Als je in België woont, vraag je het aan bij de Spaanse ambassade in Brussel. Als je de NIE nodig hebt voor een tweede woning, kan je het nummer ook aanvragen bij een kantoor van de Policía Nacional dat bij de plaats hoort waar je de woning koopt.
Je aanvraag voor een tijdelijk N.I.E.nummer kan je ook in België doen op het Spaanse consulaat: Maak een afspraak op het Spaanse consulaat: Hertogstraat 85-87, 1000 Brussel bij Francisco Molero (02/509.87.72) tussen 9u en 13u. Meer informatie.
Wanneer u in Spanje bent, kan u een NIE-nummer aanvragen via het lokaal politiekantoor. U dient hiervoor persoonlijk aanwezig te zijn. Dit is de gemakkelijkste manier als u ter plaatste bent en veel tijd heeft. Het is immers gebruikelijk dat u een maand moet wachten vooraleer u een afspraak kan bekomen.
Uw aanvraag wordt dezelfde dag naar het Generaal Directie van de Vreemdelingendienst verzonden. Het document wordt na ontvangst per e-mail verzonden naar de aanvrager(s). Wachttijd termijn is normaliter twee weken maar kan daarvan afwijken.
NIE nummer aanvragen duurt lang
3-4 maanden terecht. In Alicante kun je dan dezelfde dag je NIE nummer ophalen, maar het consulaat doet er nog eens 2-3 weken over om het NIE naar je mailen. In Valencia is er geen mogelijkheid, ik ga ervan uit dat dit tijdelijk is.
Jouw advocaat heeft volgende info nodig: een kopie van je identiteitskaart, je adres, je beroep, de naam van je beide ouders en een pasfoto in kleur. Hij vult voor jou het formulier EX-15 (Solicitud de NIE y Extranjeros) in en dient dit in bij de politie, evenals het formulier MODELO 790 CODIGO 012.
Ook de onderstaande documenten dient u mee te brengen: een kopie van uw identiteitskaart of paspoort; een bewijs van woonst in Nederland; een document waaruit de legitieme reden voor uw NIE-aanvraag blijkt, bijvoorbeeld de aankoop van een woning.
Via deze website van de 'Sede electrónica' kun je de gegevens invullen en ook uit een CNP kiezen. Stap 1: Kies uit de provincie waar je een NIE wilt aanvragen en klik op Aceptar. Stap 2: Kies daarna waarvoor je de afspraak wilt maken, in dit geval: 'Policia-Asignación de NIE' en klik op Aceptar.
Het aanvragen van een NIE-nummer bedraagt slechts € 9,64.
Partijen die bemiddelen in het aanvragen van een NIE kosten u al snel 90€, maar krijgt daar wel het volgende voor terug: De externe partij maakt een afspraak voor je. Vertelt je precies welke documenten en wat je moet invullen. Gaat mee op afspraak.
Het NIE nummer is een Identificatienummer voor Buitenlanders ofwel in het Spaans Número de Identificación de Extranjeros (NIE). Het is een uniek, persoonlijk en exclusief nummer dat het Directoraat-Generaal van de Politie toekent aan buitenlanders.
Je kunt het NIE verlengen bij het kantoor van de Vreemdelingendienst (Sede de Extranjería of Oficina de Extranjeros).
Het buitenlandse NIE-nummer heeft als eerste een X, Y of Z gevolgd door 7 cijfers en als laatste een letter. Buitenlanders die voor 7 februari 1997 een NIE hebben aangevraagd kunnen nog een nummer hebben bestaande uit de letter X gevolgd door 8 cijfers en daarna een letter.
Langer dan 3 maanden
Indien u langer dan drie maanden in Spanje verblijft, dient u zich in te schrijven in de Oficina de Extranjeros of de Comisaria de Policía van de provincie waar u verblijft. U kunt daar een verklaring van inschrijving (certificado de registro) aanvragen.
Het DNI staat voor "Documento Nacional de Identidad" en is de nationale identiteitskaart die elke Spanjaard die in Spanje woont, moet hebben. Het is verplicht om het vanaf de leeftijd van 14 jaar te hebben. Net als de NIE is dit document persoonlijk en niet overdraagbaar.
Kun je zomaar in Spanje gaan wonen? Ja, dat kan. Als inwoner van de EU heb je het recht om in ieder land van de Europese Unie te gaan wonen. Heb je de Nederlandse nationaliteit (of die van een ander EU-land), dan kun je dus in Spanje gaan wonen.
Het Spaanse BTW nummer wordt in Spanje het CIF genoemd (Certificado de Identificación Fiscal). Dit nummer bestaat uit een letter (meestal A of B) gevolgd door 8 cijfers (of 7 cijfers + een letter voor buitenlandse vennootschappen).
Als je een woning in Spanje wil kopen, moet je beschikken over een identiteitskaart. Je hebt de gegevens op je pasport nodig om de gegevens op je andere documenten mee te verifiëren en om documenten aan te vragen bij de Spaanse overheid.
Het Spaanse NIE nummer vervalt niet, dit nummer blijft hetzelfde voor uw identificatie doeleinden. echter de NIE kaart (of TIE) vervalt wel. De vervaldatum van de NIE kaart, staat op de kaart zelf.
België (Rijksregisternummer) Luxemburg (TIN) Spanje (DNI of NIF) Griekenland.
Permanent NIE (NIE Permanente)
Een permanent NIE is geldig voor 5 jaar en kan aangevraagd worden bij ieder politiebureau met een kantoor voor buitenlanders (het zogenaamde Oficina de Extranjeros / Extranjería).
De TIE is een fysieke kaart (waar ook je NIE-nummer op staat), terwijl het NIE-nummer zelf alleen je identificatienummer is. De NIE is uniek en voor altijd, hij verloopt niet – de TIE wel. U moet uw kaart vernieuwen volgens uw verblijfsvergunning.
Het wordt toegekend na het invoeren van de basisgegevens door de dienst Bevolking in het Rijksregister. Men vindt het terug op de (elektronische) identiteitskaart of op een kleefbriefje van het ziekenfonds, of men kan het persoonlijk opvragen aan het loket van de dienst Bevolking.
U schrijft zich in bij een Belgische mutualiteit of een dito ziekenfonds naar keuze. U vraagt een Rijksregisternummer aan bij Sigedis (Sociale individuele gegevens). U moet een E-104 formulier aan uw Nederlandse zorgverzekeraar vragen.
Om in België geïdentificeerd te worden door de Sociale Zekerheid, heeft een buitenlandse werknemer een INSZ-nummer nodig. Tot voor kort gebeurde die aanvraag via een onlineformulier. Nu vraag je nog makkelijker en sneller een INSZ-nummer aan voor je werknemer, via de website www.belgianIDpro.be.