Omdat er tijdens het piercen een wond ontstaat is er een kans op besmetting van ziekten die via bloed worden overgedragen, zoals hepatitis B en C. Controleer daarom of de piercer hygiënisch werkt. Een hygiënische werkwijze is ook belangrijk om te voorkomen dat je nieuwe piercing gaat ontsteken.
Piercings moeten hygiënisch gezet worden. Anders kun je huidinfecties krijgen, maar ook ernstige besmettingen oplopen, zoals hepatitis B, hepatitis C en hiv. Nog niet van alle piercings is bekend wat de gevolgen zijn op latere leeftijd.
Huidpiercings zijn zelden een gezondheidsprobleem, maar piercings in kraakbeen kunnen nare gevolgen hebben als ze ontstoken raken. Een milde ontsteking kan men het best behandelen met azijn en de piercing laten zitten. Bij ernstiger ontstekingen zijn antibiotica aan te raden.
Met een nieuwe piercing mag je de eerste 6 tot 8 weken niet zwemmen, niet in de sauna, niet onder de zonnebank en niet in bad. Alle warme, vochtige ruimtes verhogen de kans op een ontsteking. Ook in de zee zwemmen mag de eerste paar weken niet met een verse piercing.
Indien uw piercing ontstoken is kunt u dit merken aan bijvoorbeeld (veel) pijn, warmte, zwelling, roodheid van de huid, geur en/of groen of geel wondvocht.
Je zojuist geplaatste piercing zal de komende paar dagen gevoelig zijn of een beetje pijn doen. Na een paar dagen hoort de ergste pijn verdwenen te zijn. Indien je langdurig last houdt van pijn, raadpleeg dan Queen of Rings.
Je ervaart waarschijnlijk tijdelijk een gevoel van druk en daarna hooguit een paar minuten pijn. Dit hangt natuurlijk grotendeels af van de plek van je piercing. Je kunt echter verwachten dat er na het piercen wat pijn zal zijn. Je speelt zelf een belangrijke rol in hoe snel je piercing geneest.
Met piercings dien je nog voorzichtiger en veiliger te zijn tijdens de seks, omdat de kans op seksueel overdraagbare aandoeningen groter is wanneer je een genitale piercing hebt. Ook is het van groot belang om met seksueel contact te wachten totdat je piercings volledig geheeld is. Dit kan vaak maanden duren.
Om ervoor te zorgen dat je piercing op de best mogelijke manier geneest is het belangrijk om goed voor je piercing te zorgen. Dit betekent dus dat je de piercing regelmatig moet wassen met lauw water en een milde zeep. Daarnaast is het belangrijk dat je de piercing niet te vaak moet aanraken of bewegen.
Gebruik een kussen
Als je geen extra kussens hebt, kan je ook opgerolde lakens of kleding gebruiken. Een andere tip voor het slapen met een nieuwe piercing, is om een lekker zacht en comfortabel kussen te pakken en dit op je armen te leggen zodat je 's nachts niet beweegt.
Een nieuwe piercing is een open wond en het sieraad wordt in het lichaam gedragen. Tijdens de genezing vormt zich een tunneltje van huid (een “fistel”) om het sieraad heen. Deze sluit de wond af zodat er geen kans meer op infectie is. Na de genezing raakt het sieraad intacte huid dat tijdens de genezing is gevormd.
Dit ontstaat meestal na een flinke klap (trauma) op het oor, zoals bij boksen of andere contactsporten, of bij een piercing door het bovenste gedeelte van het oor.
Deze piercing, de helixpiercing genaamd, is een piercing in het bovenste randje van de oorschelp, door het kraakbeen. Helaas geeft zo'n piercing soms een ernstige ontsteking. Het kraakbeen in de oorschelp is slecht doorbloed.
Een nikkelallergie
Het eerste type is veruit de ergste en heeft vrij weinig met piercings zelf te maken, de contactallergie. Mensen die een contactallergie hebben voor nikkel kunnen al een allergische reactie krijgen als ze nikkel hebben aangeraakt, voor hoe korte duur dan ook.
Direct na het piercen kan er wat bloed vrijkomen en kan de plaats rondom de piercing rood worden en een beetje opzwellen. De roodheid en zwelling kunnen enkele weken aanhouden. Als er al bloed zichtbaar is dan is dit slechts de eerste paar dagen.
Meestal geneest een ontstoken piercing na een dag met een AphraHeals behandeling. De zwelling verdwijnt, de pus verdwijnt en de kleur rondom de piercing wordt anders. Je krijgt de natuurlijke kleur terug, net als de huid daaromheen.
Het verschilt per piercing hoe lang het duurt om te genezen, maar in het algemeen is het advies om de eerste 8 weken uit de buurt van water te blijven. Als je piercing mooi geneest en je hebt geen last van gevoeligheid of iets anders, dan kun je overwegen het risico te nemen en een verfrissende duik te nemen.
Dit is per lichaamsdeel en piercing verschillend. Echter kun je ervan uitgaan dat de wond genezen is als deze niet meer rood is en er geen wondvocht en korstjes meer uitkomen.
2x daags wassen met warm water. Na elke toiletgang verzorgen met unicura vochtige doekjes, gedurende 3 weken. Minimaal 3 weken geen sauna, stoombaden, bubbelbaden. Ook mag je niet zwemmen, niet wassen met zeep en niet in bad gaan liggen.
Op die manier zorg je ervoor dat de piercing niet aan je lichaam vastgroeit. Toch is dit niet de bedoeling volgens beide piercers. Dominique: “Je moet er niet aan draaien, daarmee haal je de wond elke keer weer open.Bovendien heb je dan langer kans op ontstekingen.”
Genezingstijden variëren van drie tot zes maanden. Je kunt het genezingsproces misschien niet versnellen, maar er zijn gelukkig wel manieren om ervoor te zorgen dat je dit proces niet vertraagt. Zorg ervoor dat je piercings schoon blijven en gebruik sieraden gemaakt van veilige metalen terwijl ze genezen.
Een groot voordeel van piercen is dat de naald de huid dus minimaal beschadigt. Hierdoor is de pijn minder en kan de wond sneller helen. Dit is de reden dat piercen vaak wordt gebruikt voor piercings in delicate gebieden zoals in het kraakbeen van je oor zoals bijvoorbeeld bij een helix, tragus of conch piercing.
Lobe en upper lobe pijngehalte: 2/10 Dit is de minst pijnlijke van alle oorpiercings. Hij wordt door de dikkere huid van het oor zonder kraakbeen gepiercet, wat hem bijna pijnloos maakt. Daarbij is het genezingsproces van deze piercing hartstikke makkelijk en snel.
Piercing afstoting is lang niet zo gebruikelijk als sommige andere piercing complicaties, zoals ontstekingen, keloïd littekensen dermatitis. Wanneer afstoting plaatsvindt, is dit meestal in een vlak deel van het lichaam.
Oorlel. In je oorlel zit geen kraakbeen en hierom vind ik dit de minst gevoelige plek om een piercing in te laten zetten. Over het algemeen wordt er voor deze plek gebruik gemaakt van een studex apparaatje (pistooltje) en het is niet aan een minimale leeftijd verbonden om een gaatje te laten schieten.