Bedek je handen, neus en oren. Draag bijvoorbeeld een muts of warme wanten. Zorg dat je voldoende eet en drinkt. Dit houdt je energie op peil en je blijft beter warm. Blijf in beweging om zoveel mogelijk te voorkomen dat je het koud krijgt.
Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, is een belangrijke vitamine voor de goede werking van het lichaam. Een tekort leidt tot verschillende symptomen, waaronder ook een aanhoudend koud gevoel. Vitamine B12 draagt immers bij aan de productie van rode bloedcellen die zuurstof in het bloed vervoeren.
Mensen hebben het gevoel dat ze het koud hebben omdat hun lichaam de temperatuur daalt onder de normale waarde. Het lichaam regelt de temperatuur door een evenwicht te vinden tussen warmteopwekking en warmteverlies.
Beweeg je warm
Als je het koud hebt, ga je het liefst met een deken in een hoekje zitten. Met opgetrokken benen en je handen er stevig omheen geklemd. Niet gek: door jezelf klein te maken, verzamel je de warmte van je lichaam. Toch krijg je het sneller warm als je in beweging komt.
Als de kerntemperatuur met meer dan een halve graad daalt, dan kunnen lichaamsfuncties verstoord raken. Bij een nog lagere temperatuur (minder dan 35˚C ) is er sprake van onderkoeling (hypothermie). Door onderkoeling kan uiteindelijk hartstilstand optreden.
een verstoring in de regulatie van de lichaamstemperatuur kan voorkomen door verandering van het zenuwstelsel. Iemand kan in dat geval het te koud hebben, of zich te warm voelen met een lichaamstemperatuur rond de 38°C. Iemand kan zelfs koorts hebben en 's nachts wakker worden, nat van het zweet.
Hoe ouder, hoe kouder
Het is inderdaad zo dat je het sneller koud kunt hebben zodra je ouder wordt. Dit komt onder andere doordat de sensoren in je lichaam langzamer reageren en je haar- en bloedvaten zich minder goed kunnen aanpassen.
Stress en angst hebben een impact op je lichaam. Het is helaas waar. Zo zijn gewichtsschommelingen of overmatige vermoeidheid vaak symptomen van stress of angst. Hierdoor kan het ook leiden tot koude sensaties of een ijskoud gevoel vanwege een slechte bloedsomloop.
Dit zijn enkele symptomen van een angstaanval: plotseling (heftig) transpireren, (koude) rillingen en gaan beven, opkomende benauwdheid, hartkloppingen, een droge mond krijgen.
In het kort
Door te weinig vitamine B12 kun je klachten hebben, zoals minder gevoel in vingers en tenen. Als je deze klachten of bloedarmoede hebt, kan de huisarts bloedonderzoek doen. Te weinig vitamine B12 komt meestal door een ziekte van de maag of darmen.
Vlees, vis, zuivel en eieren zijn voorbeelden van voeding met vitamine B12. Helaas zit er geen B12 in groenten en fruit en blijkt de variant in algen onbruikbaar voor de mens.
Een langdurig tekort aan vitamine B12 kan allerhande klachten geven: neurologische klachten zoals tintelingen, coördinatieproblemen en pijn, psychische klachten zoals neerslachtigheid, concentratieverlies en vergeetachtigheid, maar ook bloedarmoede en tandvleesproblemen.
De hypothalamus is het regelcentrum van de lichaamstemperatuur. De hypothalamus bevat temperatuurgevoelige delen: de thermoreceptoren. Daarnaast zijn er thermoreceptoren in de huid en het ruggenmerg. Serotonine en dopamine zijn de belangrijkste neurotransmitters die bij temperatuurregulatie een rol spelen.
Bij matige tot ernstige onderkoeling kan het bewustzijn van je slachtoffer gedaald zijn of zelfs afwezig zijn. Ga voorzichtig met dit slachtoffer om. Breng het slachtoffer naar een beschutte warme omgeving en pak hem warm in in dekens. Vergeet hierbij niet het hoofd in te pakken.
Patiënten met een niet goed functionerende hypothalamus kunnen met uiteenlopende klachten te maken krijgen: een voortdurend hongergevoel, een vertraagde verbranding, een verstoorde temperatuurregeling van het lichaam en een verstoord slaap-waakritme.
Hoe reageert je lichaam op kou? Wanneer je lichaam voor het eerst wordt blootgesteld aan kou, komt het in verweer.Je bloedvaten vernauwen, je hartslag gaat omhoog en je krijgt koude rillingen. Als je jezelf een aantal dagen aan deze kou blootstelt, zal er gewenning optreden.
Een temperatuur tussen 18 en 21 graden Celsius wordt over het algemeen als comfortabel en gezond beschouwd.
De onderzoekers van het LUMC hebben aanwijzingen gevonden dat blootstelling aan kou de hoeveelheid cholesterol in het bloed verlaagt en dat de kans op ontstekingen en slagaderverkalking verminderd kan worden. Hiermee zou het dus ook hartinfarcten en beroertes kunnen voorkomen.
De oorzaak van het altijd koud hebben zoals een koud gezicht, koude handen en koude voeten is meestal een slechte doorbloeding. In veel gevallen wordt dit veroorzaakt door een ongezonde leefstijl, maar ook hebben hormonale veranderingen invloed op de bloedcirculatie.