Evenals de menselijke moedermelk bevat ook paardenmelk unieke eigenschappen: het bevorderen van de stofwisseling, verbeteren van het immuunsysteem en het beschermen van het lichaam tegen kwaadaardige bacteriën. Verder hebben moedermelk en paardenmelk dezelfde positieve effecten op de darmflora.
Nan komt volgens ons het dichtst bij de smaak en geur van echte moedermelk.
Andere dingen die je kunt doen met moedermelk, maar die wel met voeding te maken hebben: Maak eens een recept waarbij de melk wordt vervangen door moedermelk, bijvoorbeeld pannenkoeken. Verwerk de melk in een smoothie. Zodra jullie kind oud genoeg is, kun je de melk ook invriezen en er ijsjes van maken.
Moedermelk is de perfecte voeding voor baby's, maar dat geldt niet voor volwassenen. De voedingsstoffen in moedermelk worden door een volwassene anders afgebroken dan door een baby. ,,Voor een volwassene zitten er minder eiwitten in moedermelk dan in andere melk zoals koemelk'', aldus Steele.
Een vervanger voor de in de fitnesswereld alomtegenwoordige proteïneshake is het dus niet. Echter is moedermelk rijker aan vetten en suikers, en zouden er – en dat is het belangrijkste argument van bodybuilders – menselijke groeihormonen in zitten. Een soort natuurlijke steroïde dus.
Moedermelk verkopen is verboden
In Nederland is het verboden om moedermelk te verkopen, omdat een product volgens de wet de gezondheid en veiligheid van consumenten niet in gevaar mag brengen.
Helaas is het in Nederland vanwege de Warenwet niet toegestaan om je melk eigenhandig te verkopen. In deze wet staat dat een product de gezondheid en veiligheid van consumenten niet in gevaar mag brengen.
Qua smaak is het lekker zoet en romig. Het doet een beetje denken aan amandelen. Maar soms smaakt moedermelk ook wel wat zuur, zeker als het al eventjes bewaard is geweest. Hoewel de melk dan gewoon nog goed is, valt deze niet altijd bij alle baby's meer in de smaak.
Begint de baby te zuigen aan de borst dan komen er twee hormonen vrij: prolactine en oxytocine. Prolactine zorgt voor de aanmaak van nieuwe melk. De melkaanmaak gaat continu door. Hoe leger de borst is, hoe meer melk er aangemaakt wordt.
En als er in de omgeving dan gesuggereerd wordt dat de melk mogelijk niet goed is of te weinig voedingsstoffen bevat, dan kan ik me voorstellen dat je je afvraagt of dat bij jou ook het geval is. Maar te magere, te vette of waterige melk bestaat niet! Dat is echt een fabel! Moedermelk is altijd van goede kwaliteit!
moeders dat borstvoeding geeft in Nederland
Starten met borstvoeding In 2015 startte 80% van de moeders met borst- voeding na de geboorte (Figuur 1). 9 Dit percentage is vergelijkbaar met de jaren 2002, 2003 en 2007, en iets hoger dan in 2005 (74%) en 2010 (75%).
Het tweede levensjaar is er dan de peutermelk en nog meer maaltijdpotjes; zo'n 15 euro per week. Dus 780 euro. Uit dit rekensommetje blijkt dat ik per kind in de eerste twee levensjaren bijna 1700 euro bespaard heb.
Kolf minimaal 7 tot 8 keer (15 minuten) per 24 uur. Drinkt uw baby al enkele voedingen aan de borst, dan kolft u alleen iedere gemiste voeding. Drinkt uw baby op de kraamafdeling na 12 uur nog niet goed aan de borst, dan start u met kolven nadat u uw kindje aan de borst heeft laten drinken.
Als er melk uit de tepel stroomt zonder dat er sprake is van een recente zwangerschap of wanneer het geven van borstvoeding langer geleden is dan 6 maanden, dan is er sprake van galactorroe. De oorzaak hiervan is een verhoogd prolactinegehalte in het bloed. Dit leidt tot afscheiding van melk uit de borsten.
Hoe 'leger' de melkkliertjes, hoe sneller er weer melk wordt gemaakt. Het bloed van de moeder stroomt in de borst vlak langs de melkproducerende cellen in de melkkliertjes. Op deze manier worden alle stoffen die nodig zijn voor het aanmaken van moedermelk uit het bloed opgenomen.
Kort na de bevalling kunnen vrouwen tot 600 mL per dag produceren. Later produceren vrouwen gemiddeld 800 tot 1100 mL melk per dag. Op het hoogtepunt van de lactatieperiode kan er tot 1,5 liter geproduceerd worden en bij tweelingen soms nog meer. Er is zelfs melkproductie tot wel 5L aangetoond.
Elke 30 ml moedermelk bevat iets meer dan 20 kcal, en in de eerste zes maanden van hun leven drinken baby's gemiddeld 750 ml moedermelk per dag. Dat zijn zo'n 500 kcal per dag die je kwijtraakt via de melk die je baby drinkt. Heb je een hongerig kind? Dan kan het aantal calorieën zelfs nog hoger liggen.
Vooral in de colostrum, de allereerste moedermelk, zit veel Immunoglobuline A (IgA). Dit is een antistof die een ontstekingsremmende en ziektewerende werking heeft. Door die antibacteriële werking wordt de melk ook op de huid en wondjes van baby's gesmeerd.
Het blijkt dat moedermelk vetter is naarmate de voedingstijden dichter bij elkaar liggen. Een baby die bijvoorbeeld elke twee uur drinkt, zal dus meer vet binnen krijgen op een dag dan een baby die elke vier uur drinkt. Zo'n vaker drinkende baby zal dan wel kleinere hoeveelheden drinken.
Betaling bloedtest
Kosten hiervoor zijn € 95,- per test en eenmalig € 25,- administratiekosten per donormelk aanvraag ongeacht het aantal donoren.
Moedermelk verkopen mag niet in Nederland
De Nederlandse wet schrijft voor dat een product de gezondheid en veiligheid van consumenten niet in gevaar mag brengen. Bij moedermelk kan die garantie niet gegeven worden omdat via de melk bacteriële besmettingen en overdraagbare ziektes kunnen worden doorgegeven.
Werkwijze. Voor het testen wordt een kleine hoeveelheid melk van elk monster in een testbuisje overgenomen. Deze buisjes worden een paar minuten gecentrifugeerd, waardoor melk en vet zich afscheiden. Dan worden de buisjes afgelezen en het crematocrit bepaald.
Als je bijvoorbeeld een werkdag weg bent, heeft je baby gemiddeld 2 à 3 flesjes moedermelk nodig (afhankelijk van de lengte van je werkdag en de hoeveelheid melk dat je baby drinkt). Als je dan nog twee reserve flesjes hebt, dus 4 à 5 flesjes in totaal, heb je meer dan voldoende moedermelk liggen.
Welk kolfapparaat het beste bij jou past is afhankelijk van hoe vaak je gaat kolven, waar je gaat kolven en je persoonlijke voorkeuren. Wanneer je van plan bent om vaak te gaan kolven, is een elektrische kolf praktischer dan een handkolf. Als je slechts af en toe kolft, heb je misschien voldoende aan een handkolf.
Methode 1 (Holderpasteurisatie)
Verhit de moedermelk in een pannetje op gemiddeld vuur tot 62,5°C. De temperatuur kan gemeten worden met een voedselthermometer; Houd de melk gedurende 30 minuten op 62,5°C en roer regelmatig zodat alle delen van de melk verhit worden; Laat daarna de melk snel afkoelen en vries het in.