Als toef op een cupcake bijvoorbeeld, of als vulling in een mooie taart of zelfs bij een cakerol. Verder kun je er ook nog voor kiezen om je botercrème een smaakje te geven of hem gewoon lekker zo laten volgens het basisrecept.
Dit kun je doen door met een föhn de beslagkom te verwarmen, of door hem in een warm waterbadje te hangen. Botercrème kun je ook goed invriezen, het blijft dan zo'n 3 maanden goed.Ontdooi de crème in de koelkast en laat hem daarna op kamertemperatuur komen, voordat je hem verwerkt.
We behandelen de traditionele desserts die we allemaal graag in botercrème smeren: taarten, cupcakes, koekjes en brownies . Net zoals de kunstenaar verf gebruikt om een kunstwerk te maken, gebruikt de bakker botercrème om een verrukkelijk meesterwerk te maken.
Waarvoor gebruik je botercrème? Botercrème kun je gebruiken als toef voor op een cupcake, of als lekkere vulling voor in een taart. Ook is het geschikt om er een taart mee af te smeren om er vervolgens een dripcake van te maken of te bekleden met fondant of marsepein.
Dit kun je doen door de crème met de kom heel kort in een bak warm water te zetten of heel kort 10-15 seconden in de magnetron te doen (of iets langer mocht de Botercrème erg koud zijn, maar let op, eenmaal te ver verwarmt en gesmolten kun je er niks meer mee!)
Als je merkt dat je botercrème gaat schiften, is het belangrijk dat je direct stopt met mixen. Meestal kun je de crème nog wel redden door de crème au bain-marie te verwarmen.
Als de botercrème dun genoeg is om van een lepel af te lopen, zet de hele kom dan 20 minuten in de koelkast, tot de frosting aan de randen begint te harden . Het midden zal nog steeds soeperig zijn, maar dat is oké: de twee zullen in ongeveer vier minuten in evenwicht zijn terwijl je ze op hoge snelheid door elkaar klopt.
Dan zet je hem wel in de koelkast, daar is botercrème maximaal een week houdbaar. Houd er wel rekening mee dat de boter in de koelkast weer hard wordt, je kunt de crème dus niet gelijk verwerken als je hem uit de koelkast haalt. Haal de crème dus minimaal een paar uur van tevoren uit de koelkast.
Als de botercrème aan te veel warmte wordt blootgesteld, smelt ze en verliest ze haar luchtigheid. In Vlaanderen wordt ook wel de Franse term crème au beurre gebruikt.
Manieren om botercrème te gebruiken
Je kunt het ook op suikerkoekjes smeren, gebruiken als glazuur voor brownies of als sandwich tussen zandkoekjes !
Het invriezen van je botercrème is zo makkelijk en bespaart je een hoop geld en tijd ! Het enige wat je hoeft te doen is het in een luchtdichte container te doen en dan kan het in de vriezer. Wanneer je het wilt gebruiken, laat het dan ontdooien op het aanrecht met een deksel gedurende 30-45 minuten, afhankelijk van hoe groot de batch is en meng het dan gewoon MET DE HAND.
Eén portie botercrème is voldoende voor het vullen en afsmeren van 1 taart van 20 cm of een toef op ongeveer 12 cupcakes.
Een taart bekleed met fondant of afgesmeerd met bijvoorbeeld botercrème kan je ook heel goed invriezen. Doe de taart in een goede vocht absorberende taartdoos, dan is hij in de vriezer is tot 3 maanden houdbaar. Laat de taart rustig in de taartdoos in de koelkast ontdooien, doe de deksel niet omhoog om te kijken.
Deze overheerlijke luchtige hagelwitte crème met vanille smaak kan je gebruiken voor het vullen van taarten en het decoreren van cupcakes. Door de eenvoudige en snelle bereidingswijze is het nog luchtiger dan botercrème en met behulp van smaakstoffen breng jij de crème eenvoudig op smaak.
Botercrème is onder andere gemaakt van boter, waardoor die wat vetter en wat geler van kleur is dan crème chantilly. Ben je niet zo dol op botercrème? Gebruik dan crème chantilly. Deze crème is namelijk lekker luchtig en zoet.
Ik gooi mijn botercrème in de vriezer en pak het eruit als ik iets ga decoreren (of decoratie aan iets wil toevoegen). Ik bewaar restjes van verschillende kleuren daar, evenals ongekleurde. Ik ontdooi het en gebruik het voor het spuiten van decoraties.
Het koelen van uw botercrèmeglazuur
Een simpele plastic container is voldoende, zolang de deksel er maar stevig op blijft. Zet je botercrème glazuur tot 1 week in de koelkast.
Wat wil helpen is om je boter minstens 10 minuten op de hoogste stand te laten draaien, dan zal de boter goed luchtig worden en witter van kleur.
Door de room te verwarmen, worden alle ingrediënten weer op dezelfde temperatuur gebracht . Meng de botercrème terwijl deze in de kom met water staat en je krijgt automatisch weer een mooie gladde textuur. Afhankelijk van de hoeveelheid botercrème die je maakt, kun je dit ook au bain-marie doen.
Om gespleten botercrème te repareren, hoeft u alleen maar de botercrème voorzichtig te verwarmen . Er zijn een paar verschillende manieren om dit te doen: U kunt de kom boven wat zacht stomend water houden totdat de randen beginnen te smelten. Als u een metalen kom hebt, kunt u deze een paar seconden direct boven de vlam van een gasfornuis houden.
Dus als het gaat schiften omdat de ingrediënten te warm waren, zet je de mengkom met het glazuur erin ongeveer 30-45 minuten in de koelkast en klop je het glazuur opnieuw op . Als het gaat schiften omdat de boter te koud was, zet je de mengkom in een warmwaterbad totdat de ingrediënten opwarmen en klop je het opnieuw op.
Een geschift beslag kun je redden door de kom – terwijl je blijft kloppen – aan de zijkant te verwarmen met een föhn. Op die manier zorg je ervoor dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur worden. Als dat niet helpt, kun je ook 1 of 2 eetlepels bloem uit het recept toevoegen.
Wanneer de biscuittaart gaar is, haal je hem niet meteen uit de oven. Haal je de biscuit namelijk te snel uit de oven dan zal hij inzakken. Laat hem eerst even rusten in de net uitgezette oven en plaats de biscuit daarna, nog in de springvorm, op een rooster om verder te laten afkoelen.