The Coca-Cola Company is een wereldwijd werkende fabrikant die voornamelijk frisdrank produceert en verkoopt. Het hoofdkantoor staat in Atlanta in de Verenigde Staten. Het bedrijf is vooral bekend vanwege het product Coca-Cola, maar heeft inmiddels in bijna alle voedselsectoren belangen.
Onze geschiedenis
Op 8 mei 1886 serveerde Dr. John Styth Pemberton de eerste Coca‑Cola ter wereld in zijn apotheek in Atlanta, Georgia. Sinds dat ene iconische drankje zijn we uitgegroeid tot een 'total beverage company' – ons portfolio biedt voor ieder wat wils en dat voor elk moment van de dag.
Coca‑Cola Europacific Partners Nederland produceert, verdeelt en/of verkoopt Coca‑Cola, Coca‑Cola zero sugar, Coca‑Cola light, Fanta, Sprite, Aquarius, Minute Maid, Royal Bliss, Chaudfontaine, Monster*, Fernandes*, Capri-Sun*, Fïnley, Honest en Fuze Tea.
Coca-Cola zegt zelf dat overal ter wereld dezelfde processen en dezelfde ingrediënten gebruikt worden. Wel gebruiken ze per land lokale ingrediënten, dus water uit het eigen land en ook suiker (van suikerbieten). Dat kan voor 'subtiele' smaakverschillen zorgen.
De geschiedenis van Coca-Cola begint in 1885, toen de apotheker John Pemberton uit Atlanta een nieuw alcoholische drank bedacht. Pemberton was een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog, die in de oorlog gewond was geraakt en verslaafd geworden aan morfine.
Op 29 mei 1886 adverteerde Pemberton voor het eerst met zijn drankje in de Atlanta Journal. Hoewel hij Coca-Cola niet meer presenteerde als medicinaal drankje, claimde Pemberton dat zijn verkwikkende frisdrank wel degelijk hielp tegen verscheidene kwalen, zoals hoofdpijn, depressies en zelfs impotentie.
In 1941 werd Fanta geregistreerd als een Duits merk. Na de oorlog zijn de merknaam en het recept van Fanta overgedragen aan het hoofdkantoor. Ook in Nederland is tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Coca-Cola-fabriek in Amsterdam een product onder de naam Fanta op de markt gebracht.
De cola van Coca-Cola en Pepsi wordt over de gehele wereld geconsumeerd. Coca-Cola bestond eerder dan Pepsi. Coca cola was toen al een zeer bekend en gewild merk. Dit samen maakte dat Pepsi zijn best moest doen om de markt te veroveren.
De meest obese volwassene ter wereld is Mexicaan, alsook de meest obese baby. Mexico is de grootste consument van Coca-Cola ter wereld. Toevallig stond Mexico ook in 2015 nog op de tweede plaats in de lijst van de landen met meeste zwaarlijvigheid (of obesitas) ter wereld.
Fanta werd in Duitsland in 1940 ontwikkeld en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gemaakt door de Duitse bottelarij Coca-Cola.
Het antwoord is vrij simpel: in cola zit gebrande suiker, beter bekend als karamel en dit geeft de bruine / zwarte kleur aan cola.
Het recept van cola is door de jaren heen veel veranderd, maar de kleur van cola is nog nooit veranderd. Vroeger was cola ook bruin. Wel zat dit drankje in een groene fles.
Als het aan Coca-Cola ligt, zijn er binnenkort nog slechts twee landen op de wereld waar zijn producten niet officieel te koop zijn: Cuba en Noord-Korea. Want na een afwezigheid van meer dan zestig jaar is de frisdrankproducent van plan opnieuw de markt van Birma te betreden.
Cuba en Noord-Korea zijn de enige twee landen in de wereld waar Coca-Cola niet officieel verkrijgbaar is. Tot een paar jaar geleden was ook in Myanmar (Birma) geen Coca-Cola te krijgen, maar daar kwam in juni 2012 verandering in toen de Amerikaanse regering de sancties op investeringen in dat land ophief.
De kleurwijziging heeft voornamelijk te maken met de natuurlijke uitstraling die Coca Cola wil bereiken; de 'Life'-versie heeft minder calorieën en suikers door gebruik te maken van zoetstoffen uit Stevia.
Coca‑Cola werd in 1928 geïntroduceerd in Nederland tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam. We zijn er trots op dat we al zo lang actief zijn in Nederland. Hier kun je alles lezen over de geschiedenis van Coca‑Cola.
En de winnaar is Tsjechië! Zij drinken vooral het 'oerpils' Pilsner Urquell dat ooit in het Tsjechische dorpje Plzen is uitgevonden. Al 29 jaar voeren zij zuipend de lijst aan. Nederland staat op nummer 24.
In 1886 was de Amerikaanse apotheker John Pemberton op zoek naar een nieuwe hoestdrank en ontwikkelde een volgens hem smaakvol bruin goedje. Hij bracht het naar een drogisterij, waar de siroop werd gemixt met koolzuurhoudend water. Hier ontstond de nieuwe frisdrank Coca-Cola.
Pepsi is historie. De eerste Pepsi werd in 1898 gebotteld in North Carolina, Amerika. De jonge apotheker Caleb Bradham wilde zijn klanten een verfrissend en gezond drankje aanbieden. Daarom mixte hij spuitwater, suiker, vanille, zeldzame olien en kolanoot-extract tot een lekker drankje.
Het werd gemaakt van sprankelend water, suiker, vanille, zeldzame oliën, pepsine en kolanoten. Aangezien Pepsi aanvankelijk bedoeld was om maagpijnen te genezen, noemde Bradham het drankje Pepsi, afgeleid van de aandoening dyspepsie. De naam werd een handelsmerk op 16 juni 1903.
Zoals je misschien wel weet, werd cola oorspronkelijk gebruikt als medicijn. In 1886 maakte John S. Pemberton, een arts-apotheker uit Atlanta, een nieuw drankje op basis van plantenextracten. Het was een siroopachtige wijn met cocaïne, bedoeld tegen duizelingen.
In Nederland wordt sinds 2016 Mezzo Mix verkocht onder de naam Fanta Mezzo.
De oorsprong van Fanta ligt in Duitsland (Essen). Coca Cola Duitsland kon in oorlogstijd niet aan de ingrediënten komen om cola te maken en dus besloten ze een andere frisdrank met eigen ingrediënten te maken.
Sprite is een koolzuurhoudende frisdrank van The Coca-Cola Company. Het werd in 1961 in de Verenigde Staten op de markt gebracht als antwoord op 7Up. Sprite is kleurloos en heeft een lemon-lime-smaak.