Als je een online betaling doet met je kredietkaart vraagt men vaak om je kaartnummer, vervaldatum en CVV-code (de driecijferige code op de achterkant van je kaart). Hackers kunnen deze gegevens te weten komen door automatisch en systematisch verschillende variaties van deze beveiligingsgegevens te genereren en toe te ...
Ook door een kopie van je bankkaart of je rekeninguittreksel door te sturen loop je geen gevaar. Enkel met een rekeningnummer of de info die op een bankkaart staat kan je bijvoorbeeld geen geld afhalen of betalingen uitvoeren, daarvoor heb je meerdere gegevens nodig zoals een pincode of een vingerafdruk.
Zo kan een crimineel op jouw naam een lening aangaan of een pand huren en voor je het weet heb je de politie of deurwaarder voor je deur staan. Niet alleen ben je dan veel geld kwijt, maar ook je naam wordt zwart gemaakt op internet en in administraties.
Iemand die zich schuldig maakt aan fraude met een creditcard of andere betaalpas kan een gevangenisstraf van maximaal zes jaar krijgen en een geldboete van de vijfde categorie. Zo staat in artikel 232 van het Wetboek van Strafrecht.
Uw rekening werd misbruikt
U moet frauduleuze transacties betwisten uiterlijk dertien maanden nadat ze plaatsvonden. Alleen zo kunt u uw geld terugvorderen. De bank moet u in dat geval het bedrag van de betwiste transactie(s) meteen terugbetalen en vermeerderen met de interesten die u eventueel misliep.
Je bent een geldezel als je je bankpas en pincode uitleent aan criminelen die je bankrekening gebruiken om gestolen geld weg te sluizen. Geld dat ze van een andere rekening hebben gestolen, bijvoorbeeld door mensen op te lichten, storten ze op jouw rekening. Dan halen ze het geld eraf met jouw pinpas.
De bescherming tegen virussen is een breder onderwerp dat hier niet op zijn plaats is. De verzending van je rekeningnummer via e-mail heeft immers weinig met virussen te maken. Globaal genomen is het geven van je rekeningnummer via e-mail ongevaarlijk.
Deel nooit je creditcardgegevens via e-mail of chatservice van een bedrijf. Dan zijn ze makkelijk te onderscheppen door internetcriminelen. Om fraude te plegen heeft een internet crimineel je creditcardnummer, naam, vervaldatum en CVC code nodig.
Niet alleen andersmans creditcards zijn illegaal om te gebruiken. Ook veel andere financiële producten mag je niet zomaar gebruiken van andere mensen. Probeer dit altijd te voorkomen en als het niet anders kan, zorg dan dat je schriftelijke toestemming hebt van de eigenaar.
Bij identiteitsfraude (id-fraude) misbruiken criminelen persoonlijke gegevens die ze bemachtigen via een online advertentie, social engineering of met een phishing e-mail. Hiermee worden bijvoorbeeld bankrekeningen geopend op uw naam, waarnaar crimineel geld kan worden doorgesluisd.
Wat iemand met jouw bankrekeningnummer kan doen, is het afsluiten van een abonnementen en het aangaan van aankopen waarvoor een machtiging wordt afgegeven. In de praktijk blijkt hier door bedrijven nog erg weinig controle op te worden toegepast.
Met uw gegevens kunnen criminelen gebruik maken van uw creditcard of bankpas. Skimmers gaan op verschillende manier te werk. Op pinapparaten en betaalautomaten plaatsen zij opzetstukken waarmee ze de magneetstrip van uw betaalpas aflezen.
Tegenwoordig zijn ze even veilig als een gewone bankpas. Verlies kun je wel beter meteen melden. Raak je de creditcard kwijt, dan zou de vinder misbruik kunnen maken van de kaart. Bij de meeste creditcards is het eigen risico dat je moet betalen bij eventuele fraude echter vrij laag of zelfs nihil.
Voorkant. Het kaartnummer van je Visa of Mastercard bestaat uit 16 cijfers. Je hebt dit nummer nodig om online te betalen. Het versienummer duidt de versie van je kaart aan.
U geeft alleen nummer, naam en vervaldatum van de creditcard door. Het hotel of verhuurbedrijf kan dan een bedrag reserveren op uw creditcard, maar niet afschrijven.
Tijdens skimming worden je gegevens gekopieerd en wordt er via een cameraatje meegekeken naar de pincode die je intoetst. Op die manier kunnen criminelen met een gekopieerde pas en jouw pincode hun slag slaan en je rekening leeghalen.
Leen een creditcard
Meestal is het ook mogelijk om een hotel te boeken met de creditcard van iemand anders. Als je het tenminste niet erg vindt om iemand te vragen of je zijn of haar creditcard mag gebruiken. In principe heeft degene die jou de creditcard leent hier geen hinder van.
Betalen met je creditcard
Je kunt ook pinnen met je creditcard. Dit kan bij betaalautomaten in bijvoorbeeld winkels of restaurants. Je kunt met je creditcard ook geld opnemen bij een betaalautomaat.
Het dient als waarborg voor de handelaar tegen eventuele andere kosten (bijvoorbeeld: kosten minibar, autoschade, boete, enz.). Het is aan de handelaar om de reservering te annuleren, anders vervalt deze automatisch na 30 kalenderdagen.
Bel dan altijd direct je bank of creditcardmaatschappij en laat de creditcard afschrijving blokkeren. In andere gevallen waarbij je een transactie niet herkent kun je middels een formulier aanvragen met als doel de creditcard betaling terugdraaien.
Een belangrijk voordeel van een creditcard is dat betalingen kunnen worden teruggeboekt. Is er bijvoorbeeld een afschrijving gedaan waar je het niet mee eens bent? Dien dan een verzoek tot terugbetaling in bij ICS, die zorgt ervoor dat jij je geld terugkrijgt.
Terwijl de wereld steeds verder digitaliseert, verzenden we steeds meer data op het internet. Als deze data geen degelijke bescherming heeft, is het mogelijk dat de informatie wordt onderschept. Vandaar dat je erg voorzichtig moet zijn met je bankgegevens, aangezien je geld digitaal gestolen kan worden.
Bent u het slachtoffer van phishing waarbij men uw gegevens heeft kunnen stelen, en heeft men met uw gegevens reeds geld kunnen versluizen, licht dan meteen de bank in. Wacht niet tot de eerstvolgende werkdag, maar probeer via elk mogelijk kanaal de bank te verwittigen zodat men eventuele transacties nog kan blokkeren.
– een nieuwe betaalkaart of inlogapparaatje wordt automatisch toegestuurd naar uw woonadres; – een oude betaalkaart kunt u doorknippen, dwars door de vergulde betaalchip, en weggooien; – banken vragen nooit een oude betaalkaart of inlogapparaatje op te sturen om te laten recyclen, of om die aan iemand af te geven.