Bij een korte afstand wandelen is water en een stukje fruit voldoende. Bij een dagtocht kun je kiezen voor meer volkorenproducten, nootjes en zo min mogelijk bewerkt voedsel zoals snoep en energiedrankjes. Het kan je lichaam helpen om in de ochtend – voordat je gaat ontbijten – een wandeling te maken.
De avond voor je wandeltocht kun je het beste een vetarme maaltijd met veel koolhydraten eten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pasta met groenten en een tomatensaus, wat mager vlees en een bakje magere yoghurt of kwark na.
Wandelen na het eten stimuleert je spijsvertering
Door te bewegen na het eten ondersteun je je spijsverteringsorganen. Het helpt de beweging van je maag en darmen die nodig is om je voeding door het spijsverteringskanaal te leiden. Zo zorg je ervoor dat je maaltijd op een gezonde manier kan zakken.
Maar ook als je ervaart dat je veel stress hebt, zijn onderzoeker ervan overtuigd dat een wandeling van 20 minuten direct na het eten kan helpen om te ontspannen. Volgens een onderzoek uit 2019, gepubliceerd in Frontiers in Public Health, verlaagt lichaamsbeweging in de frisse lucht je cortisolspiegel.
Voordelen. De gezondheidsvoordelen die je met nuchter bewegen behaalt, zijn niet de minste. Naast het stimuleren van de vetverbranding gaat het veroudering tegen, verbetert het je geheugen en krachtprestatie en kun je ervaren dat je meer energie en focus hebt.
Helemaal fris en fruitig
Door in de ochtend te gaan wandelen, begin je de dag letterlijk fris en fruitig. In ieder geval lichamelijk dan. Doordat je met wandelen de bloedsomloop stimuleert komt er meer zuurstof binnen. Deze zuurstof helpt weer om de afvalstoffen van de nacht sneller kwijt te raken.
Een ochtendwandeling gezond voor lichaam en geest
Alle reden om er zo vroeg mogelijk op de dag mee te beginnen. Maar er is nog een reden. Door al zo vroeg op de ochtend in beweging te komen stimuleer je je bloedsomloop, krijgen je organen meer zuurstof en worden alle afvalstoffen van de nacht sneller opgeruimd.
Denk hierbij aan: havermout, banaan, witbrood en honing. Het voordeel van dit soort voedingsmiddelen is ook dat het snel kan worden omgezet in energie. En dat is wat je wil. Dit kan je eten: Een bagel of broodje met pindakaas en een half uur voor de start nog een gelletje of sportreep / energybar.
Regelmatig wandelen kan zeker bijdragen aan het afvallen, mits je verder een normaal dieet aanhoudt. Met een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) verbrand je ongeveer 260 kilocalorieën (bij een gemiddeld lichaamsgewicht van 65 kilogram).
Het kan geen kwaad om te gaan lopen zonder vooraf iets te eten, op voorwaarde dat je traag loopt en niet te lang. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende variatie in je trainingsschema. Het is niet de bedoeling dat je altijd nuchter gaat hardlopen.
Het beste tijdstip is om twintig minuten na het eten van je grootste maaltijd een stuk te wandelen. Dat bleek uit onderzoek van de National Library of Medicine National Institutes of Health.
Het is goed voor je hart, longen, spieren en botten.Ook zorgt een half uur per dag wandelen voor een lager cholesterolgehalte en een lagere bloeddruk. Daarnaast vliegen de extra pondjes er met gemak vanaf; per kilometer verbrand je tot wel 70 calorieën.
Het is vooral het totaal dat van belang is. Iets meer dan 20 minuten per dag is voldoende om je op de lange termijn beter te voelen en een betere gezondheid en gewicht te hebben, dus in totaal 150 minuten per week. Dit betekent dat twee stevige wandelingen van 10 minuten per dag kunnen voldoende zijn.
Tijdens het sporten kies je voor voeding met veel koolhydraten, een laag vet- en vezelgehalte en een matige dosis eiwitten. Eet bijvoorbeeld gedroogd fruit, iets met honing, een (zelfgemaakte) energiereep, … Let er zeker op dat wat je eet niet te veel vezels bevat en vermijd volle graanproducten.
Frisse gerechten kunnen de eetlust stimuleren, zoals een beetje sap of een paar stukjes fruit. Ook een kopje bouillon een half uur voor de warme maaltijd kan de trek op gang brengen. Maar zorg dat je niet zo vol van de bouillon zit dat je er juist minder door eet.
Wie wandelt, maakt meer dopamine aan.Een stofje dat euforisch kan werken. Het mooie is: hoe vaker je loopt, hoe sneller het effect optreedt. Ook de frisse lucht van de natuur kan positief werken voor je gemoedstoestand én je energielevel.
Gemiddeld genomen verbrand je met wandelen zo'n 267 kcal per uur. Weeg je meer dan gemiddeld of wandel je in een heuvelachtig gebied, dan is dit een stuk hoger. Stel dat je 300 kcal per uur verbrandt, dan heb je 30 uur nodig om een kilo vet te verbranden.
Met een stevige wandeling span je niet alleen de kuiten, hamstrings, quadriceps en bilspieren aan. Ook je buik en rug train je met een stevige wandeling! Dat is nog eens dubbel winnen. TIP: Train je spieren zwaarder door een heuvel of trap op te lopen.
Om af te vallen door te wandelen kun je het beste 5 tot 10 kilometer meerdere dagen per week of zelfs elke dag te lopen. Wanneer je 5 km per dag loopt verbrand je ongeveer 300 calorieën extra.
Drinken voor de inspanning
Vier uur op voorhand zo'n 5-7 ml/kg lichaamsgewicht water wordt als algemene richtlijn gehanteerd. Hou vervolgens de kleur van je urine goed in het oog. Als jouw urine twee uur voor je gaat sporten nog een donkere kleur heeft, dan drink je best nog wat bij.
Voor een training
Als je 's avonds gaat trainen: gebruik voor het lopen iets lichts (rijstwafel, rijst, salade, boterham, ect) en pas na de training de warme maaltijd. Wanneer je op een warme dag een lange duurloop gaat doen kan je het beste voor de training een glas Water of Sportdrank drinken.
Verbeterde spijsvertering
Wandel dan dagelijks! Een dagelijks wandelingetje van 30 minuten vermindert niet alleen het risico op darmkanker, maar verbetert ook de spijsvertering en gaat constipatie tegen.
Higgins raadt aan om zeker eens per week je korte wandeling in te ruilen voor een lange wandeling. Een lange wandeling levert qua voordelen voor het hart ongeveer hetzelfde op, maar daarnaast heb je met een lange, matig intensieve wandeling minder kans op blessures en vergroot het jouw uithoudingsvermogen.
Minstens 75 minuten per week stevig wandelen zorgt ervoor dat het risico op vroeg sterven (dus niet overlijden door ouderdom) met 23 procent vermindert, de kans dat je kanker krijgt met 7 procent omlaag gaat en bij hart - en vaatziekten zelfs 17 procent.