Met zwemmen verbrand je meer calorieën dan met andere sporten. Een voedingsplan dat rijk is aan complexe koolhydraten (bijvoorbeeld grote granen, groene groenten, bonen en zoete aardappelen) en magere eiwitten (kip en vis) levert de energie die je nodig hebt om optimaal te presteren in het zwembad.
's Ochtends vroeg zwemmen
Wanneer je zo vroeg bent opgestaan is het niet handig om 'uitgebreid' te ontbijten. Dan is een vloeibaar ontbijt ook een idee, bijv. een shake van Herbalife, het is een complete maaltijd met een hoog proteïne gehalte, de juiste koolhydraten en verschillende vitamines en mineralen.
Na het eten moet je minstens een uur wachten voordat je gaat zwemmen. Het idee achter dit advies is dat het lichaam bloed naar de maag stuurt om het voedsel te verteren. Er zou dan te weinig bloed beschikbaar zijn voor je spieren. Daardoor kun je tijdens het zwemmen kramp krijgen en verdrinken.
Tijdens het zwemmen gebruik je vrijwel al je spieren. Daardoor verbrand je behoorlijk veel energie tijdens een uurtje baantjes trekken. Dat hongergevoel is een seintje van je lichaam dat aangeeft dat het tijd is om wat te eten en de energievoorraad weer aan te vullen.
Isotone Sportdrink/Dorstlesser
Heel belangrijk om voor, tijdens en na het zwemmen genoeg vocht tot je te nemen. Als je langer zwemt dan een half uur is het raadzaam om iedere 20 baantjes te drinken, zo'n 125 ml.
Een uur zwemmen in een normale schoolslag zorgt voor een verbranding van 417 kcal. Doet u het extra snel, dan verbruikt u bijna 600 kilocalorieën.
Zwemmen is een ideale vorm van duursport om je conditie te trainen, zonder dat je daarbij jouw lichaam te zwaar belast. Daarnaast is het ook gewoon ontzettend gaaf om te doen; of het nu in een zwembad is of in het open water. Toch zijn er ook een aantal dingen waar je met zwemmen rekening mee moet houden.
Zwemmen kan zelfs helpen buikvet te verliezen.
Dit betekent dat zelfs een eenvoudige schoolslag bijvoorbeeld tot 500 calorieën per uur kan verbranden. Met wat meer inspanning, kan je zelfs tot 700 calorieën per uur verbranden! Bij crawl of vlinderslag kan dat aantal nog oplopen, die slagen vragen immers meer energie.
Bij een hongerklop is het zaak het tekort aan glucose in je lichaam zo snel mogelijk aan te vullen. Helaas is je te lage glucoseniveau niet direct op peil, dus het kan een tijd duren voordat je slappe gevoel is verdwenen. Eet zo snel mogelijk een product dat veel suikers en weinig vezels bevat.
Schoolslag: Hierbij train je vooral je rug: de brede rugspier. Je buikspieren stabiliseren je lichaam in het water en je bilspieren ondersteunen de complexe beenbeweging. Ook je bovenbenen zijn goed bezig tijdens deze slag.
Minder risico op hart- en vaatziekten
Net als andere cardiovasculaire activiteiten verlaagt zwemmen het risico op hart- en vaatziekten. Het verlaagt uw bloeddruk en uw cholesterol. Hierbij is het wel belangrijk om minimaal drie keer per week, 30 minuten lang te gaan zwemmen.
Als je in bad gaat of een douche neemt stijgt je lichaamstemperatuur en stijgt het bloed naar je de oppervlakte van je huid. Dit is onhandig zo vlak na het eten, want juist je verteringsstelsel heeft bloed nodig. Ook hiervoor geldt dus: wacht een uur of wat na het avondeten voor je onder de douche of in bad stapt.
Vervang verzadigd vet door onverzadigd vet
Een goed ontbijt bevat dus meer onverzadigde vetten dan verzadigde vetten. Volgende voedingswaren kan je beter vermijden: boter, volle kaas, croissants, muffins en vleeswaren als worst, ham en spek.
De suikerdip volgt meestal op een aanval van lekkere trek, maar soms ook op een regelrechte hongerklop. Je hebt even geen energie meer en ervaart een plotselinge drang naar voedsel met (veel) suiker, vaak.
WAT ZIJN DE SYMPTONEN VAN EEN HONGERKLOP? De symptomen van een hongerklop zijn overduidelijk. Tijdens de inspanning voel je je plotseling extreem vermoeid en zwak. Ook is je bloedsuiker laag, begin je te zweten, trillen en ervaar je veel verzuring in de spieren.
Als je net voor het slapen veel suikers en koolhydraten eet, maakt je lichaam extra veel insuline aan. Dat zorgt voor een daling in de suikerspiegel ongeveer een uur nadat je hebt gegeten, wat voor dit hongerige gevoel zorgt.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld fietsen of hardlopen - waarmee je vooral je benen traint - is zwemmen een echte fullbody workout. Je ontwikkelt en versterkt je schouder- en armspieren, terwijl je tegelijkertijd je core moet aanspannen om horizontaal in het water te liggen.
De nadelen van zwemmen
Er zitten helaas ook nadelen aan het zwemmen. Zo weet je niet zeker of het zwembadwater waar je in zwemt schoon genoeg is. Ook moet je rekening houden met de openingstijden van het zwembad en met een constante chloorlucht.
Zwemmen is een cardiovasculaire inspanning en verlaagt je bloeddruk en cholesterolniveau. Zo verminder je aanzienlijk de kans op hart- en vaatziekten, op voorwaarde dat je regelmatig traint: minstens drie keer per week 30 minuten zwemmen of een andere sport die je hartritme de hoogte injaagt.
Met zwemmen verbrand je meer calorieën dan met andere sporten. Een voedingsplan dat rijk is aan complexe koolhydraten (bijvoorbeeld grote granen, groene groenten, bonen en zoete aardappelen) en magere eiwitten (kip en vis) levert de energie die je nodig hebt om optimaal te presteren in het zwembad.
Als je langdurig intensief traint of een wedstrijddag hebt, moet je tussendoor koolhydraten binnenkrijgen om ervoor te zorgen dat je energie op peil blijft. Gedurende inspanning gebruikt je lichaam 30 tot 60 gram koolhydraten per uur, en dit moet aangevuld worden. Dit kan gewoon met bijvoorbeeld brood of fruit.
Met duursport verlies je gemiddeld één liter vocht per uur. Je sportprestaties nemen al af bij een vochtverlies van meer dan 2% van je lichaamsgewicht. Daarnaast zorgt een vochttekort voor uitputting, maag- en darmproblemen en verkrampte spieren.
Zwemmen versterkt ook de buikspieren en core en vermindert de taille- en heupomvang. Je wordt er dus niet alleen fitter door, het is gewoon een fantastische oefening voor het hele lichaam.
Je verbrand veel meer calorieën met een uur fanatiek doorzwemmen dan dat je met een uur hardlopen doet. Gezien het ook nog minder belastend is, is zwemmen dus de betere keus als je wilt afvallen.