Etym: Lat. classicus = behorende tot de hoogste belastingklasse; vandaar: 'van hoge rang', 'voorbeeldig', 'voortreffelijk in zijn soort'. Met betrekking tot de literatuur verwijst het adjectief klassiek in zijn etymologische betekenis naar de traditionele meesterwerken van een letterkunde.
Muziek die in Europa is gemaakt tussen 1600 en 1900, noemen we klassieke muziek. Deze muziek wordt altijd met één of meer instrumenten gespeeld, of gezongen. Bekende componisten die klassieke muziek schreven, zijn Mozart, Bach en Beethoven.
Klassieke muziek is een breed genre dat al eeuwen bestaat en omvat muziek van verschillende perioden, stijlen en componisten. Het historische perspectief van klassieke muziek begint in de oudheid en volgt de evolutie ervan door de eeuwen heen.
Een componist(e) of toondichter(es) is een persoon die muziek componeert. Dit wil zeggen dat hij/zij deze bedenkt, creëert en meestal opschrijft.
Klassieke muziek is muziek die al heel oud is. Meestal wordt er de muziek onder verstaan, die gecomponeerd is in de tijd tussen 1770 en 1830 op het gebied van de symfonie (grote orkesten), de klaviersonate (piano, vleugel enz.) en het strijkkwartet. Kortom, de tijd van grote componisten als Beethoven, Mozart en Haydn.
Het klassieke genre gaat zelf de grenzen over als het gaat over composities die in de naam verwijzen naar landen, steden of rivieren. Maestro Music neemt je mee op muzikale reis naar vier plaatsen in de wereld die een klassieke ode hebben ontvangen.
De piano is het meest gebruikte solo- en begeleidingsinstrument binnen de klassieke muziek. Een piano bestaat uit: een houten klankkast (staand of liggend)
Doordat klassieke muziek zoveel invloed heeft op de hersenen worden ook andere lichaamsdelen via het zenuwstelsel beïnvloed. Deze kunnen we met een ontspannen houding (gedeeltelijk) genezen. Ook stimuleert klassiek je concentratie en helpt je informatie op een rijtje te zetten.
Tot de elementen van de muziek worden gerekend de aspecten als toonhoogte, ritme, geluidssterkte (dynamiek), klankkleur (timbre), melodie, harmonie en textuur en stilte (rust).
Je muzieksmaak zegt een hele hoop over je karakter.
muzieksmaak namelijk vaak om dingen over zichzelf te delen. Je weekendplannen, festivals waar je nog heen gaat, herinneringen die je wel met een onbekende deelt; het gaat heel vaak over muziek. Daarnaast schijnt je smaak ook weg te geven welke karaktertrekjes je hebt.
Klassieken verwijst naar schrijvers en kunstenaars uit de Oudheid of uit een bepaalde bloeitijd ('Hooft en Vondel zijn onze voornaamste klassieken'), of naar klassieke werken die van blijvende waarde zijn ('De Ilias en de Odyssee zijn klassieken.
Componist Ludwig van Beethoven (1770-1827) stond aan de wieg van de Romantiek. Zijn vernieuwende muziek, artistieke onafhankelijkheid en doorzettingsvermogen maakten hem een icoon van de klassieke muziek.
Volgens John Bailie ligt de oorsprong van de westerse klassieke muziek zo'n 3500 jaar voor Christus in Mesopotamië, om precies te zijn in de stadstaten van de Sumeriërs. Het is bekend dat de eerste vorm van schrift en literatuur een uitvinding is van deze beschaving.
Ontstaan klassieke muziek uit classicisme
Maar wat we wél zeker weten, is dat benaming voor klassieke muziek voort is gekomen uit het classicisme. Deze korte periode (ca. 1640 – 1720) is cruciaal voor de muziekgeschiedenis.
De Nederlandse start-up Primephonic begint binnen een jaar na de oprichting al aan een wereldwijde uitrol. Het is de Spotify voor klassieke muziek. Met deze streaming service kun je met alle gemak online muziek luisteren.
We zeggen dan dat er een nieuwe stijlperiode begint wanneer er een nieuwe muziekstijl opkomt. Sommige jaartallen zijn een benadering. De klassieke muziek is een verzamelterm voor de muziekstijlen van 1550 tot 1910 en deze term wordt ook wel voor het classicisme (muziek) gegeven.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Zelf muziek maken, zorgt voor veranderingen in de grijze stof en een toename van verbindingen in gebieden die betrokken zijn bij het luisteren en de motoriek. Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen.
Muziek is opgebouwd uit drie basiselementen: ritme, melodie en harmonie. Deze drie elementen zijn de grondbeginselen waaruit alle genre zijn ontstaan. Het spreekt voor zich dat in sommige muziekgenre het ene element belangrijker is dan in andere. Zo kan de focus van de muziek verschillen per genre.
Van klassieke muziek is aangetoond dat het veel gezondheidsvoordelen heeft. Het kan je helpen te ontspannen en stress te verminderen, wat je algehele welzijn kan verbeteren. Het kan ook worden gebruikt als een natuurlijke pijnstiller tijdens fysiotherapie sessies.
Muziek luisteren werkt positieve gevoelens in de hand en vermindert stress. Tijdens het luisteren naar muziek komen er namelijk verschillende stoffen vrij. Muziek kan je laten glimlachen of huilen van ontroering, je laten ontspannen na een drukke dag of je oppompen voor een rondje hardlopen.
Als je muziek luistert zijn alle verschillende hersengebieden tegelijkertijd actief. Muziek stimuleert motorische gebieden, waardoor een onweerstaanbare drang om te dansen ontstaat. Hersengebieden die emoties verwerken, worden ook geactiveerd door muziek.
Naast de gebruikelijke gitaar, basgitaar en drums nemen de leden ook meer klassieke instrumenten zoals piano, viool, cello, xylofoon, accordeon, harp, mandoline en zelfs orgel mee op het podium. De meeste bandleden zijn multi-instrumentalisten en ze wisselen de taken dan ook als ze op tournee zijn.
Het Liszt Concours is het moeilijkste pianoconcours ter wereld: door de hoogst ingewikkelde composities bomvol noten van Franz Liszt en door de snoeiharde internationale concurrentie met deelnemers uit ruim twintig landen.
Een goede manier om te beginnen met klassieke muziek is om te luisteren naar werken die je misschien al kent. Denk bijvoorbeeld aan de bekende werken van componisten als Mozart, Beethoven, Bach en Tchaikovsky. Je hebt waarschijnlijk al eens delen van deze werken gehoord in films, televisieshows of reclames.