Nederland heeft momenteel gemiddeld twee zonnepanelen per inwoner en een geïnstalleerd vermogen van meer dan 1 kilowatt (KW) per persoon. Daarmee heeft het land het meeste zonnepanelen per hoofd van de bevolking in Europa, volgens sectorvereniging Solar Power Europe.
In absolute zin is veruit de meeste capaciteit te vinden in China. Daar ligt 33 procent van het wereldwijde totaal.
Nederland heeft in 2022 de Europese koppositie weten vast te houden en herbergt nog altijd het meeste zonnepanelen per inwoner.
De meest noordelijke provincie is namelijk Nederlands absolute koploper in zonnepanelen. Van alle koopwoningen met een geschikt dak, wekt hier inmiddels al 34 procent eigen stroom op. Daarmee laat Groningen de nummers twee en drie op de lijst, Utrecht en Friesland, ruimschoots achter zich.
Gemiddeld genomen heeft 4,93% van de woningen een zonnepaneel, maar dit verschilt sterk per woningtype.
Over heel de wereld worden zonnepanelen geproduceerd. Het grootste deel van deze zonnepanelen komt uit China. In 2022 was het Chinese aandeel van alle geproduceerde zonnepanelen 88%. Dit wil zeggen dat maar 12% in de rest van de wereld wordt geproduceerd.
10 panelen hebben dus een vermogen van 4.000 Wp. Deze 10 panelen wekken jaarlijks 3.500 kilowattuur stroom op. Gemiddelde jaaropbrengst van zonnepanelen die op het zuiden liggen in een hoek van 30-45 graden.
Bij zonnig weer wekken zonnepanelen veel elektriciteit op.Als er veel zonnepanelen in uw buurt zijn, kan dit leiden tot problemen op het elektriciteitsnet. Om schade aan apparatuur te voorkomen, schakelen de zonnepanelen uit als het net te zwaar belast is. Ze leveren dan geen stroom meer terug op het net.
Middels de EU Solar Energy Strategy wil men eind 2025 in heel Europa 320 GigaWatt (320.000.000 KiloWatt) zonvermogen installeren.
Nederland heeft van alle Europese landen de meeste zonnepanelen per hoofd van de bevolking. Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van de zonne-energiemarkt door de Europese koepelorganisatie SolarPower Europe. Daarmee heeft Nederland koploper Duitsland voorbij gestreefd.
Als er te veel huizen in een klein gebied (straat/wijk) veel zonnepanelen hebben, kan er op zeer zonnige dagen overbelasting van het elektriciteitsnet ontstaan. We noemen dit met een moeilijk woord netcongestie. Er wordt dan meer stroom geleverd dan het elektriciteitsnet aankan.
Zonnepanelen zijn booming: Nederland in Europese top 5 met productie zonnestroom. De productie van stroom uit zonnepanelen groeit hard in Nederland, zeker ook in vergelijking met andere Europese landen. In absolute zin is Nederland de nummer 5 in Europa, met een productie van bijna 17 miljard kWh stroom in 2022.
Duitsland is de grootste stroomverbruiker van Europa. Het aantal zonne-installaties, meestal op woonhuizen, kruipt naar de 600.000.
Vergeleken met Chinese zonnepanelen, zijn Duitse zonnepanelen over het algemeen van betere kwaliteit. Hierdoor ligt het rendement van de Duitse panelen ook hoger. Vergeleken met Chinese zonnepanelen zijn Duitse zonnepanelen wel een stukje duurder, je kan rekenen op een hogere aankoopprijs van zo'n 10%.
In Dubai wordt 13,6 miljard dollar geinvesteerd in het grootste zonnepark ter wereld. Het Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Solar Park, diep gelegen in het woestijnbinnenland van Dubai, is genoemd naar de heerser van het emiraat en de vice-president en premier van de VAE.
Europese merken zijn o.a. Meyer Burger, Belinus, Evocells, Solarwatt en Sonnenstromfabrik. Er zijn ook Europese merken waarvan de zonnepanelen in Azië worden gemaakt, zoals Autarco, AEG, Qcells en REC.
Daarvoor moet je het aantal kWh per jaar, maand of dag vermenigvuldigen met de energieprijs van het moment. Produceren je zonnepanelen gemiddeld bv.11 kWh per dag en bedraagt de energieprijs € 0,25 per kWh?Dan is de gemiddelde opbrengst van je zonnepanelen per dag ongeveer 3 euro (11 x 0,25).
Huishoudens groeiden met 45 procent minder snel. Sinds 2019 wordt het grootste deel van de zonnestroom commercieel opgewekt en dit aandeel neemt elk jaar toe. Per hoofd van de bevolking liggen de meeste zonnepanelen op huizen in Limburg en Drenthe.
In Nederland waren er in 2021 ongeveer 48 miljoen zonnepanelen. In 2022 zijn er ongeveer 10 miljoen panelen bijgekomen volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Eén op de vier huishoudens wekt nu eigen zonnestroom op. Hiermee heeft Nederland naar verhouding de meeste zonnepanelen van Europa.
De zonnepanelen brengen elk jaar 0,5% minder stroom op. Stroomprijs in 2023: 40 cent per kWh (voor de eerste 2.900 kWh, prijsplafond), 70 cent voor alles daarboven; in 2024: 50 cent per kWh; in 2025: 30 cent per kWh; in 2030: 25 cent per kWh. Stroomprijs voor stroom die je niet kunt salderen: 9 cent per kWh.
Met voorschakelapparaten kun je de wasmachine, droger en vaatwasmachine ook automatisch aan laten gaan bij veel zonnestroom. Je moet dan natuurlijk wel 's ochtends zorgen dat deze apparaten gevuld zijn met was of vaat.
Wapenen tegen de elementen
Ze liggen altijd in de volle zon als het heet is, maar ook extreme vorst, sneeuw, wind en ijs zullen een aanslag op de zonnepanelen zijn. De fabrikanten van zonnepanelen doen er gelukkig alles aan om jouw zonnepanelen tegen de elementen te wapenen.
Als de zon schijnt in de winter dan kan de opbrengst van zonnepanelen in de winter soms nog wel een piek hebben tot zo'n 400 watt. Het verschil in de opbrengst van zonnepanelen tussen de zomer vs winter is dus enorm en dat terwijl je juist in de zomer minder stroom nodig hebt dan in de winter.
Voor een hybride warmtepomp heb je doorgaans voldoende aan 5 tot 7 (extra) zonnepanelen. Bij de all-electric warmtepomp doe je er verstandig aan zeker 7 tot 9 (extra) zonnepanelen te installeren. Daarmee ben je in principe verzekerd van een volledige compensatie voor de hogere vraag naar elektriciteit.
Verbruik van een airco compenseren
Omgerekend heeft u 1 à 2 extra zonnepanelen nodig om het stroomverbruik van een airconditioning te compenseren.