Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.
Kenmerkend voor bedorven vis is de stank. Stinkende vis wordt niet gegeten. Daarom is bedorven vis nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid. Verder geldt dat eventuele aanwezig bacteriën en virussen tijdens het koken worden gedood.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
De geur van de vis lijkt het meest op rottend fruit, ruikt duidelijk naar ammoniak. Het vlees wordt slap en blubberig, de schubben laten gemakkelijk los. Niet alle vis heeft dezelfde kenmerken.
ZiekteNa het eten van een met salmonella besmet product, veroorzaken de bacteriën een ontsteking in de dunne darm. Deze voedselvergiftiging kan onder meer leiden tot ziekte van organen en buik- en paratyfus. Enkele symptomen zijn buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts en overgeven.
Na een tijdje zijn de ogen platter en minder helder en dan weet je dat de vis minder vers is. Het klinkt misschien gek, maar verse vis hoort niet te stinken. Natuurlijk ruik je altijd een visgeur. Echter deze hoort niet doordringend te zijn, maar licht en fris.
Vis kan besmet raken met ziekteverwekkers, zoals de bacteriën listeria en salmonella. Deze zijn niet met het blote oog te zien en u kunt ze niet proeven, zien of ruiken. Maar u kunt er wel ziek van worden. In rauwe vis kan ook de parasiet haringworm voorkomen.
De geur van vis wordt voor een belangrijk gedeelte bepaald door een stof met de naam trimethylamine (CH3)3N. Een molecuul trimethylamine bestaat uit een stikstofatoom waar drie methylgroepen aan vast zitten. Vergelijk dit met een molecuul ammoniak (NH3) dat een stikstofatoom is met drie waterstofatomen eraan.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.
Controleer dat de vis geen sterke, ammoniak-achtige geur heeft. Ruik aan de rauwe zalm om erachter te gekomen of hij een nare geur heeft. Als de vis intens, visachtig, of ammoniak-achtig ruikt, dan is hij waarschijnlijk bedorven. Verse zalm hoort een erg milde geur te hebben.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Vis is snel bederfbaar. Daarom wordt ook afgeraden om deze te lang te laten liggen na ontdooien. Het bederfproces gaat namelijk vrij snel wanneer vis op kamertemperatuur komt. Bewaar de zalm, ook na ontdooien, in de koelkast voor maximaal 3 dagen.
Ruiken is niet alleen aan landdieren voorbehouden, ook vissen kunnen vaak uitstekend ruiken. Ze hebben twee neusgaten aan de voorkant van de snuit waarmee ze geurmoleculen uit het water halen. Het zebravisje kan de angstgeur van andere vissen ruiken.
Wel trimethylamine-oxide dat vooral in zeevis voorkomt. Als de vis dood is, dan wordt door bacteriën het trimethylamine-oxide afgebroken tot trimethylamine. De vis krijgt daardoor de typerende vislucht. Hoe langer het afbraakproces duurt, hoe meer trimethylamine er ontstaat en des te sterker de vis ruikt.
Eerst en vooral: bevroren vis wordt niet echt slecht.
Vette vis zoals tonijn of zalm blijft op zijn best gedurende 2 à 3 maanden. Terwijl magere vis zoals kabeljauw en tilapia perfect tot 6 maanden bewaard kan blijven.
Verse vis kun je ongeveer 4 dagen in de koelkast bewaren. En dit op een temperatuur van 2 en 7 graden Celsius. Wanneer je vis in een vacuüm verpakt, dan is deze langer houdbaar. Ga dan uit van 3 maanden.
In combinatie met vis kan nitraat ongezonde stoffen opleveren. Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum vis, schaal- of schelpdieren bij voorkeur te eten met nitraatarme groente, zoals bloemkool, broccoli of prei. Sommige groenten bevatten veel nitraat.
Check of de zalm een doffe, bleke kleur heeft.
Verse zalm hoort een felroze of oranje kleur te hebben. Als je zalm een fletse, doffe kleur heeft, dan is hij waarschijnlijk bedorven. Je zalm hoort ook fijne witte lijntjes er doorheen te hebben lopen, die versheid aangeven.
Een oude methode is een schaaltje met azijn in de keuken, een citroenschil in zout in de koelkast, en met kattenbakkorrels. Het hangt er dus vanaf waar de vieze geur in huis is, maar in alle gevallen is vieze geuren absorberen mogelijk.
Gedroogde vis, zoals stokvis en bakkeljauw, gaat wel een jaar mee als je het op een droge, koude plek bewaart! Vis pekelen gebeurt niet meer op dezelfde manier als vroeger: de originele gezouten vis was zo zout dat die bijna oneetbaar was, maar wel maandenland mee ging.
Niet iedereen die besmet is met salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij. Soms hebben mensen ook hoofdpijn, koorts, spierpijn en/of gewrichtspijn.
Surströmming staat wereldwijd bekend als een van de smerigste gerechten. Dit komt voornamelijk door de opvallende geur die vrijkomt wanneer een blik hiervan wordt geopend. Door het openen van zo'n blik ontsnapt een kenmerkende, sterk doordringende geur die de meeste mensen uiterst onaangenaam vinden.
Sinds eind juli 2012 is er een toename van het aantal ziektegevallen veroorzaakt door een salmonellabacterie. Uit onderzoek blijkt dat gerookte zalmproducten vrijwel zeker de oorzaak zijn van deze uitbraak.