De meest voorkomende vijvervissen zijn omnivoor en eten een behoorlijk – misschien wel onverwacht – scala aan voedsel, indien ze worden verstrekt. Koi en goudvissen eten bijvoorbeeld graag erwten, citrusvruchten, pompoen, spinazie, tarwekiemen, plankton, bloedwormen, garnalen en zelfs algen!
Bij zoetwatervissen gooit men het aas in de vorm van een bal in het water. Deze bal verspreidt een geurige wolk en trekt hierdoor de vissen aan. U kunt hierbij een redelijk dunne lijn gebruiken. Het aas (de voeding) zou ook aangepast moeten zijn aan de plek waar hij wordt geworpen.
In een aquarium heb je voldoende ruimte om decoratie te plaatsen. Vaak zorgt decoratie ook voor schuilplaatsen voor de vissen. Denk hierbij aan leuke beeldjes, planten een mooie achterwand, of driftwood en wortel voor een natuurlijke uitstraling.
Mensen hebben alleen een tong om mee te proeven. Vissen echter hebben allerlei smaakzintuigen – op de lippen, in de mondholte, buiten op de kop, soms ook op andere lichaamsdelen. Baarddraden zijn een soort uitwendige tong.
(ze 'happen' constant naar de steentjes op de bodem om deze gelijk weer uit te spugen en sinds een paar dagen happen ze de blaadjes van de plantjes en ook deze spugen ze uit. Met bij dit laatste het gevolg dat het water na een dag of twee vol zit met rond dobberende blaadjes.)
Vissen hebben een lang darmstelsel, dat wil zeggen dat ze altijd hongerig zijn. Je kan dus beter meerdere keren per dag kleine porties geven, dan alles in één keer. Zo hebben ze de ganse dag iets te verteren en zullen ze sneller groeien & reserves opbouwen.
Ruiken is niet alleen aan landdieren voorbehouden, ook vissen kunnen vaak uitstekend ruiken. Ze hebben twee neusgaten aan de voorkant van de snuit waarmee ze geurmoleculen uit het water halen. Het zebravisje kan de angstgeur van andere vissen ruiken.
Of vis echt lekkerder smaakt als je er citroen op doet kan je alleen bevestigend beantwoorden als je van citroen houdt. In ieder geval is het zo dat door citroen de vis minder vies smaakt.
Zeker geen komkommer koken, krijg je alleen maar een brij van, en gaat hierdoor je water te zwaar bgelasten. Gewoon een klein koffielepeltje erdoor steken is voldoende.
Deze eigenschap maakt ze namelijk geweldig om mee te nemen naar een museum, film of concert. Ze zullen de meest creatieve interpretaties hebben van alles wat jullie hebben gehoord en gezien. Als jullie intiemer worden, zal een Vissen je uitnodigen om deel uit te maken van zijn of haar eigen speciale wereld.
Een van de eerste aanwijzingen van het bestaan van spelen bij vissen was het zeer complexe gedrag van tapi- rvissen (olifantsvissen). Dit is een Afrikaans geslacht van zwak elektrische vissen. Het gaat hier echter om aanwij- zingen en vermoedens.
Vissen zijn wat de zuurstofvoorziening van de hersenen betreft heel anders gebouwd dan zoogdieren. De enige manier om ze snel en pijnloos te laten sterven is door ze te verdoven en/of hersendood te maken.
♥ Vissen maken geen goede match met Tweelingen of Weegschalen. Vissen kunnen eigenlijk altijd wel meekomen met iedereen, maar houden van rust en stilte, in tegenstelling tot Tweelingen en Weegschalen. Geen van alle sterrenbeelden kunnen goed omgaan met heftige emoties. Vissen zullen zich al snel niet gesteund voelen.
De liefde en toewijding die Vissen op hun gebied weer geven aan Schorpioenen, vormt de basis voor een liefdevolle relatie. Nog een pluspunt: Vissen hebben begrip voor de soms wat mysterieuze kant van Schorpioenen. De grootste gelijkenis in deze match kun je vinden in de passie die ze beide zoeken in een relatie.
Vissen in bed
Romantisch en verleidelijk, maar tegelijk met een levendige fantasie. Vissen zijn oprecht leuk in bed, zolang de fysieke connectie sterk aanwezig is. Vrijpartijen kunnen hallucinant goed voelen als je dit sterrenteken op de juiste manier weet op te winden.
Ruik je een ammoniakgeur dan is de vis niet langer geschikt voor consumptie. De huid en de kieuwen moeten glanzen en de schubben moeten goed vast zitten. Een doffe of rimpelige huid betekent dat de vis minder vers is.
Pas als een vis stinkt, kun je hem niet meer eten. Dat betekent overigens niet dat de betreffende vis onmiddellijk afgekeurd moet worden, maar voor sushi of sashimi - waarbij de vis rauw wordt gegeten - zou Kuijt hem niet meer gebruiken. "Stoven, grillen of roken kan vaak nog prima.
Wel trimethylamine-oxide dat vooral in zeevis voorkomt. Als de vis dood is, dan wordt door bacteriën het trimethylamine-oxide afgebroken tot trimethylamine. De vis krijgt daardoor de typerende vislucht. Hoe langer het afbraakproces duurt, hoe meer trimethylamine er ontstaat en des te sterker de vis ruikt.
Over het algemeen zit het reukorgaan van vissen op de rugzijde van de kop en loopt tot ongeveer de ogen. Wanneer de vis zwemt stroomt water langs de twee neusgaten voor op de kop.
Het beste tijdstip om vissen te voeren in de vijver is 's-morgenvroeg. Bedenk wel dat het vijverwater inmiddels 10 graden Celcius of warmer moet zijn ! De vijvervissen voert u niet bij lagere temperaturen.
De meeste vissen kunnen wel een weekje zonder voeding. Wanneer je 1 week of minder op vakantie gaat is het dus in veel gevallen niet perse nodig om iemand in te schakelen die voor de vissen kan komen zorgen. Jonge vissen hebben wel nog dagelijks voeding nodig.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Een vissenkom maak je regelmatig schoon. Het belangrijkste is dat je het water wekelijks voor een deel (25-50%) ververst. Water in een vissenkom vervuilt snel, onder andere omdat goudvissen smeerpoetsen zijn. Ze zwemmen, zeker in een vissenkom, snel in hun eigen uitwerpselen en etensresten.