Een helpende niveau 2 mag alleen niet-medische verzorgende, huishoudelijke en signalerende taken uitvoeren. Denk aan boodschappen doen, helpen met omkleden en afstoffen. Wat mag een helpende niveau 2 niet doen? Een helpende niveau 2 mag geen medische handelingen uitvoeren.
Met een afgeronde SPW opleiding kan je via Zorgwerk aan de slag als pedagogisch medewerker in de kinderopvang of, afhankelijk van je gekozen richting en ervaring, als begeleider in andere sectoren zoals gehandicaptenzorg.
Begeleiden, stimuleren, assisteren bij en verrichten van werkzaamheden op het gebied van zorg, wonen en welzijn op niveau 2. - Het verrichten van en begeleiden van vooral persoonlijke lichamelijke verzorgingswerkzaamheden zoals baden, douchen, wassen, aan- en uitkleden, tillen en verplaatsen.
Voor pedagogisch medewerker en peuterspeelzaalwerk heb je een relevante mbo 3-diploma of mbo 4-diploma nodig. Bijvoorbeeld mbo Pedagogisch Medewerker Kinderopvang - niveau 3, of mbo Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker - niveau 4. Maar ook met het diploma Onderwijsassistent kun je in kinderopvang werken.
mbo opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang - niveau 3; mbo Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker - niveau 4; Ook met het diploma Onderwijsassistent kun je in kinderopvang werken.
Wil je in kinderopvang werken, maar heb je niet de juiste diploma's? Met het Ontwikkelpad kun je toch instromen.Voor de functie groepshulp gelden geen vooropleidingseisen en daarom kun jij direct aan de slag. Via een op maat gemaakt Ontwikkelpad leer je in de praktijk stap voor stap verschillende werkzaamheden.
Helpende (plus)
Een helpende kan met behulp van extra scholing Helpende Plus worden. Dan leer je over medicijnverstrekking en -toediening (oraal, neus, oog/oor, huid, inhalatie), wondverzorging, steunkousen aan- en uittrekken en zorg voor mensen met een stoma of katheter.
Helpende niveau 2
Worden door Breederzorg ingeschaald in functiewerkgroep 25 (FWG 25). Uurloon varieert tussen 14,30 euro per uur en 18,24 euro per uur. Onderstaande tabel is een weergave van het bruto maandsalaris, op basis van 36 uur.
Als helpende zorg & welzijn werk je op verschillende plekken in de zorgsector. Je kan bijvoorbeeld werken bij een kinderdagverblijf, een instelling in de verstandelijk gehandicaptenzorg of een revalidatiecentrum of woon- of zorgcentrum.
Het grote verschil zit dus vooral in de taken die een helpende (niveau 2) en een verzorgende (niveau 3) mag uitvoeren. Een verzorgende mag medicatie toedienen en een aantal lichte medische handelingen uitvoeren. Een helpende mag wel helpen met persoonlijke verzorging, maar mag niet assisteren bij medicijngebruik.
Het verschil tussen een helpende en helpende plus is het mogen toedienen van medicatie. Daarnaast ben je als helpende plus verantwoordelijk voor wondverzorging, het aan- en uittrekken van steunkousen en het helpen van mensen met een stoma of katheter.
Met andere woorden, wat verdient een helpende per uur? Conform de FWG 25 ligt het helpende uurloon tussen de € 13,33 en € 17,37.
Daarom zijn bepaalde opleidingen vastgesteld als kwalitatieve opleidingen voor de kinderopvang. Over het algemeen geldt dat je met een afgeronde beroepsopleiding richting pedagogisch medewerker, of met het diploma van een studie Sociaal Pedagogisch Werk, Pedagogiek of Pabo aan de slag kunt.
Het behalen van het certificaat Vversterk wordt door de onderwijsinspectie gezien als 'voldoende VVE-geschoold'. Ook de GGD oordeelt dat deze opleiding voldoende is als VVE-certificering. Met de cursus Vversterk bij Timpaan Onderwijs ben je dus bezig met het behalen van je VVE-certificering.
Om te werken in de kinderopvang heb je een hbo- of mbo-diploma nodig. Je kunt een hbo- of mbo-opleiding volgen richting de pedagogiek of kinderopvang. Maar bijvoorbeeld ook een opleiding tot onderwijsassistent volstaat.
In de meeste gevallen valt het salaris van een Helpende zorg binnen de salarisschaal FWG 25 of FWG 30. Het exacte salarisniveau hangt af van factoren zoals werkervaring, verantwoordelijkheden en eventuele aanvullende functietaken.
In je werk als helpende kom je vele wonden tegen. Van kleine, onschuldige wonden tot grote, complexe wonden.Van traumatische wonden tot aan wonden door vaataandoeningen.
Voorbeelden van risicovolle handelingen zijn: een verblijfskatheter verwijderen; • een stoma spoelen; • zuurstof toedienen; • hechtingen verwijderen; • sondevoeding toedienen; • bloedsuiker bepalen; • de bloeddruk meten; • een klysma toedienen.
Helpende plus is een beroep waarbij je moet weten wat je doet. Het is niet per se moeilijk, maar wel hard werk. Lees hier over welke competenties je moet hebben voor helpende plus.
Erkend Certificaat
Het opleidingstraject tot Helpende plus is gebaseerd op het landelijk en wettelijk vastgestelde kwalificatiedossier, waardoor de student een landelijk erkend mbo-certificaat voor het keuzedeel behaalt, welke wordt opgenomen in het diplomaregister.
Je volgt naast de modules voor baby's en peuters en schoolkinderen, ook de algemeen vormende vakken uit de opleiding 'begeleider in de kinderopvang'. Je behaalt het diploma 'begeleider in de kinderopvang' . Resultaat: je hebt een diploma. Je kan schakelen naar een andere opleiding.
De peuterleidster of peuterleider
Met bewegingsspelletjes en buitenspelen wordt aandacht besteed aan motorische ontwikkeling. Door contact te leggen met de andere kinderen van de groep, werken de kinderen aan hun sociaal-emotionele ontwikkeling.
Kinderbegeleiders en verantwoordelijken voor maximaal 18 opvangplaatsen moeten minimaal een kwalificatiebewijs hebben van bepaalde afstudeerrichtingen van:het hoger (beroeps)onderwijs; • het secundair (volwassenen)onderwijs; • SYNTRA.