Het verschil tussen een helpende en helpende plus is het mogen toedienen van medicatie. Daarnaast ben je als helpende plus verantwoordelijk voor wondverzorging, het aan- en uittrekken van steunkousen en het helpen van mensen met een stoma of katheter. Belangrijk: risicovolle medicatie mag niet toegediend worden.
Helpende (plus)
Een helpende kan met behulp van extra scholing Helpende Plus worden. Dan leer je over medicijnverstrekking en -toediening (oraal, neus, oog/oor, huid, inhalatie), wondverzorging, steunkousen aan- en uittrekken en zorg voor mensen met een stoma of katheter.
Als helpende plus leer je extra taken, zoals medicijnverstrekking- en toediening, wondverzorging en de zorg voor mensen met een stoma of katheter. Dit maakt het verschil tussen een helpende niveau 2 en een helpende plus!
Wat mag een helpende plus? Een helpende plus mag een aantal medische handelingen uitvoeren. Voorbeelden zijn wondverzorging, stomaverzorging, medicatie toedienen en het aan- en uittrekken van steunkousen.
Jouw belangrijkste doel als Helpende Plus in de zorg is om je cliënten zo goed en zelfstandig mogelijk te laten functioneren. Jij bent degene die ze daarin ondersteunt en stimuleert. Je werkt veel samen met Helpende Plus, Verzorgende en Verpleegkundige collega's en assisteert ze in hun werkzaamheden.
Over de cursus
Het keuzedeel Helpende Plus bereidt je voor op de doorstroom naar de opleiding Verzorgende IG, niveau 3. De groep bestaat uit 15 tot 25 deelnemers. Na het succesvol afronden van dit keuzedeel ontvang je een erkend mbo-certificaat.
In je werk als helpende kom je vele wonden tegen. Van kleine, onschuldige wonden tot grote, complexe wonden.Van traumatische wonden tot aan wonden door vaataandoeningen.
Erkend Certificaat
Het opleidingstraject tot Helpende plus is gebaseerd op het landelijk en wettelijk vastgestelde kwalificatiedossier, waardoor de student een landelijk erkend mbo-certificaat voor het keuzedeel behaalt, welke wordt opgenomen in het diplomaregister.
Als helpende niveau 2 begeleid je cliënten bij dagelijkse activiteiten. Hierbij ligt de focus op lichaamsverzorging. Je moet dus vooral denken aan het douchen en aan- en uitkleden van cliënten. Verder is het belangrijk om te weten dat je als helpende niveau 2 geen medische handelingen mag uitvoeren.
Als Helpende Plus ga jij werken in één van de Thuiszorgteams of in de verpleeghuizen. Wij kijken graag samen met jou naar waar, wanneer en hoeveel uur je gaat werken. Uiteraard kun je ook een combinatie maken tussen de verschillende teams.
Injecties geven
Artsen, tandartsen, verloskundigen, physician assistants, verpleegkundig specialisten algemene gezondheidszorg en verpleegkundig specialisten geestelijke gezondheidszorg en klinisch technologen mogen injecteren. Dit mogen zij binnen hun deskundigheidsgebied.
Arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO VVT. De functie is ingedeeld in schaal 30 met een salaris tussen € 2.210,- en € 2.938,- op basis van 36 uur, exacte inschaling afhankelijk van kennis en ervaring.
Na het behalen van het certificaat ben je bekwaam om de handelingen uit te voeren. Het certificaat is 2 jaar geldig.
Risicovolle medicatie mag de helpende plus niet toedienen, hiervoor dient ze een bevoegde collega te benaderen. Ze mag alleen medicatie toedienen aan een cliënt wanneer deze is uitgezet door de apotheek in een uitgiftesysteem/baxtersysteem, medicatie die valt onder de Opiumwet mag ze niet toedienen.
Die kennis neem ik mee in mijn nieuwe baan als helpende plus. De opleiding gaat me goed af. Het is veel leerstof, maar het is niet moeilijk. Daarnaast is het fijn dat ik een vast rooster heb.
Een helpende plus mag meestal wat minder handelingen verrichten dan een verzorgende C. De verzorgende C heeft namelijk ook lichte verpleegkundige taken. Soms worden de termen in de praktijk door elkaar gebruikt.
Niveau 3 Verzorgende (mbo)
Vanaf niveau 3 mag je, naast verzorgende taken, ook verpleegkundige handelingen uitvoeren. Zo mag je medicatie toedienen, injecties geven, katheters verwisselen en een zorgplan opstellen dat de helpende en zorghulp kunnen gebruiken.
Mag een helpende (plus) of SPW'er medicatie of medicatie in baxterzakjes toedienen? Je mag datgene doen, waarvoor je bekwaam bent. Bekwaam houdt in dat je de juiste kennis, kunde (vaardigheden) en houding hebt voor de handeling die je doet. Werken met medicatie is risicovol.
Helpende niveau 2
Worden door Breederzorg ingeschaald in functiewerkgroep 25 (FWG 25). Uurloon varieert tussen 14,30 euro per uur en 18,24 euro per uur. Onderstaande tabel is een weergave van het bruto maandsalaris, op basis van 36 uur.
Wat doet een helpende eigenlijk? Als helpende zorg en welzijn in de ouderenzorg ben jij verantwoordelijk voor de verzorging, verpleging en begeleiding van cliënten. Op basis van de afspraken in het zorg-leefplan houd jij als helpende het welzijn van de ouderen in de gaten.
Toedienen van medicijnen medicijnen worden door de zorgmedewerker toegediend als de cliënt zelf niet de verantwoordelijkheid kan dragen om de medicatie in te nemen, aan te brengen of in te brengen volgens voorschrift. de zorgmedewerker controleert vanuit haar professionele verantwoordelijkheid dat ze de juiste ...
Het grote verschil met mbo 2 is dat een helpende alleen het zorgplan uitvoert.Een verzorgende weet hoe hij of zij zelf een zorgplan kan opstellen.
Als helpende ondersteun je mensen die niet volledig voor zichzelf kunnen zorgen. Denk aan taken als wassen, aankleden of het eten voorbereiden.Daarnaast help je mensen met huishoudelijke taken, zoals schoonmaken of de boodschappen. Veel helpenden werken voor ouderen in een verzorgingshuis.
Ja, een gediplomeerd helpende mag gebruik maken van tilliften. In 'Gekwalificeerd voor de toekomst' (kwalificatiestructuur 1996) staat dit beschreven bij eindterm 203-02-4: helpen bij de persoonlijke verzorging met gebruik van hulpmiddelen.