Bereid je goed voor op de dag zelf
Verder is het belangrijk om goed te eten en te drinken, want tijdens het laten zetten van je tatoeage schommelt je bloedsuikerspiegel. Ook zul je jouw ID-kaart mee moeten nemen en is goed om jezelf voor te bereiden op een lange zit.
Een half glas wijn of biertje de avond van tevoren verdunt je bloed natuurlijk niet zo erg dat een tattoo onmogelijk is. Voor het beste resultaat en de beste ervaring kun je echter beter 24 uur voor je afspraak niet meer drinken.
Drink 1 uur voor je afspraak 1 longdrink glas appelsap, niet meer, niet minder! Appelsap heeft de mooie eigenschap dat het bloeden minder wordt. Drink 3 dagen voor je afspraak GEEN alcoholische dranken. We mogen je niet behandelen als je vooraf alcohol hebt gedronken.
Geen alcohol of drugs 24 uur voordat je getatoeëerd wordt. GEEN alcohol of drugs gebruiken! Indien dit wel het geval is komt de afspraak te vervallen. Gebruik van alcohol of drugs kan leiden tot bloedingen en zal het genezingsproces vertragen.
Hoelang: Wanneer je een grote tattoo wilt laten zetten dan moet je rekenen dat we niet langer dan 3 tot 3,5 uur aan een stuk tatoeëeren,soms kan het langer maar de huid geeft aan wat er wel of niet kan.Is de tattoo dan nog niet af dan moet je eerst een maand wachten voordat we verder kunnen.
Uiteraard doet een tattoo laten zetten pijn. Maar het is belangrijk om geen pijnstillers te nemen als voorbereiding erop. Deze verdunnen namelijk vaak je bloed, waardoor de inkt minder goed door de huid wordt opgenomen én je meer zal bloeden. Vermijd dus zaken als ibuprofen en aspirine.
Niet zwemmen, in bad en niet te lang douchen. Zweet en vuil in je wond vermijden. Geen sterke zon of onder de zonnebank. Blijf van je tattoo af, ook als het vreselijk jeukt.
Tattoo moet genezen
En die wond moet helen. Daarom wordt geadviseerd om 'm goed in te smeren met bijvoorbeeld Bepanthen, er zeker drie weken mee uit de zon te blijven en ook niet te gaan zwemmen. Maar na die drie weken, is de tattoo nog lang niet volledig genezen - dat kan nog wel een jaar duren.
Eén van de meest pijnlijke plekken voor een tattoo is absoluut de tepel. Hier komen veel zenuwuiteinden samen, waardoor de pijn moeilijk te verdragen is. De nek, onderrug, bovenste ribben en het hoofd staan ook hoog op het lijstje van onze professionele tatoeëerders en de Barber DTS -crew.
Net als dat prikje kan een tattoo ervaring heel sterk van persoon tot persoon gaan verschillen. De pijn van een tattoo is dan ook afhankelijk van jouw pijngrens. In het algemeen zijn er wel enkele plaatsen die gekend zijn om pijn te doen. Gewoonlijk doen plaatsen waar men echt op het bot zal tatoeëren, echt pijn.
De minst pijnlijke plekken voor een tattoo
De plekken op de bovenarm en onderarm, de schouders, de bovenbenen en de kuiten zijn het minst gevoelig voor een tattoo.
Een initiaal, een figuurtje of een hartje – bijvoorbeeld op je pols – kost doorgaans ongeveer 50 tot 100 euro.
Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen geen tatoeage op het hoofd, de hals, de polsen of handen. Zij mogen ook geen genitale piercing. Bij meisjes is een tepelpiercing verboden. Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf bepalen of ze een tatoeage of piercing laten zetten.
Voor het slapen gaan mag je de tatoeage licht insmeren met de zalf die je hebt mee gekregen. Smeer de tatoeage niet dicht, maar zorg voor een dun laagje. Op die manier kan de wond blijven ademen. Draag er eventueel katoenen kleding overheen om zowel de tattoo als je beddengoed te beschermen.
Vaseline kan ervoor zorgen dat de huid verstopt raakt. Dat komt doordat Vaseline echt een laagje over de tattoo legt, waardoor jouw huid niet meer kan ademen. Je loopt hiermee het risico dat je bacteriën “insluit” onder het laagje Vaseline, waardoor jouw tattoo kan gaan ontsteken.
Niet met Vaseline, Uierzalf of Nivea smeren. Dit dekt de wond af en belemmert het genezingsproces. Zorg dat je tijdens het genezingsproces: de tattoo/wond zo min mogelijk aanraakt (was eerst je handen voordat je de tattoo verzorgt)
Volgens deskundigen zijn er bepaalde periodes in het jaar die beter geschikt en veiliger zijn om een tattoo te laten zetten. Over het algemeen adviseren deskundigen om de zomer te vermijden omdat je dan vaak in de zon zit of gaat zwemmen.
In tegenstelling tot de bovenarm zitten er in de onderarm geen spieren, waardoor de huid dichter op het bot ligt. Deze kan hierdoor gevoeliger zijn om te laten tatoeëren. Iedereen ervaart het tatoeëren echter anders. De een voelt nauwelijks iets, terwijl een ander zich wat flauw kan gaan voelen.
Hoe voelt het nou eigenlijk als je een tatoeage laat zetten? De pijn kun je vergelijken met een schaafwond. Een voordeel tijdens het zetten is dat je vaak alleen écht wat voelt op het moment dat de tattoo wordt geplaatst. Wanneer de naald niet in je huid gaat, is de pijn direct een stuk minder.
Als je de tattoo te weinig of helemaal niet insmeert, kan de huid uitdrogen met als gevolg een minder mooi blijvend resultaat van je tatoeage. Hierdoor kunnen er invloeden van buitenaf in de huid komen. Denk bijvoorbeeld aan pluisjes van je trui, stof en dergelijke.
Op het moment dat je tatoeage net is gezet, kun je de folie 2 uur laten zitten. Mocht je langer onderweg zijn is dit geen enkel probleem; je kunt de folie iets langer of korter laten zitten. Was echter wel altijd je handen met de meegeleverde desinfecterende Unicura zeep voor je aan je nieuwe tatoeage komt.
Je tattoo insmeren is een van de belangrijkste dingen om te doen. Houd dit minstens drie weken vol. Het smeren houdt de huid soepel. Zo voorkom je korsten en jeuk.