Per regio is één netbeheerder verantwoordelijk voor de aanleg van de netten, het transport van elektriciteit of gas, en voor de slimme meters. Klik hier om te zien wie u netbeheerder is.
Wie is de eigenaar van de energiemeter? Uw energiemeter is in beheer van uw netbeheerder. U betaalt het meettarief aan uw energieleverancier.
De netbeheerder mag 1 keer per dag uw slimme meter uitlezen en leest dan al deze waarden uit. De netbeheerder geeft elke dag de meterstand van die dag door aan uw energieleverancier. Met uw toestemming mag uw energieleverancier ook de standen van bijvoorbeeld elk kwartier of uur inzien.
U bent netbeheerder of meetverantwoordelijke en u komt een gas- of elektriciteitsmeter tegen die aan de eisen van de wet voldoet, maar die toch een risico vormt voor bijvoorbeeld de gezondheid of de veiligheid. Of u ziet een meter die niet voldoet aan de Metrologiewet.
Ongeveer een half miljoen Nederlanders hebben de slimme meter geweigerd. Acht procent van de niet-bezitters twijfelt daarnaast nog of ze er überhaupt een willen. Dit blijkt uit de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4700 Nederlanders.
Voor veel huishoudens is de communicatie functie van de digitale meter het grootste nadeel. De energiemeter zou gegevens over het verbruik automatisch door kunnen sturen naar de netbeheerder. Het uitzetten van de communicatiefunctie op de digitale meter is niet mogelijk.
“Dat de slimme meter makkelijk te hacken is, dàt is een fabel. En gelukkig maar”, aldus Theo van der Vleut, Privacy & Security Officer bij Liander. “Alle slimme meters die in Nederland worden gebruikt voldoen aan strenge eisen op het gebied van privacy en security. Het hacken ervan is vrijwel onmogelijk.
Weigeren van de slimme meter
U behoudt uw huidige energiemeter. Dan kunt u geen gebruik maken van nieuwe diensten en toepassingen om energie te besparen. Ook moet u zelf uw meterstanden doorgeven. Is uw oude meter echt aan vervanging toe, dan ontvangt u een andere meter.
Weigeren slimme meter. Als u de slimme meter wilt weigeren, behoudt u uw oude meter, of als uw oude meter is afgekeurd of niet geschikt voor teruglevering, krijgt u een digitale meter die niet slim is en niet geschikt voor diensten die u helpen energie te besparen.
U betaalt jaarlijks meterhuur voor de slimme meter, net als bij een gewone energiemeter. De Autoriteit Consument en Markt bepaalt hoe hoog die huur maximaal mag zijn. U betaalt de meterhuur via uw energieleverancier.
Echt grote nadelen zijn er niet verbonden aan de slimme meter. Het belangrijkste argument tegen slimme meters is vaak privacy: het op afstand uitlezen van je meterstanden door je leverancier. De netbeheerder mag de gegevens alleen uitlezen op bepaalde momenten en voor duidelijke doeleinden.
Dat hangt af van je situatie. De digitale meter weigeren kan als jij: Last hebt of beweert te hebben van elektrosensitiviteit (en dan tot 2023); Prosument bent, maar nog niet langer dan 15 jaar een terugdraaiende teller hebt (tot 2025).
De vervanging van de traditionele meter door een slimme meter kost u niets. Wel blijft u, net als nu, meettarief (voorheen meterhuur) betalen. De overheid stelt de prijzen van de meterhuur jaarlijks vast. Dit tarief stelt de toezichthouder op de energiemarkt (de Autoriteit Consument en Markt - ACM) vast.
Met alleen de slimme meter bespaar je nog geen energie. Maar door het maandelijkse verbruiks- en kostenoverzicht van de energieleverancier hou je je verbruik wel bij. Je kunt makkelijker en sneller controleren of je verbruik niet onverwachts omhoog gaat.
Als huiseigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van gasinstallaties en elektra-installaties in uw woning. Als u een woning huurt, is de verhuurder verantwoordelijk. Twijfelt u als huurder aan de veiligheid van uw installatie? Vraag dan uw verhuurder de installaties te controleren.
Een slimme meter is op zichzelf niet 'slim'. Hij meet gewoon je gas- of elektriciteitsverbruik, net als traditionele meters. Het bijzondere is dat een slimme meter digitaal communiceert met andere apparaten. Zo geeft een slimme meter, als jij dat toestaat, de meterstanden door aan de netbeheerder.
3. De slimme meter is een privacyrisico. Niet alleen privacy richting kwaadwillenden, maar ook privacy richting energieleveranciers doet veel stof opwaaien. Je verbruiksgegevens komen in handen van de energiemaatschappijen.
Dit kan met een slimme meter. Een digitale meter kan, zoals eerder aangegeven, de geleverde energie niet meten. Dat maakt salderen onmogelijk. Het is dus sterk af te raden om een digitale meter te laten zitten, als u zonnepanelen laat plaatsen.
Nee, je kan de plaatsing van een digitale meter niet weigeren. De digitale meter is verplicht binnen de Europese Unie, en dus ook in Vlaanderen. Daarom plaatst Fluvius sinds 1 juli 2019 alleen nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas.
De digitale meter met terugleverregistratie is het meest geschikt. Deze meter registreert hoeveel aan het net wordt teruggeleverd. Meld je aan bij je netbeheerder zodat je teruglevering wordt geregistreerd en verrekend met afgenomen stroom. De analoge meter zonder draaischijf is niet geschikt.
Het Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid concludeert dat slimme meters de dagelijkse blootstelling aan elektromagnetische velden niet of nauwelijks verhogen. De extra blootstelling die een slimme meter oplevert is gering vergeleken met het normale gebruik van een mobiele telefoon.
Waar zit het verschil dan in? Nou, het verschil zit 'm in het feit dat niet alle stroom die je zonnepanelen opgewekt hebben, de slimme meter in de meterkast bereiken. De stroom die je opwekt wordt door je omvormer eerst naar je eigen groepenkast geleid.
Ja, dat kan. Zowel de gas- als de elektriciteitsmeter biedt de mogelijkheid om uw standen van het display af te lezen. Precies zoals bij de traditionele meter.
Het meterdisplay geeft op de meter de verbruikte of teruggeleverde energie weer volgens de tabel op de achterzijde van deze handleiding. Het rode controlelampje knippert als er energie wordt verbruikt of wordt teruggeleverd. Als u meer energie verbruikt of teruglevert, gaat het lampje sneller knipperen.
Uw energieleverancier levert u 500 kWh. De salderingsgrens in dit voorbeeld is 500 kWh, namelijk gelijk aan uw stroomverbruik. U heeft 700 kWh meer opgewekt dan verbruikt. Voor deze 700 kWh ontvangt u een terugleververgoeding.