Bij een groot deel van de mensen treden bijwerkingen op als koorts, hoofdpijn en moeheid na vaccinatie met COVID-19-vaccins. Ook spierpijn, gewrichtspijn, rillingen, misselijkheid en braken kunnen optreden na vaccinatie met COVID-19 vaccins.
Na de vaccinatie krijgt u mogelijk klachten die lijken op griep, zoals verhoging, koorts, spierpijn of hoofdpijn. Deze bijwerkingen betekenen dat uw afweersysteem reageert op de coronavaccinatie. Als u zich zorgen maakt, kunt u contact opnemen met de huisarts.
Bekende klachten na vaccinatie zijn: reacties op de prikplek, vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, rillingen, misselijkheid en koorts. Deze klachten zijn meestal binnen 1 tot 2 dagen verdwenen.
Bij levend verzwakte vaccins is de tijd tussen vaccinatie en het ontstaan van malaiseklachten afhankelijk van de soort ziekteverwekker in het vaccin. Na BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rodehond) is dit 5 tot 12 dagen na vaccinatie. Bij het gele koorts vaccin is dit binnen 3 tot 7 dagen.
Na vaccinatie kan hoofdpijn ontstaan. Meestal ontstaat dit binnen 48 uur en verdwijnt dit na enkele dagen vanzelf. Hoofdpijn kan ook andere oorzaken hebben, zoals stress, slecht slapen, of overmatig gebruik van cafeïne of pijnstillers.
Het is verstandig om je te houden aan het interval van 3 maanden tussen de laatste prik van de basisserie en de boosterprik, en niet te lang te wachten met de booster. Het is namelijk zo dat de bescherming kan afnemen na enkele maanden.
Je kunt na vaccinatie nog corona krijgen. De kans om ziek te worden door corona is kleiner, omdat je door vaccinatie beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om de vaccinaties van de basisserie te halen en daarna een boostervaccinatie.
Het kan optreden bij het eerste gebruik maar ook als u het medicijn al lange tijd gebruikt. Vertel het altijd aan uw arts en apotheker als u overgevoelig bent voor een medicijn. Uw apotheker bewaart deze informatie. Soms mag u dan ook andere medicijnen niet gebruiken.
Het lichaam van uw kind maakt afweerstoffen en werkt dan hard. Geef uw kind met koorts extra drinken. U hoeft geen medicijnen te geven tegen de koorts. Meestal heeft uw kind binnen 2 dagen na de prik geen klachten meer.
Er is geen onderscheid meer tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden, wat de maatregelen betreft. Een gevaccineerde persoon moet ook worden getest (met PCR of RAT) als hij/zij symptomen vertoont en in isolatie worden geplaatst als de test positief is.
Na de 2evaccinatie met het AstraZeneca vaccin treden de bekende bijwerkingen minder vaak op dan na de 1evaccinatie. Dit blijkt uit eerdere onderzoeken en uit de eerste resultaten van het vragenlijstonderzoek van Lareb. Ook zijn de bijwerkingen vaak minder hevig na de 2evaccinatie.
De pijn die wordt veroorzaakt door het actieve immuunsysteem zijn vaak diep zeurend van aard. Klachten voelen als een zwaar spierpijn- en/of krampachtig gevoel. Komen de klachten door een virus dan zijn de klachten vaak niet afhankelijk van specifieke houdingen en bewegingen.
ACE-remmers maken de bloedvaten wijder. Daardoor wordt de druk in de bloedvaten minder. Ze hebben weinig bijwerkingen.
Een booster met een van de huidige vaccins werkt nog altijd goed tegen het coronavirus – ook tegen de omikronvariant. Met name het risico dat je ernstig ziek wordt, is na deze extra prik kleiner.
Enkel via je huisarts kan dit ongedaan maken. We werken wel aan een mogelijkheid dat je jezelf opnieuw kan inschrijven voor vaccinatie en je weigering dus ongedaan kan maken. Dan kunnen we je opnieuw uitnodigen nadat de andere mensen hun uitnodiging gekregen hebben.
Herhaalprik met vernieuwde vaccins
Deze beschermen tegen meer varianten van het coronavirus, zoals de omikronvariant. Iedereen vanaf 12 jaar kan de herhaalprik met de vernieuwde vaccins halen als zij daarvoor aan de beurt zijn. Dit kan vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting.
Ze hebben berekend dat bij omikron gemiddeld 3,4 dagen zit tussen het moment dat iemand met het virus klachten krijgt en het moment dat een aangestoken huisgenoot de eerste symptomen ontwikkelt. Bij de deltavariant bedroeg die periode gemiddeld 3,9 dagen bij mensen uit hetzelfde huishouden.
Steeds meer mensen hebben een boostervaccinatie gehad of een coronabesmetting doorgemaakt. Toch blijft het belangrijk om bij klachten thuis te blijven en een zelftest te doen. En om de richtlijnen voor isolatie goed op te volgen. Zo help je voorkomen dat de mensen om jou heen ook besmet raken.
Episodische spanningshoofdpijn
Men heeft een stijve nek, vermoeide ogen of een drukkend gevoel op het voorhoofd. Een paracetamol en het leed is weer geleden. Deze vorm van hoofdpijn is onschuldig, en heeft geen enkele neurologische oorzaak. Het is belangrijk je weer te ontspannen en over te gaan tot de orde van de dag.