Maar uiteraard zijn er ook nadelen, zo is de ruimte in een compostbak beperkt en zult u hier dus rekening mee moeten houden. En daarnaast komt er ook weinig zuurstof bij het compost in de bak wat de kwaliteit van het compost aan kan tasten.
Wanneer compost strooien
1 keer per jaar is een laagdikte van +/- 1,5cm compost over uw tuin verspreiden voldoende. Standaard wordt gerekend met 10kg compost per m2 tuinoppervlakte. Een big bag van 700kg is dus voldoende voor een tuinoppervlakte van +/- 70m2. Let op, teveel compost toevoegen aan de bodem is niet goed.
Je kunt onkruid composteren. Zorg dat je het wiedt voor het in zaad staat. Klop de aarde af van de wortelkluit en zorg dat jouw composthoop enkele dagen broeit. Hoe je het best composteert, lees je hier.
Dit zijn de voordelen van een compostbak in de tuin
Zo is het: Duurzaam: het gft-afval hoeft niet opgehaald en verwerkt te worden. Door zelf te composteren verklein je dus de Nederlandse afvalberg en hoeven er minder ophaalwagens te rijden. Goed voor de bodem: compost verbetert de bodemstructuur van de tuin.
Niet composteerbaar
gekookt of bereid voedsel (brood, koekjes, gebak, gekookte groenten, olie- en vetrijke zaken ...)
Wormen en andere organismen zijn actiever als je compostbak in de winter warm blijft.Wordt de temperatuur te laag, dan stoppen ze hun werkzaamheden. Bedek daarom je composthoop of -vat met grote stukken karton, een oud tapijt of grote plastic zakken gevuld met stro.
Spoorenberg (Groep Praktijkonderzoek Plant en Omgeving). „De schillen komen op een hoop terecht tussen ander organisch afval.Dus er komt uiteindelijk maar weinig van de stof in de compost terecht. Bovendien worden aardappelen tegenwoordig niet vaak meer bewerkt met een ontkiemingsremmer.
Conclusie. Volledige eierschalen zijn organisch afval en kunnen in principe op de composthoop. Weet wel dat ze niet echt van tel zijn voor het maken van goede compost en ze vaak na één cyclus nog steeds niet verteerd zijn. Als je ze toch wil vermengen met compost, plet ze dan dus liever fijn.
Als alle tomaten rijp zijn kan een plant sowieso weg, maar ik pluk vaak de laatste tomaten groen en laat ze binnen doorrijpen. Gooi het tomatenloof niet op de composthoop. Ten eerste omdat je geen ziektes wilt verspreiden met de compost, maar tomaat verteert ook slecht en kan daarom beter in de groencontainer.”
Geen compost: wortel, pastinaak, veldsla, groenlof, ajuin, sjalot, knoflook, erwt, boon, tuinboon, witlof en schorseneer.
Het is dus perfect mogelijk om in een dikke laag compost groenten kweken, het gaat zelfs zeer goed, maar … Je moet zeker kwaliteitscompost nemen en deze moet voldoende uitgewerkt zijn! Probeer je bedden goed op voorhand aan te leggen en test desnoods je compost een tijdje voordat je volop begint te planten en zaaien.
Compost werkt als een spons en houdt water en voedingsstoffen beter vast. Allemaal heel gunstig voor uw tuinplanten.
Andere toepassingen. Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Spoel de koffiedrab niet door de gootsteen of toilet, dan kan het verstoppingen veroorzaken.
Groenten- en fruitafval, eierschalen, theezakjes, koffiefilters en keukenpapier kan je kwijt in je compostvat of -bak. Aarde, saus, olie, houtskool, kattenbakvulling en dierlijk afval (zoals mosselschelpen en kippenbeenderen) verteren niet of te traag, en zijn dus te mijden.
Deze laatste trekken ongedierte aan en kunnen je stapel verpesten. Maar tuinafval (stengels van erwten, bonen, aardappelloof, tomatenloof), grasmaaisel, afgevallen bladeren, onkruid dat niet in zaad is gekomen, groenteschillen, eierschalen, kippenmest, paardenmest, hooi,...zijn ideaal om te composteren.
Compost verspreidt je in het voorjaar of najaar op je tuin. Zorg ervoor dat je voldoende lucht in je composthoop houdt. Karton, zaagsel, hooi en grasmaaisel zijn een risico, dit kan een ondoordringbare laag vormen, die slecht composteert.
Je zal er inderdaad minstens twee nodig hebben. Zo kan je de compost een keer omzetten. Nog beter is een reeks van drie. Twee keer omzetten levert immers compost op van nog hogere kwaliteit.
De schillen van een sinaasappel zijn eigenlijk een hele voordelige meststof. Breek wat sinaasappelschillen in kleine stukjes en strooi het mengsel op de grond of vermeng het met de aarde. Binnen een korte tijd zal de grond de sinaasappelschillen opnemen en composteren.
De beste compost krijg je door het afval dusdanig te scheiden dat er zich nergens vocht ophoopt. Gebeurt dat wel, dan bederft je compost. Daarom kun je het beste onder aan de composthoop een 20 centimeter dikke laag aanbrengen van grasmaaisel en kleingemaakt houtafval.
Hoelang duurt het voordat ik compost heb? Hoe meer je belucht en hoe evenwichtiger de mengeling, hoe sneller je compost rijpt. Na een 9-tal maanden heb je onderaan je compostvat gebruiksklare compost. Als je composteert met bakken is je compost rijp als je hebt omgezet naar de derde bakt.
Gooi nooit gekookt voedsel of brood op de composthoop: dit trekt ratten aan. Alles wat maar een beetje eetbaar is, wordt door ratten gegeten! Vervang een losse composthoop door een bak op vaste ondergrond of een vat met deksel.Dek de compostbak af met kippengaas, en span dit ook over de verluchtingsgaten.
Zet je compostbak of hoop in de halfschaduw met enkele uren zon per dag. Als je de hoop goed opbouwt en Ieder jaar even omschept dan kan je dat in het voorjaar op je tuin uitspreiden. Bladafval kun je beter op een aparte plek laten composteren, omdat dat veel langer duurt.
Zet je compostvat of je compostbak op een zonnige plaats. We raden hierbij aan om het compostvat op tegels of een houten palet te plaatsen, zodat het overtollige vocht kan wegsijpelen en de compostdiertjes hun weg vinden naar het materiaal.