Vooral tuinplanten als rododendrons en hortensia's houden wel van wat koffiedik. Het is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat de wortelen, pompoenen en tomaten in je tuin het heel goed doen met net dat beetje extra!
Koffiedrab bevat allerlei bestanddelen die goed zijn voor je planten, zoals stikstof, fosfor en kalium. Gebruik daarom koffiedik in de tuin om je planten en bloemen mee te bemesten. Voeg wat toe aan de grond en je zult je groen zien groeien en bloeien.
Koffie zal niet bederven maar de smaak zal minder worden. Ons advies is dan ook de koffie binnen 6 maanden te consumeren. Wij raden aan om niet te veel koffie te kopen omdat verse koffie altijd lekkerder zal smaken ondanks dat de koffie goed verpakt is.
Koffieprut zorgt ervoor dat de grond zuurder wordt, wat sommige planten erg fijn vinden (bijvoorbeeld het Kaaps viooltje). Maar bij andere planten kan het zorgen voor gele bladeren. Je kunt koffieprut met filter en al dus beter op je composthoop gooien.
Je kunt koffiedik niet voor elke plant gebruiken. Alleen planten, struiken en bomen die van een zure grond houden knappen op van koffiedik. Strooi dus koffiedik bij de wortels van zuur minnende planten als heide, blauwe hortensia, magnolia, rhododendron, blauwe bes, kaaps viooltje, lelietje van dalen en coniferen.
Gebruik koffie opnieuw als voeding voor je planten. Behalve dat je goed schimmels kunt kweken met oude koffie kun je het ook goed gebruiken om bepaalde planten te voeden. Dit werkt vooral goed bij planten die van een zure bodem houden zoals afrikaantjes, Amaryllisen, Cyclamen, Hyacinthen, Aloe, Gladiolen en Rozen.
Heb je de oude koffie al die tijd gesloten en droog bewaard? Dan is de kans groot dat je die na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog kan drinken. Het Voedingscentrum vindt het schrappen van de THT-vermelding op zeer lang houdbare producten "een heel goed idee".
Een onderzoek liet zien dat 91,7% van groene koffiebonen besmet is met schimmel. Dit is voordat ze verwerkt waren, wat schimmel nog meer kans geeft om te groeien. Nog een onderzoek liet zien dat 52% van de groene koffiebonen en bijna 50 procent van de gebrande koffie schimmel bevatten.
Onze tips om gemalen koffie te bewaren zijn hetzelfde als die voor het bewaren van koffiebonen. Kies een luchtdichte verpakking en bewaar deze op een droge, donkere en niet te warme plek. Denk eraan: we raden niet aan om koffie te bewaren in de koelkast of vriezer, omdat vocht de smaak van je koffie aan kan tasten.
Theezakjes bevatten dus goede voedingsstoffen, waaronder tanine wat erg goed is voor de grond. Maar dit is niet alleen nuttig in de composthoop. Je kunt ze ook zo tussen je planten in de tuin of in huis planten. Zo trekken de voedingsstoffen in de grond en gaan de bloemen prachtig bloeien.
Bepaalde planten, bloemen en gewassen in je (moes)tuin worden helaas graag opgegeten door slakken. Om dit te voorkomen kun je gebroken eierschalen rondom je planten en gewaassen leggen. De schalen zijn te scherp voor de lijfjes van de slak waardoor ze er niet overheen gaan.
Hoewel de koffiedrab enigszins afstotend werkt tegen slakken, is koffiedik niet effectief genoeg om kwetsbare planten te beschermen. De meeste naaktslakken in dit experiment waren erg jong en klein.
Koffiedik
Leg wat nat koffiedik op de plek waar de mieren je huis binnen komen, na twee dagen zijn de mieren vertrokken, die houden niet zo van dit goedje! Het opgedroogde koffiedik kun je vervolgens gewoon opvegen. In de tuin kun je het beste een cirkel van koffiedik om het nestje heen leggen.
Het wordt door sommigen aangeraden om koffiedik door de gootsteen te spoelen, het zou namelijk vetresten in de afvoer oplossen. Voorlichtingsorganisatie Milieucentraal adviseert juist om het niet te doen, de reden: Koffiedik zorgt voor extra slib en vergroot juist de kans op verstoppingen.
Laat regelmatig wat koffiegruis door je afvoer lopen, het houdt je leidingen proper en voorkomt verstopping. Koffiedik werkt ook als ontgeurder. Een potje in je koelkast en diepvries en vieze geurtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zo kun je ook je handen met koffiegruis wassen na het snijden van look of ajuin.
Symptomen. Symptomen van een cafeïne-intoxicatie zijn o.m. misselijkheid, braken, hoofdpijn, hartkloppingen, agitatie, angst en bevingen. In zeldzame gevallen kan de intoxicatie leiden tot meer ernstige complicaties zoals hallucinaties en stuipen.
Koffie opwarmen? Koffie opwarmen is helaas geen goed idee. De koffie zal dan bitter en zuur worden en niet meer lekker smaken. Een verse pot koffie maken is dan de beste optie.
Houdbaarheidsdatum koffiecups
Ook op koffiecups is de houdbaarheidsdatum meestal ongeveer een jaar. De cups zelf zitten los in de verpakking, maar de koffie erin is luchtdicht verpakt. Daarom is het geen probleem als je de capsules wat langer laat liggen.
Koffie bestaat uit zo'n 850 aromatische bestanddelen en oliën, die grotendeels verloren gaan tijdens het opwarmen. Resultaat? Je koffie smaakt minder, slechter en bitterder.
Afgekoelde koffie kan in de magnetron zonder enig smaakverlies opgewarmd worden. Reken per kopje 1/2 a 1 minuut op ca. 700 Watt. Let op: de koffie mag niet gaan koken.
Wie de keus heeft, zou de blauwe korrels meststof alleen als een noodoplossing voor de langzaam groeiende olijfboom nemen. Voedingsleveranciers zijn ook de bekende huismiddeltjes zoals compost, koffiedik of een brandnetelbrouwsel.
In tegenstelling tot ons mensen, worden muizen niet naar koffie zaken getrokken door de geur van lekkere koffie – het gaat muizen meer om de aangename temperatuur en andere aantrekkelijke onderdelen, zoals de broodjes, taart en koeken die er vaak verkocht worden en de beschutting die ze er vinden.
Koffiedik op je gazon
Gooi het bijvoorbeeld op de composthoop, of strooit het uit in de tuin of op het gazon. Koffiedik bevat bijna evenveel meststoffen als kunstmest. En omdat het organisch materiaal is, trekt het wormen aan die op hun beurt weer wormenmest produceren en op die manier goed zijn voor het gazon.