Nog geen 20 procent van de Nederlanders woont in een flat en dat is vrij laag binnen de EU.
Dit zijn de cijfers voor heel Nederland:
15 procent woont in een appartement.
Conclusie: Er is wettelijk gezien geen maximum gesteld aan het aantal mensen dat in een appartement of woning mogen wonen. Wel zijn er afwijkende regels bij kamerbewoning, woning delen of een woning huren.
42 procent van alle woningen is een rijtjeshuis.
Een appartement kan uit meer dan één verdieping bestaan. 'Appartement' wordt ook gebruikt voor een luxueuze flat en voor een gemeubileerde vakantieflat. Een 'flat' is een woning waarvan alle vertrekken op één verdieping liggen en die deel uitmaakt van een flatgebouw.
Kantoren en flatgebouwen staan soms maar net 20 of 30 jaar voor ze alweer tegen de vlakte gaan. Dat lijkt me toch een enorme inzet van materiaal en mankracht die zomaar weer overboord gekieperd wordt. De gebouwen die langer meegaan worden ook stevig onderhouden.
Voor de hoogte van verdieping gebruiken we meestal de vuistregel dat een verdieping 3 meter hoog is. Het flatgebouw heeft ongeveer 30 verdiepingen.
De Nederlander heeft gemiddeld een woonoppervlakte van 65 vierkante meter, maar de verschillen tussen regio's en huishoudens zijn groot. Een Amsterdammer heeft gemiddeld 49 m2, meldt het CBS zaterdag. In de meeste plattelandsgebieden hebben mensen al snel meer dan 80 m2 woonoppervlakte.
Geschiedenis. In zekere zin had architect F.A. Warners met zijn Amsterdamse Huize Loma in 1914 ook al een vorm van wonen gecreëerd die men als flat zou kunnen betitelen. Het werd destijds als etagewoning benoemd; het is een goed voorbeeld van een portiekflat.
In Nederland hoeft bijna niemand ongewild binnen te zitten: slechts 4 procent heeft geen enkele 'buitenruimte'. Een kwart heeft een balkon en liefst 70 procent heeft een tuin.
Het is dus afhankelijk van in welke gemeente u woont om te kunnen beoordelen welke regels op de woning van toepassing zijn. Het zal in veel in gemeenten in beginsel niet toegestaan zijn om met twee gezinnen een woning te bewonen.
Voor woningen moet de totale vloeroppervlakte van de woonlokalen minstens 18 m² zijn voor 1 persoon, 27 m² voor 2 personen, 40 m² voor 3 personen, 50 m² voor 4 personen, 60 m² voor 5 personen,...
Ruim zes op de tien Nederlanders woont in een rijtjeswoning, zo blijkt uit de cijfers. Alleen in Ierland en het Verenigd Koninkrijk zijn rijtjeshuizen vergelijkbaar populair; ook daar woont zo'n 60 procent van de bevolking in een tussenwoning.
In Nederland heeft circa 70 procent van de bevolking een eigen woning. Daarvoor heeft 61 procent een hypotheek afgesloten. Daarmee torent Nederland ver boven andere landen uit; het gemiddelde in de hele EU is 26,5 procent.
In Nederland ligt dat heel anders: 69,4 procent van de Nederlanders heeft een eigen huis en 60,7 procent van de Nederlanders heeft een hypotheek. Dat wil zeggen dat nog geen negen procent van de Nederlanders een koophuis zonder hypotheek heeft.
In de galerijflats uit de jaren zeven g zijn de slaapkamers meestal 2,6 m of 2,7 m breed.
Etage is een synoniem van verdieping.
Dus over het algemeen wordt daar de 'beste kant' mee bedoeld waar vaak ook de ingang van het pand is. Vaak ook aan de straatkant gelegen. Maar nogmaals, kan verschillen per gemeente wat de regeltjes zijn.
Een galerijflat is een flatwoning waarbij de voordeur uitkomt op een aan de buitenkant gelegen loopgang.
AMSTERDAM - Nederlanders wonen steeds langer in hetzelfde huis. De gemiddelde koopwoning in Nederland wisselt slechts een keer in de 20 jaar een nieuwe eigenaar, blijkt woensdag uit onderzoek van Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In 1996 kreeg een woning eens in de 17,5 jaar een nieuwe eigenaar.
Gemiddeld verhuizen mensen 7 keer in hun leven volgens het CBS. Dit komt neer op ongeveer 1 keer per 10 keer jaar. Waar er in 2017 nog een recordaantal verhuizingen plaatsvond, verhuisden er in 2018 5% minder mensen. Zo daalde het aantal verhuizingen van 1,88 miljoen naar 1,79 miljoen mensen.
Vloeroppervlakte van eengezinswoningen ruim anderhalf keer zo groot als van appartementen. De gemiddelde vloeroppervlakte van woningen, zonder ander gebruiksdoel als winkel of kantoor, bedraagt 120 vierkante meter. Eengezinswoningen zijn gemiddeld 1,6 keer zo groot als appartementen.
Antwoord. Voor een volwaardige verdieping wordt doorgaans 2,40 meter gerekend. Wanneer je twee verdiepingen beoogt, kom je op 4,80 meter.