Van de lavasplant kun je alles gebruiken in de keuken: blaadjes, zaadjes, stengels en wortels. Gemalen zaadjes kunnen peper vervangen. Jonge, fijngesnipperde blaadjes zijn lekker in rauwkost. Fijngesneden blaadjes geven smaak aan soepen, bouillon, stoofschotels en sauzen.
De bladeren kunnen wel gebruikt worden in sauzen, soepen, salades of als smaakversterker in diverse gerechten. Een Maggiplant in de tuin zult u dus goed kunnen gebruiken bij uw kookkunsten.
Bewaar de blaadjes maggikruid in vershoudfolie in de lade van de koelkast.Je kunt het ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord los in. Doe de ingevroren lavas in zakjes of bakjes.
Lavasblad wordt vaak gebruikt om stoofgerechten, soepen en sauzen te kruiden. De blaadjes kunnen ook verwerkt worden in een salade of dipsaus. Ook bij asperges wordt lavas vaak gebruikt als smaakmaker, meestal in combinatie met een gekookt eitje – probeer ook maar eens in aspergesoep!
Lavas soorten
Lavas wordt ook wel maggiplant genoemd, vanwege de sterke aroma's die erg lijken op die van maggi. Maggi heeft echter niets met lavas te maken, het wordt van andere ingrediënten gemaakt. Er zit dus geen verschil tussen lavas en maggiplant. Dit zijn twee namen voor dezelfde plant.
Deze plant is niet alleen lekker om te eten, hij is ook erg gezond. Maggikruid is goed tegen een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur en werkt urineafdrijvend. Het is verzachtend voor de luchtwegen en thee van dit kruid verzacht de hoofdpijn.
Lavas kan vermeerderd worden door de zaadjes uit te zaaien maar ook door de plant te scheuren. Dat wil zeggen: een deel van het wortelstelsel van de plant af scheuren of steken en dit planten op de plek waar je de nieuwe plant graag wilt hebben.
Lavas wordt ook wel de maggiplant genoemd en groeit voornamelijk in Zuid-Europa, maar hij duikt ook steeds vaker op in Nederland. Je kunt de bladeren meetrekken in sauzen, soepen en stoofschotels en als ze nog jong zijn, kun je ze koken en eten als groente. Het zaad van de plant is lekker in hartige koekjes en brood.
Lavas is ook bekend onder de naam maggikruid. De bladeren hebben een doordringende selderachtige geur en smaak. Eén blaadje geeft al een typische bouillonsmaak aan uw gerechten. Een lavasplant kan tot 2 meter hoog worden.
Je kunt lavas op dezelfde manier gebruiken als selderij. De stengel heeft veel smaak, zelfs meer dan de bladeren. Je kunt het fijnsnijden samen met andere kruiden voor pesto of een dipsaus, je kunt het mengen door de salade, als dressing op geroosterde groenten en vlees of het toevoegen aan een bouillon.
Je kunt het maggikruid ook drogen. Hang dan kleine bosjes Lavas ondersteboven in een donkere, goed geventileerde ruimte. Na een paar weken zijn de bosjes droog en kan je de takjes en blaadjes vermalen in een keukenmachine of met een vijzel.
Bewaar de blaadjes in vershoudfolie in de groentelade van de koelkast. Je kunt lavas ook invriezen.
Vaste planten en bodembedekkers meststof
Levisticum officinale (Maggiplant) is een forse kruidenplant met hoog opgaande, stevige stengels en donkergroen aromatisch blad. Levisticum officinale (Maggiplant) kan een hoogte bereiken van circa 1,5 m.
De plant is zeer winterhard en lang oogstbaar. Ieder voorjaar moet de Levisticum Officinale helemaal teruggeknipt worden. Plaats Maggi-kruid op een zonnige of half schaduw plek in voedzame, niet te natte grond.
Goed winterharde vaste plant. De standplaats vochtige doorlatende grond,volle zon tot halfschaduw. De plant trekt bijen en vlinders aan.
Hij is sterk vochtafdrijvend. Botanisch: Lavas behoort tot de Schermbloemen-orde. De gele bloemetjes staan verenigd in schermen. Veel schermbloemigen hebben aromatische bladeren, denk aan Peterselie en Selderij.
Maggiplanten groeien het beste in voedzame grond. Ze verlangen ook zon en veel water. Eenmaal aangeslagen kunnen maggiplanten wel twee meter hoog worden. Geef ze dus de ruimte om te groeien.
Zaai de maggiplant in de halfschaduw of de volle zon, het beste is goed waterdoorlatende humusrijke grond. Een bloempot met potgrond werkt ook goed, zorg wel voor gaten onderin de bloempot om overtollig water weg te laten lopen.
Lavas (Levisticum officinale) is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae). De plant is ook wel bekend onder de naam maggiplant, omdat de sterke geur ervan doet denken aan het maggi-aroma, Lavas is echter geen ingrediënt van het originele recept van Maggi.
Breng 1,5 liter bouillon (bijvoorbeeld met 1 MAGGI Bouillonblokje) aan de kook. Voeg verse ingrediënten toe: 250 gram soepgroentepakket, 250 gram gehaktballetjes of vega balletjes van Garden Gourmet, en eventueel wat vermicelli.
De smaak valt te beschrijven als selderijachtig. Zo kunnen de pittige, fijn versnipperde bladeren net dat extraatje meer geven aan soep, saus, spinazie, stoofpotten, wortelen en aardappelen. Sommige bakkers gebruiken lavas zelfs als smaakversterker in hun brood.
Lavas is een kruid met een sterk aroma dat aan Maggi doet denken. Vandaar ook de naam maggiplant. De donkergroene, vrij grote bladeren geven gerechten een licht hartige smaak, zonder dat het veel zout bevat. Het is daarom een perfecte smaakmaker in gerechten voor mensen die zoutarm moeten eten.
Lavas zaden zaai je het beste op een vochtige, humusrijke plek in je moestuin. De plant houdt van de zon, maar kan ook uitstekend in de halfschaduw groeien. En dat groeien doet lavas flink. Hij woekert niet, maar je moet niet verbaasd zijn als deze plant ruim twee meter hoog wordt.
Maggikruid Of Lavas (Levisticum Officinale) kopen | Intratuin.
Lavas gemalen betreft de gedroogde en fijngehakte blaadjes van de lavas, een kruidachtige plant die zijn oorsprong in Zuid-Europa heeft. Al eeuwen geleden werd het door de Romeinen verspreid door Europa, waardoor het kruid vandaag de dag in het hele continent te vinden is. Ook in Noord-Amerika komt de plant voor.