Als je af en toe een saus of dip wil maken, dan gebruik je het best een keukenmixer. Je gebruikt hiervoor het meegeleverde blender opzetstuk. Dikke sauzen maak je direct in de mengkom, zoals bijvoorbeeld mayonaise. Dat moet dan wel in grote hoeveelheden tegelijk, anders worden de ingrediënten niet goed gemengd.
Ook is een staafmixer ideaal voor sauzen, zoals mayonaise en hollandaise. Een blender is ideaal voor mixen en pureren, bijvoorbeeld van soepen, smoothies en mousse. Het ligt vooral aan de soort en hoeveelheid messen van de blender hoe krachtig deze is. En dan tot slot, de keukenmachine, ook wel food processor genoemd.
Je kunt het makkelijk met een lepel of vork eten. Voeding kun je fijnmalen met een blender, staafmixer, aardappelstamper en/of keukenmachine. Het eten van gemalen voeding kan nodig zijn als je moeite hebt met kauwen.
Een staafmixer is het meest geschikt voor het pureren van ingrediënten. Zo pureer je bijvoorbeeld groente in een pan tot soep of je pureert fruit tot een smoothie. Over het algemeen is het resultaat met een staafmixer iets grover. De smoothie of soep bevat dus wat meer stukjes dan bij een blender.
Waarmee pureer je soep? Met een blender of een staafmixer, vooral een staafmixer met een hakmolentje, wordt zelf koken een stuk makkelijker. Een soep, spread, saus of smoothie pureer je in een handomdraai. Bovendien zijn blenders en staafmixers handig om restjes te verwerken, dus ideaal tegen voedselverspilling.
Het is best verleidelijk om je soep in de blender te doen wanneer het recept je instrueert dat de soep gepureerd moet worden, maar jij geen staafmixer hebt. Een verstandig idee is dit alleen niet. Laat de soep eerst even afkoelen voordat je het in de blender doet.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Probeer met zachte groenten of groentepuree. Hoewel de meeste groenten te vezelig zijn om zonder blender in een smoothie te kunnen gebruiken, kun je wel een avocado gebruiken die rijp en zacht is. Onthoud dat je ook een paar lepels groentepuree kunt toevoegen, zoals pompoen, muskaatpompoen of wortel.
Naast het maken van veel groene smoothies kun je nog veel meer doen met je blender. Denk eens aan het pureren van een soep, het maken van sauzen en om je zelfgemaakte babyhapjes in te pureren. In sommige (wat krachtigere) blenders kun je ook ijsblokjes crushen voor in je overheerlijke cocktail.
Gepureerd eten voor volwassenen of ouderen bestaat vaak uit gekookte groenten, aardappelen en vlees. Broodmaaltijden kunnen ook worden fijngemaakt. Lekker gepureerd eten kan worden gemaakt door er extra bouillon of kruiden aan toe te voegen.
Kook aardappelen goed gaar en prak ze met een vork tot kruim of maak er puree van. Samen met de groenten kunt u er een stamppot van maken. Gebruik rijst, macaroni, spaghetti of mie met veel saus. Fruit kunt u uitpersen, fijnmaken door een zeef of er met blender fruitmoes van maken.
Prak de groente fijn met een vork of rasp het. Je kunt het ook pureren met een staafmixer of keukenmachine. Verdeel in gelijke porties en zet 1 portie van een paar lepeltjes apart voor je baby. Je kunt ook een portie in de koelkast bewaren voor de dag erna.
Hoe maak je fruitpuree
Snij de gewenste fruitsoort in gelijke stukjes en doe in een pan. Zet de pan op het vuur en verwarm het al roerend totdat het kookt. De fruitsappen komen nu vrij, het fruit wordt zacht en het zal uiteenvallen in puree.
Pannenkoeken-, cake- of wafelmix
Je raadt het al: gebruik een staafmixer. Zorg ervoor dat je éérst de droge ingrediënten kort mixt, en daarna pas de natte ingrediënten toevoegt.
Een (krachtige) blender levert eigenlijk hetzelfde resultaat als een keukenmachine. Het enige verschil is dat een keukenmachine relatief duur in aanschaf is en veel ruimte inneemt in uw keuken. Kies daarom voor een blender, want ook daarin kunt u op de lage stand bijvoorbeeld sauzen, boters, beslag en hummus maken.
Zorg voor een goede blender
Mijn huidige blender heeft een vermogen van 1400 watt en daar gaat het prima mee. Zorg er altijd voor dat je voldoende vloeistof toevoegt om te voorkomen dat je blender het niet overleefd. Je kunt trouwens ook een hakmolen van een staafmixer gebruiken voor het maken van een smoothiebowl.
IJsblokjes en bevroren producten
Met een krachtige blender kun je crushed ice of een smoothie met bevroren fruit maken, maar niet elke blender kan dat aan. Is jouw blender minder sterk, zorg er dan voor dat je bevroren producten eerst even laat ontdooien.
Pureer de banaan en aardbeien met een vork op een bord, totdat er geen hele stukken meer zichtbaar zijn. Zacht fruit werkt hierbij het makkelijkst. Gooi daarom oud fruit niet weg, maar gebruik het in een smoothie!
De beste soepmaker is volgens ons de Blendtec Designer 650. De beste soepmaker heeft een heel hoog vermogen van 1.560 watt en beschikt over een hittebestendige blenderkan voor het maken van soep. Het is de beste soepmaker voor wie met bevroren groenten aan de slag wil gaan.
Bepaal hoeveel ijs je ongeveer nodig hebt en doe de ijsblokjes in de MultiQuick hakmolen/blender. 2. Druk de knop van je MultiQuick staafmixer voorzichtig in en binnen enkele seconden zijn je ijsblokjes omgetoverd tot crushed ijs.
Vloeistoffen komen eerst
Schenk eerst (soja)melk, yoghurt of water in de blender voordat je fruit of groenten erin doet. Hierdoor is het gemakkelijker voor de blender om te snijden en voorkom je dat dat ingrediënten onderin vast blijven zitten. Snijd de groenten en fruit in kleine stukjes voor een egaler resultaat.
Voeg tijdens het koken blokjes aardappel toe (ongeveer 1 aardappel per 2 liter bouillon) aan de soep die je wilt binden. Aan het eind van de kooktijd geeft de aardappel zetmeel af en bindt de soep.
Kookroom, crème fraîche of sojaroom zorgt voor een dikkere soep én een romige smaak. Twee vliegen in één klap! Voeg de room toe als de soep warm is en roer goed door.
Bacteriën door warm weer, niet door onweer
"Soep kan niet zuur worden door onweer zelf, dat is een fabeltje van vroeger. Maar aan onweer gaat warm weer vooraf. Door het warme weer kan de soep zuur worden, want dan kan de soep bederven", legt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum uit.