Een hanteerbaar gemiddelde van de opbrengst is 2 kilo per vierkante meter. Daarmee heb je voor een gezin van 4 personen theoretisch gezien 200 vierkante meter tuin nodig. Al kan het ook met iets minder meters: met een koude kas, serre of platte bak produceer je meer kilo's per vierkante meter dan vollegronds.
Dat komt neer op rond de 150 kg per persoon per jaar. De meeste groenten hebben opbrengsten die variëren van een tot vier kilo per vierkante meter. Als twee keer per jaar groente wordt geteeld en uit wordt gegaan van gemiddeld twee kilo opbrengst per vierkante meter zit je dus op 35-40 vierkante meter per persoon.
Een moestuin beginnen
Volgens Jelle Medema van Makkelijke Moestuin - een website waarop kennis gedeeld wordt over moestuinen en zaden - kun je met het kweken van je eigen eten behoorlijk wat geld besparen. Hij rekende uit dat een bak van 120 bij 120 centimeter per jaar al rond de 200 euro aan biologisch eten oplevert.
Een ander voordeel van het zelf kweken van groenten en fruit is dat het relatief goedkoop is. Het is slechts een kwestie van even investeren in de aanleg, maar al met al ben je hiermee een stuk goedkoper uit dan dat je het zou kopen bij bijvoorbeeld een groenteboer of bij de supermarkt.
Het korte antwoord op de vraag: voor een moestuin van ongeveer 200 m2 heb je ongeveer 8 uur per week nodig. Maar eigenlijk kan je het niet zo kort en bondig beantwoorden, want hoeveel tijd je besteedt aan je moestuin hangt af van veel factoren, zoals de grondsituatie, beplanting, gewassen en je manier van tuinieren.
Vooral wanneer je over veel beplantbare grond beschikt, kan jouw groente- en fruitoogst met de juiste planning en voorbereiding het hele jaar door voor genoeg oogst zorgen om zelfvoorzienend te leven. Zodat dit ook jou gaat lukken, lees je hier veel nuttige tips, om een succesvolle zelfvoorzienende moestuin te creëren.
Als je een klein moestuintje hebt van 1 x 2 meter, kost je dat een half uur tot een halve dag, afhankelijk van de kwaliteit van de grond. Ben je daarmee klaar, dan kost het planten, zaaien, onkruid wieden, water geven en oogsten hooguit nog 10 minuten per dag. Dat moet voor iedereen wel haalbaar zijn.
Een moestuin vraagt immers dagelijks om wat aandacht. Voor een echte beginneling is een lapje grond van zo'n 10 m² ruim voldoende. Als je ervan droomt om – bijna – het hele jaar door je eigen verse groenten te oogsten, dan moet je ongeveer 50 m² oppervlakte per persoon voorzien.
Bij een vegetarisch dieet dat net voldoende is om in leven te blijven, is is er in Nederland rond de 350 vierkante meter grond nodig om zelfvoorzienend te zijn. Hier is niet de oppervlakte van je huis meegerekend.
De richtlijn is dat je minimaal vijftig vierkante meter moestuin per persoon nodig hebt om jezelf van groenten te kunnen voorzien. Hierbij moet je dan wel voldoende uit de oppervlakte zien te halen. Je moet vaak genoeg bemesten, de ruimte efficiënt indelen en vervolgteelten toepassen.
Voor een vierkantemeterbak van 20 cm hoog gebruik je anderhalve zak bodemverbeteraar van 70 l en anderhalve zak potgrond voor universeel gebruik, ook van 70 l. Voor een vierkantemeterbak van 40 cm hoog gebruik je 2 zakken bodemverbeteraar voor moestuin van 70 l en 3 zakken potgrond voor universeel gebruik van 70 l.
Maak voordat je begint de grond vlak en spit de aarde van de moestuin goed om. Verwijder zoveel mogelijk begroeiing/onkruid. Als je dat gedaan hebt, bedek je de bovenste 10 centimeter van de moestuin met Intratuin biologische moestuingrond. Plaats aan de hand van je ontwerp de zaden en plantjes op de juiste plek.
Voor een gezonde en natuurlijke moestuin is het verstandig om biologische (of dus organische) potgrond te gebruiken. Hiermee help je het milieu een handje, en zijn jouw kruiden en groenten gezonder te kweken. Toch komt in sommige biologische soorten potgrond zijn voorzien van turf. Turf is niet geheel onschadelijk.
Het duurt gemiddeld één tot vier weken voordat de zaadjes ontkiemen. Als de plantjes groot genoeg zijn, mogen ze verplaatst worden naar de volle grond. Dan kun je ze gaan verspenen in potjes of in de volle grond. Het is belangrijk dat de plantjes nu gaan wortelen.
Veel ervaring heb je alvast niet nodig, om je eigen fruit te kunnen kweken. Appels, peren, pruimen, kersen en krieken zijn prima beginnersbomen. Planten doe je van november tot maart. Appelbomen houden van volle zon en losse, rijke grond; op arm zand, zware klei of winternatte en zure bodems plant je beter wat anders.
Ze leren hoe groenten en kruiden groeien. Ook als volwassenen is het leerzaam om te ontdekken hoe groenten en kruiden groeien. Met een moestuin ben je afhankelijk van de seizoenen. Hierdoor leef je meer in het hier-en-nu en leer je welke groenten en kruiden bij welke seizoenen passen.
Kies voor je moestuin een zonnig plekje, liefst aan de west- of zuidkant van het huis zodat de gewassen beschermd worden tegen oosten- en noordenwind. Voor een goede groei hebben gewassen minstens vijf uur zon per dag nodig.
De moestuin moet u elk jaar bemesten. Zo blijft de grond vruchtbaar en kunnen groenten, fruit en kruiden goed groeien.
De Nederlandse landbouw behoort tot de productiefste ter wereld. Een hectare aardappels levert in goede jaren meer dan zestig ton op. Dat is genoeg om zo'n 750 mensen van aardappels te voorzien, dus ongeveer 15 vierkante meter per persoon (iets ruimer genomen).
Maar ook met een veranderd voedselpatroon is ons land nog steeds niet zelfvoorzienend. Hoewel Nederland twee keer zoveel grond nodig heeft, is de landgebruikvoetafdruk lager dan de 0,65 hectare van de mondiale consument. Bovendien wordt de voetafdruk elk jaar een stukje kleiner.