Handdoeken moeten zeker vervangen worden wanneer ze rafelen, scheuren of geen water meer absorberen. Omdat handdoeken dagelijks gebruikt en veelvuldig gewassen worden, duurt het ongeveer 2 jaar voordat u uw handdoeken moet vervangen.
Zachte handdoeken door schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn werkt niet alleen goed bij het schoonmaken van het huis, maar kun je dus ook toevoegen aan je was! Azijn ontkalkt, ontvet en zorgt ervoor dat je zachte handdoeken krijgt.
Azijn als wasverzachter
Dan kan natuurazijn een goede vervanger zijn. Tijdens het wassen blijven er namelijk zeepresten en kalk achter in de handdoeken waardoor ze automatisch minder zacht en schoon uit de wasmachine komen. Natuurazijn zorgt ervoor dat deze resten grotendeels verdwijnen.
Azijn is erg handig voor het oplossen van zeepresten in jouw handdoeken. Giet een scheutje natuur- of schoonmaakazijn in het wasverzachterbakje van jouw wasmachine. Het azijn zorgt er voor dat jouw handdoeken weer heerlijk zacht worden en vrij zijn van zeepresten en vet.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
Over het algemeen wordt aanbevolen om minimaal twee handdoeken per persoon in huis te hebben. Op deze manier heeft u altijd een schone handdoek om te gebruiken, zelfs als de andere nog in de was zitten.
Handdoeken kunnen harder slijten als je ze bij andere kleding mee wast, bovendien kunnen pluisjes van je handdoeken op je andere kleding terecht komen. Wil je een stapel handdoeken wassen? Doe ze dan apart in de wasmachine.
Hoe vaak handdoeken wassen? Volgens Philip Tierno, microbioloog en patholoog aan de New York University School of Medicine, moet je handdoeken wassen nadat je ze drie keer hebt gebruikt. Gooi ze dus liever niet al na een of twee afdroogbeurten in de was, want dat is slecht voor het milieu.
Handdoeken wassen doe je op 60 met wasmiddel. Zorg dat je handdoeken meteen na de wasbeurt uithangt of in de droger doet om nare luchtjes te voorkomen. Witte handdoeken was je altijd apart, gekleurde handdoeken kunnen bij elkaar. Download hier de gratis PDF met het stappenplan en extra supertip!
Je kunt je ondergoed gerust samen wassen met je sokken of handdoeken.
Handdoeken en washandjes vormen na gebruik namelijk een bron voor ziektekiemen. Daarom is het belangrijk de handdoek en het washandje goed te laten drogen. Dan kun je deze nog maximaal drie tot vijf keer gebruiken.
Washandjes dienen te worden vervangen nadat ze eenmaal zijn gebruikt. Handdoeken moeten dagelijks worden verschoond en badhanddoeken om de drie dagen. Iedereen mag alleen zijn eigen handdoeken gebruiken en één handdoek voor het gezicht, één voor de handen en één handdoek voor het hele lichaam.
Azijn in wasmachine – waarom het goed werkt
Het zuur is te mild om kleding te beschadigen, maar sterk genoeg om de zeepresten op te lossen. Het zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, werkt als wasverzachter en maakt anti-statisch (pluisjes blijven niet aan de kleding zitten).
Leg de nieuwe handdoeken 2 uurtjes in een laagje witte keukenazijn. Daarna uitwassen in de wasmachine. Geen wasverzachter toevoegen. Azijn is overigens ook een prima kleurbeschermer!
Pak je witte handdoeken bij elkaar en laat ze een tijd weken in een bad met heet water en een scheut citroensap. Je zult zien: wit als sneeuw.
Washandjes zijn met name populair in Nederland en België. De rest van de wereld wast zich vooral met sponzen en wasdoeken. In Arabische landen gebruiken mensen een zogeheten 'kese', een extra ruwe washand, om zich te scrubben, oftewel dode huidcellen te verwijderen.
Dokter Pierre Peterson is een gerespecteerde dermatoloog uit Los Angeles, Amerika. Hij vertelde aan het magazine Bustle dat een maximum van vier dagen een goede richtlijn is om te volgen. Volgens hem mag je dus drie tot vier dagen rondlopen zonder je trainingsbroek te wassen.
Maar niet iedereen is even enthousiast, bleek in Radio2 Wijs. Washandjes komen uit Frankrijk en dateren van de 17e eeuw. Een gek feitje: Enkel Belgen en Nederlanders gebruiken ze nog!
Maar in de meeste gevallen helpt het al door vaker je ondergoed en kleding te verschonen. Wat wel onhygiënisch is, dat iedereen aan het einde van de dag wel een klein beetje ontlasting in hun ondergoed heeft zitten. Daarom moet je toch elke dag je ondergoed verschonen.
Op hoeveel graden was je je beddengoed? Ongedierte als huisstofmijten, schimmels en bacteriën worden gedood bij temperaturen vanaf 60 graden. Was je beddengoed dus altijd minstens op 60 graden.
Nadat je je ondergoed in gebruik hebt genomen, kun je het blijven wassen op 40 graden. Bij licht vervuild ondergoed is dat prima. Maar zitten er gebruik vlekken in je ondergoed, kies dan voor 60 graden zodat het echt hygiënisch schoon wordt.
Hoe krijgt u stinkende handdoeken
Of u heeft ze te vaak gebruikt of niet goed laten drogen na het gebruik Er ontstaan dan stankmoleculen. Als u na het handdoeken wassen dit ook bij uw handoek heeft, ruikt u dat meestal pas als u de handdoek weer gebruikt. Dan worden de stankmoleculen namelijk weer actief door warmte.
*Drumroll* Om je apparaat zo lang mogelijk mee te laten gaan én om 'm lekker schoon te krijgen, is het key om je wasmachine één tot twee keer per maand op 90 graden te laten draaien. Zo wordt je hele wasmachine lekker uitgekookt waardoor vuil en restjes zo verdwijnen.