Een batterij van een pacemaker gaat ongeveer 8 tot 10 jaar mee. De pacemaker vervangen we als de batterij bijna leeg is. Uw arts overlegt dit met u. Meestal krijgt u dan een nieuwe pacemaker die we aansluiten op de oude pacemakerdraden.
Wanneer iemand met een pacemaker een hartstilstand krijgt dan moet net als bij ieder ander zo snel mogelijk begonnen worden met reanimatie. Reanimatie en defibrillatie is ook bij mensen met een pacemaker de enige manier om te overleven.
De batterij van een pacemaker gaat 5 tot 10 jaar mee. Bij controles ziet de arts ruim op tijd of de batterij leeg raakt. Dan wordt de pacemaker (het kastje) vervangen. Het vervangen van de pacemaker is een kleine ingreep.
De eerste pacemakercontrole vindt meestal zes tot twaalf weken na de implantatie plaats. Daarna zult u elke drie tot zes maanden bij uw arts op controle gaan. Met behulp van een speciaal programmeerapparaat kan uw arts uw pacemaker uitlezen en controleren of deze nog naar behoren functioneert.
In de pacemaker zit een batterij. Deze batterij gaat jarenlang mee. Als de batterij leeg is, moet de pacemaker vervangen worden. De draad of draden van de pacemaker hoeven we meestal niet te vervangen.
De risico's die verbonden zijn aan de implantatie van een traditioneel pacemakersysteem, zijn onder andere infectie op de operatieplek en/of allergische reactie op materialen van het systeem, het niet-afgeven van therapie wanneer dat nodig is, of het ontvangen van extra therapie wanneer dat niet nodig is.
Op een forum lees ik dat een pacemaker 3000 tot 8000 euro kan kosten: de prijs hangt af van het merk en de functies van het apparaat. Een ICD zoals mijn opa had, kan volgens een cardioloog in het NRC wel 20.000 euro kosten.
ICD en pacemaker
Hiermee kan een hartstilstand worden voorkomen. De afkorting ICD staat voor Implanteerbare Cardioverter Defibrillator. De pacemaker heeft een sensor die voortdurend het hartritme bewaakt. De pacemaker geeft stroomstootjes af om het hart weer in het juiste ritme te krijgen.
Als de wond gesloten is met hechtingen mag u 4 dagen niet douchen. U kunt 8 - 10 dagen na de ingreep de hechtingen laten verwijderen door de huisarts. U kunt hiervoor zelf een afspraak maken bij uw huisarts.
Vanwege het sterke magneetveld en de radiopulsen kan een patiënt met pacemaker of ICD niet zomaar in de MRI. Het is daarom belangrijk om ruim voor een MRI afspraak bij de afdeling radiologie aan te geven dat u een pacemaker of ICD heeft.
Beweeg uw schouder wel voorzichtig, zodat deze niet vast gaat zitten. u mag geen lichamelijke inspanningen doen waarbij u uw arm die aan de kant waar de pacemaker zit, veel moet gebruiken. De andere arm en uw benen mag u wel gebruiken. rustig fietsen mag na 2 weken.
Van de personen met een lichte vorm van chronisch hartfalen leeft ongeveer de helft nog minimaal 10 jaar. De helft van de patiënten met ernstig chronisch hartfalen of acuut hartfalen heeft een levensverwachting van minder dan 2 jaar.
Richtlijnen na pacemaker implantatie. Voor een spoedig herstel raden we u aan de hierna volgende leefregels in acht te nemen. Verwijder de grote pleister na 1 dag. Bij pijn zo nodig paracetamol: 4 keer daags 1-2 tabletten à 500 mg gedurende de eerste dagen, daarna indien mogelijk afbouwen.
In principe kun je met een ICD of een pacemaker gewoon op vakantie. Reizen per auto, boot, trein of vliegtuig geeft geen enkel probleem. Neem bij reizen naar het buitenland een verklaring mee in de taal van het land (of in het Engels) waarin staat dat u een pacemaker of ICD draagt.
Belangrijk is wel dat u uw arm niet te stijf houdt om schouderproblemen te voorkomen. Na 4 tot 6 weken kunt u uw normale activiteiten weer gaan doen. Uw wond moet nog genezen en u moet nog wennen aan een pacemaker. U mag weer autorijden na ongeveer 14 dagen.
Een pacemaker is een apparaatje dat het werk van de sinusknoop en/of AV-knoop (de gangmakers van het hart) overneemt, waardoor het hart weer in het normale tempo en ritme gaat pompen/kloppen. Wanneer het nodig is, geeft een pacemaker een klein impuls af, die u niet voelt, hierdoor trekt de hartspier samen.
In Nederland waren in 1984 23 en in 1997 28 primo-implantaties/100.000 inwoners verricht. De stijging komt vooral, doordat meer mensen > 65 jaar een pacemaker kregen. Het aantal in 1997 was lager dan het gemiddelde in West-Europa (34/100.000 inwoners).
Uw pacemaker is gevoelig voor elektrische of magnetische velden, zoals elektrische apparatuur. Meestal werkt uw pacemaker door deze velden tijdelijk niet goed. Maar als u verder weg loopt van zo'n elektrisch of magnetisch veld doet de pacemaker het weer normaal.
Soms kan de pacemaker verschuiven in de pocket en bij sommige houdingen tegen de huid drukken. Dit kan gevoelig zijn. Als de pacemaker verder vrij onder de huid ligt zonder continue klachten te geven, is er geen probleem.
Artsen zijn wettelijk niet verplicht een pacemaker bij een overledene te verwijderen. De wet bepaalt dat pacemakers moeten verwijderd worden voor crematie, maar vermeldt niet door wie dat moet gebeuren.
Ritmestoornissen voorkomen
Genoeg bewegen, ontspannen en gezond eten zijn belangrijk. Soms merken mensen dat bij hen roken, alcohol of drugs een hartritmestoornis uitlokt. Is dat bij jou het geval? Probeer dan je leefstijl aan te passen.
Een biventriculaire pacemaker heeft drie draden: één elektrodedraad in de rechterkamer, één draad in de rechterboezem en één draad bij de linkerkamer. Deze pacemaker is bedoeld voor patiënten met hartfalen. De pacemaker werkt continu en zorgt ervoor dat het hart gelijkmatiger samentrekt en zo de pompkracht verbetert.
Iedereen met een pacemaker of ICD heeft een pasje met de gegevens van de leverancier. Deze moet een machtiging krijgen tot het stopzetten van de pacemaker. En telefonisch kan een afspraak worden gemaakt zodat binnen 24 uur een technicus langskomt om het apparaat uit te zetten.
Normaal slaat je hart in een regelmatig tempo. Hoe hoog je hartslag is, hangt af van wat je aan het doen bent. Zo is de hartslag in rust lager dan wanneer je je inspant. Over het algemeen is de hartslag bij volwassenen in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut.
Dat doen ze met behulp van een klein stukje piëzo-elektrisch materiaal. Dit materiaal vangt de trillingen op en zet ze om in elektriciteit. De onderzoekers hebben het apparaatje dat de pacemaker van stroom moet gaan voorzien nog niet gebouwd.