Stopcontact type CDit type is de meest voorkomende stekker ter wereld, het is de bekende platte Nederlandse eurostekker. Deze heeft twee ronde pinnen en zit bijvoorbeeld aan je telefoonadapter, oplader van je tablet of aan andere apparaten.
In Nederland wordt er gebruik gemaakt van twee typen stopcontacten en stekkers: type C en type F. Een type F stopcontact is geaard en wordt ook wel schuko genoemd. De type C stekkers zijn niet geaard en worden ook wel eurostekkers genoemd.
De EU-stekker is herkenbaar aan de twee ronde pinnen en wordt in de meeste Europese landen gebruikt. De Amerikaanse stekker daarentegen heeft twee platte of “V”-vormige pinnen en is de standaard in de Verenigde Staten en andere Noord-Amerikaanse landen.
Stopcontact type A
Deze stekker komt onder andere voor in Midden- en Noord-Amerika, delen van Zuid-Amerika, Japan en Saoedi Arabië. Deze stekker heeft twee platte pinnen waar soms gaatjes inzitten. Je kunt je Nederlandse stekkers niet in deze stopcontacten steken.
Binnen Europa gebruikt men stekkers in zes verschillende soorten. We maken onderscheid tussen stekkers van Type F, Type E, Type G, Type J, Type K en Type L. Sommige soorten stekkers worden door meerdere Europese landen gebruikt, andere stekkers door slechts een of enkele landen.
De stekker is geaard en heeft drie platte pinnen die in een driehoek gepositioneerd staan.De bovenste is de aardpen, deze is iets langer dan de rest. Je hebt voor landen die type G gebruiken altijd een reisstekker nodig omdat er geen andere stekkers in het stopcontact passen.
Een stopcontact wordt ook wel contactdoos, wandcontactdoos of in het Vlaams prise genoemd en is een aansluitpunt die verbonden is aan het elektriciteitsnet van een woning of een ander pand.
Stekker F, bekend onder de afkorting CEE 7/4 en Schukostekker genoemd, is de zowat Europese standaardstekker. Schuko is het acroniem van Schutzkontakt, wat Duits is voor beschermingscontact of beveiligingscontact.
Sommige speciale contactdozen (vooral dan op openbare plaatsen) hebben de mogelijkheid om de stekker intern in de contactdoos te vergrendelen, door twee metalen pinnetjes doorheen de gaatjes van de stekker te schuiven. Op die manier kan voorkomen worden dat bijvoorbeeld drankautomaten losgekoppeld worden.
In Nederland gebruiken we dezelfde stopcontacten als in Frankrijk. Het is daarom niet nodig om een reisstekker mee te nemen.
Het aansluiten van een CEE stekker is heel simpel: je hebt alleen een kabelstripper, krimptang, kabelmesje, adereindhulzen en een drie-aderige buitenkabel nodig. Haal de kabel door de behuizing.Eerst strip je de kabel.Ontmantel ongeveer 60 millimeter met een kabelmes, de aders van de kabel worden nu zichtbaar.
Wat is een stekker type E? Stekkers type E worden gebruikt in België, Frankrijk, Polen, Slowakije, Tsjechië, Tunesië en Marokko. De pinnen van de type E-stekker zijn 19 millimeter lang en staan op 19 millimeter van elkaar. Een type E stekker heeft een gat waarin de aardpen van het stopcontact past.
Europese vasteland: (meestal) geen reisstekker nodig
Op het Europese vasteland hoef je geen extra oplader of reisstekker mee te nemen. De stopcontacten zijn allemaal van het type C, E, F of (in het geval van Zwitserland en Liechtenstein) H. Dat wil zeggen: met 2 ronde ingangen, horizontaal naast elkaar.
De Britse stopcontacten hebben drie rechthoekige gaten en staan geregistreerd als BS 1363. Elke stekker moet verplicht geaard zijn en een ingebouwde smeltzekering hebben als extra beveiliging. Op de foto zie je een rood, rechthoekig plaatje tussen de drie pinnen van de stekker: daarin zit de smeltzekering.
- groen voor bijvoorbeeld algemene voeding, - oranje voor bijvoorbeeld de voeding van no-breaknetwerken, - rood voor bijvoorbeeld de voeding van datanetwerken. De sokkel en de afwerkingsset zijn in dezelfde kleur.
Krachtstroom, of de Perilex stekker, gebruikt aanzienlijk meer stroom en is een stuk krachtiger dan een gewone randaarde stopcontact. Deze wordt dan ook vaak voor de grootverbruikers ingezet, of apparaten die zijn stroom moeten verdelen, zoals de inductiekookplaat of de mechanische ventilatie.
Een defecte stekker moet je uiteraard vervangen. Vaak is de stekker zelf niet stuk, maar wel het snoer op de plek waar ze op de stekker is aangesloten. Dan kan je dezelfde stekker opnieuw monteren. Een stekker die zichtbare gebreken vertoont, vervang je om veiligheidsredenen uiteraard door een nieuw exemplaar.
Over het algemeen is een stekkerdoos met 3 tot 5 stopcontacten belastbaar tot 2500 watt. Je computer, beeldscherm en speakers kun je hier bijvoorbeeld prima op aansluiten. Wil jij ook een laserprinter aansluiten, dan heb je meer capaciteit nodig dan zo'n stekkerblok aankan.
De ChaDeMo stekker is een stekker voor de elektrische auto die geschikt is voor het snelladen. In het kort: snelladen is een manier van laden die vele malen sneller gaat dan het laden via een laadpaal thuis en/of op het werk of laden via het stopcontact.
De type 1 stekker staat ook wel bekend als de Yazaki stekker, geschikt om via de laadkabel en laadpaal aan te sluiten op de auto. De stekker die we type 2 stekker noemen heet in de volksmond ook wel de Mennekes stekker.
Je elektrische auto opladen aan een stopcontact is niet ideaal maar het kan wel. Je hebt hiervoor een speciale kabel nodig die ervoor zorgt dat het laden veilig gebeurt. Het nadeel is dat het laden erg lang duurt, maar je hoeft niet te investeren in een laadpaal.
Het wordt namelijk vanuit je meterkast aangesloten en komt altijd onder een aparte groep met een eigen aardlekschakelaar. Meestal moet er voor een perilex aansluiting een extra groep worden aangemaakt.Dit kan en mag je niet zelf doen. Hiervoor heb je dus een elektricien nodig.
Een Type 2-stekker heet ook wel een Mennekes-stekker en is te herkennen aan de 7 contactpunten. Deze stekker is de standaardstekker in Europa. Dit aangezien het door de Europese commissie is aangewezen als standaard oplaadmethode voor elektrische auto's.