Hormonale acne is goed te behandelen met fyto-oestrogenen. Dit zijn natuurlijke, plantaardige hormonen die op een veilige manier acne-uitbarstingen kunnen tegengaan. Fyto-oestrogenen zorgen ervoor dat de overproductie van olie wordt tegengegaan waardoor bacteriën geen kans meer krijgen.
Verder kunnen beiden seksen meer pukkeltjes krijgen door een overmaat aan testosteron. Veel volwassen acne bij vrouwen is hardnekkig; het blijft aan na de puberteit en na de leeftijd van 24 jaar.
Hoe herken je hormonale acne? Bij hormonale acne kun je last hebben van bijvoorbeeld puisten met een wit kopje, papels (rode bultjes), cysten en mee-eters.
Hormonale acne kan worden bestreden met gerichte plaatselijke behandelingen. Vrouwen kunnen hormonale acne daarnaast bij de basis aanpakken door een anticonceptiepil te slikken. Deze zorgt ervoor dat de hormonen weer in evenwicht worden gebracht en de huid zuiverder wordt.
Op dit moment produceert ons lichaam een overschot aan mannelijke hormonen (androgenen) die de productie van talg in de talgklieren stimuleren. De overproductie van talg (seborroe) is één van de symptomen die kunnen leiden tot acne.
De pil tegen acne werkt vooral door de afgifte van hormonen. Het hormoon androgeen stimuleert de aanmaak van talg, waardoor acne toeneemt. Een pil met anti-androgeenhormonen kan acne juist tegengaan. Er zijn drie anticonceptiepillen met anti-androgeenhormonen: de Diane-pil, de Yasmin-pil en de Yaz-pil.
Eetbuien, verandering eetlust. Meer dorst dan normaal, veel urineren. Vocht vasthouden. Spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel.
Overmatig wassen, wrijven en masseren is onverstandig. Dat irriteert de huid en helpt niet. Knijp je puistjes niet uit en krab of peuter er niet aan. Hierdoor kunnen nieuwe puistjes en littekentjes ontstaan.
De hormonen Oestrogeen en progesteron spelen niet alleen een belangrijke rol bij onze vrouwelijke cyclus, deze hormonen hebben ook een hele belangrijke rol bij huidveroudering. Het hormoon oestrogeen heeft namelijk invloed op de vorming van nieuw collageenweefsel.
Vitamine D kan het aantal ontstekingen van je huid verkleinen. Door een tekort aan vitamine D zou je meer last hebben van acne, zo wordt beweerd. Vitamine D-supplementen worden nu ook aanbevolen bij acne.
Oorzaak: roken, het niet goed reinigen van de huid, strakke of niet-ademende kleding, bepaalde medicatie: allemaal factoren die kunnen bijdragen aan het krijgen van onzuiverheden. Haar-, make-up en cosmeticaproducten kunnen comedogene ingrediënten bevatten die kunnen leiden tot verstopte poriën.
De dermatoloog behandelt met crèmes of lotions en eventueel met tabletten waaronder antibiotica, maar ook met vitamine A-zuur (Roaccutane®). Een behandeling door de huidtherapeut kan bestaan uit dieptereiniging van de huid, het toepassen van peelings en het verwijderen van de puistjes en “mee-eters”.
Je kunt de anticonceptiepil slikken om je testosterongehalte te laten zakken. De anticonceptiepil zorgt voor een regelmatigere menstruatie en verzacht de symptomen van een te hoog testosterongehalte. Zorg dat de anticonceptiepil die je slikt progesteron bevat om je te hoge testosterongehalte te laten zakken.
Hoe dat zit: een pil die alleen maar progestativa bevat, kan de talgproductie bevorderen en daarmee acne juist veroorzaken of verergeren. Combinatiepillen, ofwel pillen die ook oestrogenen bevatten, beperken daarentegen juist de stimulans van de talgklieren.
Zowel tieners als volwassenen die een ernstige vorm van acne hebben, kunnen door de huisarts worden doorverwezen naar een dermatoloog. Je kunt ook kiezen voor een privékliniek. Een dermatoloog kan de behandeling volledig toespitsen op jouw geval, waardoor de conditie van je huid drastisch verbetert.
De cyclus begint op de eerste dag van de menstruatie, de winter, en eindigt één dag voor het bloeden weer begint. Pre-menstruele acne speelt in het algemeen op tussen de zevende en tiende dag voorafgaand aan de menstruatie. In je menstruatiecyclus betekent dit tussen de 18e en 21e dag.
Ook een vette huid en acne, een verhoogd libido, hoge bloeddruk, onderbroken slaap en insulineresistentie kunnen het gevolg zijn van een te hoog testosteronniveau. Bij vrouwen uit een teveel aan testosteron zich onder meer in PCOS, onvruchtbaarheid en pijn bij ovulatie.
Oestrogeen zorgt voor te veel celdeling. Endometriose, onschuldige knobbeltjes in borsten, vleesbomen maar ook kankers kunnen een signaal zijn dat je lichaam te veel oestrogeen stapelt. Zorg dan zéker voor voeding die je lichaam ondersteunt om een teveel aan oestrogeen af te voeren.
De aandoening komt vooral voor tussen de leeftijd van 15 tot 24 jaar, en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Acne treedt op steeds jongere leeftijd op, omdat kinderen vroeger in de puberteit komen. Meestal geneest acne spontaan rond het 25e levensjaar.
Honing helpt tegen acné
Reinig je gezicht eerste goed en dep dan wat honing op het puistje. Laat het zo'n 15 tot 30 minuten zitten en spoel de boel dan weer af. De roodheid is meteen verdwenen en het puistje gaat sneller weg.
Acne kan niet altijd worden genezen. Wel lukt het meestal om ervoor te zorgen dat de acne 'rustig' wordt en zo blijft totdat het uiteindelijk vanzelf overgaat. Een standaardbehandeling voor acne bestaat niet.
Het testen van hormonen kan worden gedaan in een van de vele HealthCheckCenter testlocaties in Nederland. Door een simpele bloedafname heb jij binnen 5 werkdagen inzicht in jouw hormoonhuishouding en kan er zelfs verdiepend onderzoek plaatsvinden bij specifieke hormonale klachten.
Ze stimuleren reflexen, ze verhogen de hartslag en de bloeddruk, en ze zorgen ervoor dat er extra energie vrijkomt in de spieren zodat je op de situatie kan reageren door te 'vluchten' of te 'vechten'. De belangrijkste drie stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline.
De menopauze test is een speekseltest en brengt zes hormonen in kaart die een rol spelen bij de menopauze. Dit zijn oestradiol, oestriol en progesteron, testosteron, DHEA en cortisol. Het helpt bovendien bij het bepalen van de huidige hormonale situatie. De progesteron test is een speekseltest.
Meerderheid patiënten krijgt medicatie tegen acne
De meerderheid van de patiënten met acne (56%) krijgt hier medicatie voor. Huisartsen kiezen hierbij het meest voor het middel clindamycine, een antibioticum dat als lotion of gel op de huid kan worden aangebracht.