Vul een slow cooker minstens voor de helft (dan kookt alles gelijkmatig gaar), maar niet voller dan drie kwart, dan komt het helemaal goed met jouw gerecht en je hoeft je over overkoken geen zorgen te maken.
De slowcooker kun je aan laten staan als je niet thuis bent. Het product is daarvoor gemaakt en is per definitie veilig. Volg wel altijd de gebruiksaanwijzing op en zorg dat de slowcooker vrij en stabiel staat; bouw hem niet in.
Het kenmerk van een slowcooker is dat dankzij de lagere temperatuur de voedingswaarden van de diverse ingrediënten intact blijven. Daarnaast komt er nauwelijks vet aan te pas waardoor het een (zeer) gezonde manier van eten bereiden is.
Laat je de Crock-Pot slowcooker de hele dag aanstaan verbruikt hij maar ongeveer €0,37 aan stroomkosten, veel duurzamer dan gas of een oven. Het lage energieverbruik is dus ook één van de vele voordelen van een slowcooker.
Bij slow cooking hou je bereidingstemperaturen aan tot maximaal 99 °C, maar meestal zelfs hooguit 80 °C.
Tip 1: gebruik de juiste hoeveelheid vocht
Zorg er dus altijd voor dat je de juiste hoeveelheid water aan het gerecht toevoegt, of juist mindert. Goed om te weten: een slowcooker moet altijd minimaal voor driekwart gevuld zijn met inhoud.
Voor veel mensen is de Crock-Pot geen merk maar een soort pan, terwijl het in feite een slowcooker is van het merk Crock-Pot. Het merk is dus synoniem geworden voor de productgroep (dit heet 'merkverwatering'), maar dit is vooral in de Verenigde Staten het geval – wij kennen ook gewoon de slowcooker.
Een liter water aan de kook brengen kost op inductie ongeveer 40 procent minder tijd dan op een keramische kookplaat. Langzame kooktechnieken, zoals sous-vide (vacuümkoken) en koken met een slowcooker, kosten vaak veel tijd en het is dan ook waarschijnlijk dat deze bereidingswijzen niet altijd even energiezuinig zijn.
Hoeveel stroom verbruikt een slowcooker? Gemiddeld gebruikt een slowcooker 200 watt. Dit is slechts een fractie van wat een oven gebruikt. Een slowcooker staat al snel 6 tot 8 uur aan, dat klinkt duur.
INFO: Je kan stellen dat het alle twee gezond is maar koken met een snelkookpan is en blijft de gezondste manier van koken. Door de korte kooktijd gaan er minder vitaminen verloren.
Je kunt 'm dus niet gebruiken om een steak te bakken of zo. Voor sommige gerechten, zoals stoofpotjes met vis, is een slowcooker minder geschikt net omwille van het lange garen. De vis zou uit elkaar vallen. Nog een nadeel van de lange gaartijd: sommige vitaminen worden afgebroken.
Natuurlijk kun je vlees bevroren in de slowcooker doen. De vraag is of dat wenselijk is. De slowcooker wordt aangezet op high of low en probeert op temperatuur te komen. Leg je er iets in wat bevroren is dan raakt de slowcooker een beetje van slag.
Het opwarmen van restjes in een slowcooker wordt niet aanbevolen. Opwarmen doe je snel en veilig op een fornuis, in een stoomoven of in een magnetron. HERINNERING: Bij opwarmen moet de kerntemperatuur van het product binnen 1 uur hoger zijn dan 60°C.
Voordelen van koken in een slowcooker
Producten behouden beter hun smaak. Door de manier van garen (lage temperaturen) blijven alle voedingsstoffen in de pan. De sappen van bijvoorbeeld vlees gaan niet verloren en trekken volledig in het vlees. Gezond doordat het voedsel niet kapot gekookt of gebakken wordt.
Een slowcooker kan je voor veel soorten gerechten gebruiken, maar is het meest geschikt voor sudderen, stoven en koken. Maak er dus bijvoorbeeld heerlijk suddervlees mee, een fijne stoofpot of een intense soep. Waar je wel op moet letten is dat je recept is aangepast op het gebruik van de pan.
Je kunt de slowcooker ook met hoge buiten temperaturen gebruiken op de camping. De slowcooker zelf wordt snel heet en zal naar mate de tijd verstrekt niet gaan afkoelen. Wanneer je gerecht klaar is raad ik aan de slowcooker op de warmhoud stand te houden, op deze manier blijft het eten heet genoeg.
Op de lage (low) stand kun je slowcooker voor langere tijd aanzetten. Bijvoorbeeld de hele dag of de hele nacht. Op de lage stand duurt het langer voordat de slowcooker op temperatuur is gekomen, dan op de hoge stand. Op de hoge stand (high) gaat het op temperatuur komen een stuk sneller.
De basis van een slowcooker is best simpel. De naam verklapt het al: het voedsel wordt langzaam gegaard. Afhankelijk van de stand die je gebruikt duurt dat 6-8 uur. Hierdoor blijven veel voedingsstoffen behouden en gaat de smaak niet verloren.
Afhankelijk van het maximale vermogen van de slowcooker, het aantal uur dat hij aan staat en de stand waarop je hem zet (laag of hoog) zal het iets verschillen, maar je komt uit op iets van 10-14 cent voor acht uur slowcooken. Dit verschilt nauwelijks per model slowcooker.
De pan kan je ook op inductie gebruiken dus dat is handig want dat kan met de meeste slowcookers niet. De pan is ook heel licht en dat is makkelijk in de afwas. Deksel is prettig van glas maar je moet hem er toch wel afhalen als hij wat langer aanstaat want hij beslaat dus kan je er niets meer door zien.
Onze winnaar de Crockpot CR605 is onze keuze als je een grote Crockpot zoekt ideaal voor 4 tot 5 personen. Houd hier rekening mee. Als je met 1 tot 2 personen bent kies je een model van 2,5 liter tot 3,5 liter. Als je met 3 of meer bent kies je best een model met meer dan 4 liter inhoud zoals de Crockpot CR026x.
Klein – (1-2 personen): 1,5-3 liter inhoud. Gemiddeld – (3-4 personen): 3 – 5 liter inhoud. Groot – (5 personen of meer): 5 – 6,5 liter inhoud.