, wordt verkocht aan bedrijven.
Inzameling van producten
Oude dekbedden en kussens kunnen worden ingeleverd via één van onze donsretourpunten. Wilt u ook uw steentje bijdragen aan een beter milieu. Lever dan uw oude dekbed of kussen in en wij zorgen voor een milieuvriendelijke recycling van uw product.
Hoe aanbieden? Textiel deponeer je in een gesloten zak in de textielcontainer. Onderaan deze pagina kan je een textielcontainer in jouw buurt vinden. Je kan er ook mee terecht op je recyclagepark.
€0,40 per kilo. We zamelen kleding en schoenen in die u zelf niet meer draagt, maar nog wel zo mooi, netjes en modieus is dat we er nog iemand een plezier mee kunnen doen. Dit wordt bij ons gewogen en ingenomen en u krijgt het aantal kilo's dat hieraan voldoet direct contant of per bank uitbetaald!
Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Deze stoffen zijn niet zo schadelijk dat het materiaal bij het klein chemisch afval moet.
Gooi bijzonder papier zoals vetvrij papier, stickerrugpapier en bakpapier weg bij het restafval.
Plakband is ander afval dan papier
Plakband en tape kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, maar meestal is dit afval geen papiersoort. Officieel mag dat dus niet in de papiercontainer.
De oranje zak is alleen bestemd voor voedingskeukenafval. Gebruik voor je tuinafval de daarvoor bestemde groene zakken. Afval dat niet in deze zakken mag (beenderen, karkassen, schelpen van schaaldieren, luiers ...) moet in de witte zak.
Wat kan allemaal: Kledij (dames, heren en kinderen), beddengoed (lakens, dekens, slaapzakken en hoofdkussens), woningtextiel (tafelkleden, gordijnen, zetelhoezen), keuken- en badkamertextiel (handdoeken en washandjes, schorten), riemen, handtassen, schoenen per paar (veters aan elkaar knopen), speelgoedknuffels, ...
Dekbedovertrek en hoeslaken opruimen
Vouw het hoeslaken en het dekbedovertrek tot kleine pakketjes en leg deze op elkaar. Leg hier bovenop één kussensloop en vouw vervolgens dit hele pakket in de andere kussensloop. Stofvrij, hygiënisch en nooit meer onderdelen kwijt! Opbergboxen voor onder het bed zijn erg handig.
Luchtdichte oplossing
Plooi je dekbed en steek het in een grote zak van licht plastic. Omsluit de open kant van de zak met je hand en steek de slang van je stofzuiger erin. Zuig de lucht uit de zak terwijl je die met je hand luchtdicht houdt. Sluit de zak zonder weer lucht in de zak te laten komen.
Het dekbed lekker opschudden zorgt ervoor dat het dons zich goed verspreidt in de cassettes. Als u het dekbed niet gebruikt, berg het dan op in de oorspronkelijke tas (of in ieder geval in een ademende tas) op een droge plek. Een goed donzen dekbed kan gewassen worden.