Dat tijdvak is meestal vier weken of een maand, maar het mag niet op meer dan een maand gesteld worden. Vervolgens wordt door de arbeidsovereenkomst of het gebruik binnen het bedrijf bepaald op welke dag dat is. Dat kan rond de 25e van de maand zijn of op bijvoorbeeld de laatste dag van de maand.
Salaris inhouden bij ziekte
Wanneer u langdurig ziek bent, moet uw werkgever u in principe twee jaar lang doorbetalen. Wel is het (afhankelijk van de cao) mogelijk dat uw werkgever uw salaris kort bij langdurige ziekte. Het is toegestaan om maximaal 30% van het loon in te houden tijdens ziekte, tot twee jaar lang.
Dan kunt u uw werkgever schriftelijk vragen om het achterstallige loon uit te betalen. Dit wordt in gebreke stellen genoemd. Als uw werkgever niet op uw brief reageert, dan kunt u een loonvordering in laten stellen. Hiervoor kunt u een juridisch adviseur inschakelen.
Je kan vooreerst van je werkgever intresten vragen op de te laat betaalde bedragen. De wet zegt namelijk dat op je (bruto-)loon van rechtswege interest verschuldigd is met ingang van het tijdstip waarop het eisbaar wordt. Om op de intresten gerechtigd te zijn moet je overigens geen aanmaning naar je werkgever sturen.
Volgens de wet moet uw werkgever bij een maandloon uiterlijk binnen een maand na afloop van deze periode uw loon betaald hebben.
Je salaris moet altijd ten laatste uitbetaald worden op de 4e werkdag die volgt op de maand waarin je gewerkt hebt en waarvoor je dus loon krijgt. Een voorbeeld: je werkte in januari, en je laatste effectieve werkdag van de maand is vrijdag 30 januari. Ten laatste op donderdag 5 februari moet je loon uitbetaald worden.
Als de 28e in een weekend valt, zal de werkgever je op de eerste werkdag daarvoor of daarna uitbetalen. Je moet ook rekening houden met de tijd die een bank nodig heeft om een betaling te verwerken. Het kan dus voorkomen dat je je salaris één of twee dagen later ontvangt nadat de werkgever het bedrag heeft overgemaakt.
Wanneer een medewerker een deel van zijn salaris vroegtijdig wilt ontvangen, kan je de medewerker een voorschot betalen. Dit is loon dat je uitbetaald, dus het is belangrijk dat dit voorschot ook verrekend wordt op de loonstrook van de medewerker.
U betaalt het loon achteraf. Dus direct nadat uw werknemer een bepaalde periode voor u heeft gewerkt. Meestal gaat het om een periode van een maand, maar u kunt ook wekelijks betalen, of 4-wekelijks. Die termijn spreekt u schriftelijk af met uw werknemer, bijvoorbeeld in het arbeidscontract.
Bij de meeste banken in Nederland staat het overgemaakte bedrag direct op de rekening van de ontvanger, ook tijdens weekenden en feestdagen. Voor betalingen naar banken die de directe verwerking van betalingen (Instant Payments) niet ondersteunen geldt een langere verwerkingstijd.
Werkgever weigert loon te betalen
Het kan zijn dat je werkgever je loon niet wil betalen. Bijvoorbeeld omdat je op staande voet bent ontslagen, omdat er geen werk meer is of omdat je werkgever vindt dat je niet voldoende meewerkt aan je re-integratie. Het kan ook zijn dat je werkgever gewoon van je af wilt.
Je hebt recht op de wettelijke verhoging als de werkgever je salaris te laat betaalt. Dat is de boete die de werkgever jou moet betalen. De hoogte van de wettelijke verhoging hangt af van het aantal dagen dat de werkgever te laat is met het betalen van jouw salaris.
Als een werknemer zijn privérekeningen niet betaalt, kan dit leiden tot een loonbeslag. Het beslag wordt gelegd door een schuldeiser bij wie uw werknemer schulden heeft gemaakt. De schuldeiser komt betaling van openstaande rekeningen na bij de werkgever. Het is verplicht als werkgever om mee te werken.
Het grootste voordeel is dat een werknemer zijn salaris niet in 12 delen maar in 13 delen krijgt uitgekeerd. Er zit minder tijd tussen de uitbetalingen en de werknemer krijgt dus één keer extra salaris per jaar ten opzichte van iemand met een maandsalaris. De werknemer krijgt dus vaker geld op zijn rekening gestort.
Bij een vierwekelijkse uitbetaling krijgen medewerkers hun loon iedere 4 weken op dezelfde dag in de week, bijvoorbeeld op woensdag. Dat betekent wel dat de datum waarop wordt uitbetaald altijd anders is. De meeste organisaties betalen medewerkers iedere maand op een vaste datum uit.
Het is geen wet van Meden en Perzen, maar bij veel bedrijven en overheidsinstanties komt het salaris rond de 24ste op je rekening. Ook uitkeringen worden rond die tijd uitgekeerd. De reden hiervoor is dat veel afschrijvingen, zoals huur of hypotheek, juist rond het eind of het begin van de maand worden afgeboekt.
Het is voldoende dat het voorschot dat u toekent ongeveer overeenkomt met het nettoloon voor de eerste helft van de maand. Het is anderzijds niet genoeg om een klein, symbolisch bedrag toe te kennen. Het bedrag moet nl. wel bij benadering overeenstemmen met de helft van het maandloon.
Het betalen van een voorschot is niet wettelijk verplicht maar meestal eist de verkoper of aannemer dat wel. Vaak valt het bedrag van het voorschot samen met de schadevergoeding die u moet betalen als u de koop of aannemingsovereenkomst verbreekt.
Een eenvoudige oplossing voor het in 1 keer uitbetalen van loon en variabelen van dezelfde maand is het eenmalig (bijvoorbeeld bij indiensttreding) verstrekken van een voorschot (penvoorschot). Dit netto voorschot dient minimaal ter grootte te zijn van het vaste loon.
Re: Waarom ligt betalingsverkeer stil in het weekend? Antwoord van Rabobank op dezelfde vraag gesteld in 2012: "In het weekend worden geen betalingsbestanden verwerkt omdat de verrekeningscentra niet geopend zijn.
Betaalt je werkgever je systematisch te laat, dan kan je wel (anoniem) klacht neerleggen bij de sociale inspectie. Stelt de sociale inspectie inderdaad een probleem vast, dan kan ze een boete uitschrijven.
In principe mag het loon niet meer in cash geld (van hand tot hand) uitbetaald worden aan de werknemer, maar moet men gebruik maken van giraal geld (via overschrijving, circulaire cheque,…).
Uw beslagvrije voet mag niet hoger zijn dan 95% van uw inkomen. Zo houdt u 5% van uw inkomen over om uw schulden mee af te lossen. In bijzondere situaties kunt u de deurwaarder vragen om uw beslagvrije voet te verhogen.