Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven: Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn. Kaas gemaakt van rauwe melk.
En welke yoghurt voor een baby? Vanaf de leeftijd van één jaar mag je kindje natuur- en fruityoghurt eten. Begin bijvoorbeeld met het introduceren van een klein potje yoghurt van maximaal 100 g per keer per dag. Vóór deze leeftijd kunnen deze producten het voedingspatroon van je baby echter uit balans brengen.
Top voor tussendoor: groente en fruit
Denk bijvoorbeeld aan stukjes appel, peer, kiwi, meloen, aardbei, druif en mandarijn. Handige groenten zijn plakjes wortel, schijfjes komkommer, reepjes paprika of gehalveerde snoeptomaatjes. Een aandachtspunt: In hele snoeptomaatjes of druiven kan je kind zich verslikken.
Nitriet kan bij jonge kinderen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Nitraatrijke groentes zijn: andijvie, bietjes, bleekselderij, paksoi, postelein, sla, spinazie, snijbiet en venkel. Geef deze groentes niet als jouw kindje nog geen zes maanden is.
Voorbeeld voedingsschema baby 12 maanden
Halfvolle of magere melk. Richtlijn: ongeveer 300 ml (2 bekertjes) per dag. 3 keer per dag een maaltijd, bijvoorbeeld 's ochtends en 's middags een boterham en 's avonds een warme maaltijd. Toelichting melk: vanaf 1 jaar heeft je kindje geen opvolgmelk meer nodig.
Peuters (1-4) jaar
Het is dus belangrijker wat uw kind eet dan hoeveel het eet. Het dagelijkse menu van een peuter zal bestaan uit: 1-3 sneetjes brood. 75 gram aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten.
En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Start met 1 eetlepel mager vlees per dag. Verhoog dit geleidelijk aan tot ongeveer 25 g per dag. Op 1 jaar is dit voldoende. Zet orgaanvlees zoals lever en niertjes niet vaker dan 1 keer per 2 weken op het menu.
Ons advies is om baby's en jonge kinderen tot 4 jaar geen harde kaas te geven. Dat geldt voor plakjes van de kaasschaaf en kant-en-klare plakken voor op de boterham.
Eigenlijk is al het fruit geschikt voor baby's. Wel houden ze vaak van zachte, zoete smaken zoals banaan, peer, appel, meloen, avocado en mango. Later kun je ook wat zuurder fruit proberen zoals kiwi's, pruimen, nectarines, aardbeien, bosbessen, mandarijn, sinaasappel en ontpitte en ontvelde druiven.
Het beste kun je beginnen met groenten koken en die vervolgens pureren. Geschikte groenten zijn bijvoorbeeld aardappel, wortel, broccoli en bloemkool. Ook kun je je baby gepureerd of geraspt fruit geven als banaan, peer, appel en mango.
Hoeveel koemelk mag je geven? Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven. Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten.
Geef in het begin, witte pasta, witte rijst en eventueel als je pap wilt geven, af en toe wat pap van rijstebloem. Witte soorten bevatten minder vezels dan volkorenpasta of zilvervliesrijst. De darmen van je kind wennen zo rustig aan vezels in de voeding.
Maak eerst de groentepap gaandeweg minder vloeibaar, zodat je kind speeksel moet 'bijvoegen'. De tong moet het voedsel heen en weer brengen, wat het kauwen stimuleert. Kan je baby drogere pap eten, begin dan met zachte brokjes in zijn voedsel. Je kan je baby vanaf dan ook eens een stukje brood geven.
Rauw vlees (zoals bv. gehakt en filet americain) kan besmet zijn met bacteriën. Kinderen kunnen hier ziek van worden. Gehakt wordt gemaakt van minderwaardig vlees (spieren en vet) waaraan zout en soms kruiden zijn toegevoegd.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven: Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn.
Start met het geven van zachte groentesmaken, zoals gekookte en gepureerde wortels, broccoli of bloemkool. Maar je kunt deze groenten ook stoven en bakken. Aan peuters kun je zelfs een rauwe wortel geven (blijf er dan wel bij als ze de wortel eten)!
Een kind van 1 tot 4 jaar heeft per dag ongeveer 300 milliliter = 2 bekertjes melk(producten) nodig. Melk is vooral belangrijk door calcium en de vitamines B2 en B12. Kies het liefste de halfvolle of magere varianten. Verse en houdbare melk kan allebei.
Start met lichtbruin brood. Zo kunnen de darmpjes van baby's rustig wennen aan voedingsvezels. Met witbrood lukt dat niet. Vanaf 12 maanden kan een baby ook cornflakes, gepofte rijstkorrels, havermout en muesli eten.
Kinderen moeten nog leren om te kauwen en daarbij is hun slikreflex nog niet helemaal ontwikkeld. Als je je ergens in verslikt hoest je een paar keer zodat het weer naar boven komt, maar kinderen kunnen dit nog niet. Na de leeftijd van 5 jaar kun je stoppen met het in stukjes snijden.
In appelstroop zit veel suiker, maar ook ijzer. IJer krijgen kinderen meestal net genoeg binnen en dus kan een boterham met appelstroop geen kwaad. Er bestaat ook appelstroop waaraan geen suiker is toegevoegd. Het gaat dan om pure appelstroop, die alleen van appel is gemaakt.
Toch wordt aangeraden om altijd wat margarine of boter op het brood van je baby te smeren. Daar zit namelijk een aantal goede vetten in die je kind nodig heeft. Zowel roomboter als margarine en halvarine bevat vitamine A, D en E. Volgens het Voedingscentrum is margarine de beste keuze voor kinderen tot onder de 4 jaar.
Je kindje heeft de extra voedingsstoffen in opvolgvoeding nodig tot hij 1 jaar oud is. Vanaf dan eet hij met de pot mee. Daardoor haalt hij meer ijzer uit voeding, wat ervoor zorgt dat hij het extra ijzer in opvolgmelk niet meer nodig heeft. Vanaf zijn eerste verjaardag kan hij gewone melk gaan drinken.