De ooievaar en de reiger lijken op het eerste gezicht heel erg veel op elkaar. De afstammingslijst3,4 van de ooievaar en de reiger komen dan ook aardig overeen met elkaar. De gemeenschappelijke stappen in de evolutie zijn groen gemarkeerd.
Van de 17 ooievaarssoorten, die wereldwijd bekend zijn, is alleen de witte ooievaar broedvogel in Nederland.
De blauwe reiger is een grote, grijze vogel met lange wit- grijze nek. Hij heeft een zwarte band door het oog, die uitmondt in een kuif, een gele dolkvormige snavel en hoge bruine poten. De blauwe reiger behoort tot de reigerfamilie en is de meest bekende en algemene vertegenwoordiger van deze familie.
De ooievaar bewijst zijn nut door het eten van insecten, muizen, mollen en slakken. In Nederland heeft de ooievaar nauwelijks natuurlijk vijanden. maar in Zuid-Europa wordt hij belaagd door onder andere monniksgieren en arenden. In Afrika zijn wilde roofdieren zijn natuurlijke vijanden.
Spirituele Betekenis Ooievaar
Niet per se, maar de ooievaar heeft zeker te maken met een nieuw begin. De geboorte van de nieuwe jij bijvoorbeeld, die veel meer plezier in het leven heeft. Het kan ook te maken hebben met een reis, nieuwe inzichten, een studie, hobby of een andere baan.
Op warme, heldere dagen zie je regelmatig ooievaars hoog in de lucht rondjes draaien zonder één vleugelslag. Ze maken dan gebruik van thermiek, opwaartse stromingen die ontstaan waar luchtlagen warm worden boven (door zonnestralen) opgewarmd terrein.
Weerkaatsing van daglicht houdt reigers op afstand. Ze schrikken van onrustige lichtreflecties, veroorzaakt door spiegelende effecten. Velda heeft verschillende reflecterende producten, zoals de Heron Stop Spinner of Heron Stop Reflector in het assortiment.
De agressieve reiger vloog vanaf het schuurdak recht op de vrouw af, die met een dode koikarper in haar hand stond. Zij herinnert zich alleen nog maar de klap en een grote stofwolk na de aanval. Volgens een vogelkenner uit het naburige Veessen is honger waarschijnlijk de oorzaak van het agressieve gedrag van de reiger.
Vangen en of doden is dus verboden. Er zijn echter middelen beschikbaar waardoor het de reiger moeilijker gemaakt worden uw vijver leeg te vissen. Daarbij moet u dan denken aan middelen om de reiger bij de vijver af te schrikken. Een reiger verjagen door reigerschrik is een zeer effectieve manier.
Zo begroeten ze elkaar. De kop achterover leggen versterkt het geluid en is het in de verte hoorbaar. Als er dreiging is van andere ooievaars, klepperen ze ook en maken ze zich breed door de vleugels te spreiden tijdens het klepperen.
Alhoewel dat even schrikken is om te zien, is dat geen afwijkend gedrag. Ooievaars eten vlees (ooievaars die worden bijgevoerd krijgen vaak dode kuikens van kippen) en zodra het jong overleden is, zien de ouders er alleen nog een stukje voedsel in. We zien dit gedrag bij veel andere vogels.
De ooievaar en de reiger lijken op het eerste gezicht heel erg veel op elkaar.
Ik sluit daarom de serie van de reigers af en ga door met twee vogels die op de reigers lijken: de ooievaar en de lepelaar.
Ooievaarachtigen (orde Ciconiiformes) zijn een orde van vogels. De orde telt 1 familie, 6 geslachten en 19 soorten. Traditioneel behoorden vele families tot deze orde, onder andere de reigers.
Met de tengels afblijven. Ondanks de prima smaak die er aan een gevonden reiger kan zitten, is het volgens de Stichting Wildaanrijdingen niet verstandig om een gevonden dood dier zomaar op te eten. Dit komt vooral door het gebrek aan controle en de kans op voedselvergiftiging.
Mogelijke oplossingen tegen bezoek van katten aan de vijver
U kunt planten in de tuin plaatsen waar de katten een hekel aan hebben. Dat zijn in het algemeen planten die een citroengeur afgeven zoals bijvoorbeeld ooievaarsbek, de vuurwerkplant, citroenverbena maar ook wijnruit schijnt te helpen.
De beste manieren zijn het gebruiken van schrikdraad, een afdeknet of het spannen van vislijnen tegen de reiger.
Het spannen van een schrikdraad is wellicht de beste oplossing om reigers te verjagen. Schrikdraad span je rondom je hele vijver. Zodra de reiger in aanraking komt met de schrikdraad wordt er een ongevaarlijk stroompje gegeven. Dit stroompje verjaagt de reiger en leert hem om niet meer terug te komen.
In het najaar is het voedselaanbod voor reigers beperkt en zijn de vijvervissen een gemakkelijke prooi. Ga er niet vanuit dat grote vissen veilig zijn omdat ze die niet naar binnen krijgen, ze eten vissen tot wel 25 cm. Met hun scherpe lange snavel kunnen ze trouwens ook grotere exemplaren levensgevaarlijk verwonden.
Lichaam De reigers en verwanten zijn goed aangepast om in ondiep water te kunnen lopen. Door hun lange poten blijft hun verenkleed helemaal droog, maar dankzij de lange hals kunnen ze toch gemakkelijk bij het water komen. De poten hebben vier lange tenen met kleine zwemvliezen ertussen.
Ooievaars komen voor in extensief beheerde weilanden in veenweidegebieden en uiterwaarden met een hoge waterstand. Ooievaars nestelen graag op hoge plekken en vaak op menselijke bouwsels, zoals daken en speciaal geplaatste wagenwielen.
Nederlandse ooievaars overwinteren hoofdzakelijk in Zuid-Europa en West-Afrika. Open vuilstortplaatsen in Midden- en Zuid-Spanje worden bezocht vanwege het ruime voedselaanbod, in de vorm van voedselafval, insecten en muizen en ratten.
De meeste ooievaars sterven in hun eerste levensjaar. Maar hiertegenover staat een aantal hoogbejaarde exemplaren, leeftijden van boven de 30 jaar komen voor.