Wie lust het wel? Ander onderzoek toonde aan dat 21 procent van de Oost-Aziaten, 17 procent van de mensen van Afrikaanse afkomst en 17 procent van mensen met een westerse afkomst een hekel heeft aan koriander.
Deze afwijking komt bij 4 tot 14% van de mensen voor. Vanaf nu kun je dus tegen iedereen zeggen dat je er niks aan kan doen dat je koriander niet lust. Het zit nou eenmaal in je genen!
Van de mensen die twee kopieën hebben van het OR6A12-gen, dat aan de basis ligt van deze waarneming, proeft 15,3% een zeepsmaak bij het eten van koriander. Naar schatting 4 tot 14% van de wereldbevolking zou koriander daardoor erg onaangenaam vinden.
Voor 4 tot 14 procent van de wereldbevolking heeft koriander een zeepachtige nasmaak. Helemaal niet aangenaam om te eten dus.
Het gaat om het OR6A12-gen; iedereen die dit gen dubbel bezit, proeft een zeepachtige smaak. Aan het onderzoek deden bijna 30.000 mensen mee. Hiervan bleek één op de zes het eten van koriander onmiskenbaar te vergelijken met het spoelen van je mond met zeep.
In landen waar wel veel koriander gegeten wordt, ligt het aantal koriander-haters dan ook veel lager. Slechts 7 procent van de Zuid-Aziaten, 4 procent van de Latijn-Amerikanen en 3 procent van de mensen uit het Midden-Oosten heeft een aversie tegen koriander.
De mensen die koriander naar zeep vonden smaken, vertoonden gelijkenissen in een bepaald groepje geurreceptoren. Het gen OR6A2 zou er een rol bij kunnen spelen. Bij sommige mensen zorgt dat gen ervoor dat een van hun geurreceptoren erg sterk reageert op die zepige aldehyden. Zij vinden die naar zeep smaken.
Gen OR6A2. Het is genetisch bepaald of jij houdt van koriander of niet. Het is dus niet dat je het kunt 'leren eten', zoals dat wel het geval is bij veel andere voedingsstoffen. Je genen bepalen namelijk hoe het voor jou ruikt of smaakt.
Koriander zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Zo is het rijk aan vitamine C, een vitamine die onder andere bijdraagt aan een goede weerstand en je lichaam door zijn functie als antioxidant helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook bevat koriander veel bètacaroteen.
"Hoe je de smaak van koriander ervaart is genetisch bepaald. Het heeft dus te maken met je erfelijke achtergrond. Het kan in de familie zitten", zegt hij tegen EditieNL.
Koriander: een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt. Met koriander is het vaak zo dat je het of heerlijk vindt of heel vies. Vaak wordt er ook gezegd: 'het smaakt naar zeep' of 'ruikt naar zeep'.
De smaak heeft iets weg van een combinatie van peterselie en citroen. Dit kruid is een belangrijk ingrediënt van kerrieschotels. In vlees- en wildgerechten doet koriander het erg goed. Zo is koriander lekker in of bij een Indiase lamscurry of in een roerbakgerecht van sperzieboontjes met taugé.
Het aroma van koriander wordt gevormd door een zestal stoffen, en de meeste daarvan zijn aldehyden. Mensen die een hekel hebben aan koriander, blijken door die genetische variant erg gevoelig voor onverzadigde aldehyden in het kruid, ze ruiken die beter en vinden dat ze stinken.
De genetische achtergrond, en dus ook vaak de afkomst van een persoon bepaalt zijn gevoeligheid voor bepaalde smaken zoals zoet, bitter en umami. Dit laat een meer gerichte productontwikkeling voor lokale markten toe.
Peterselie
Omdat koriander en peterselie uit dezelfde familie komen, peterselie is de beste vervanger als je een soortgelijke smaak als koriander wilt. Er zijn twee hoofdsoorten peterselie: Italiaanse platte peterselie en krulpeterselie.
Koriander komt in recepten over het algemeen voor om het gerecht een frisse, beetje citroenachtige smaak mee te geven.
Toch zijn er qua gezondheidsvoordelen maar weinig verschillen tussen de twee kruiden te vinden. Ze zijn beide gezond en een goede manier om gerechten van een lekkere smaak te voorzien - en er tegelijkertijd een extra dosis vitamines aan toe te voegen.
Koriander kan helpen om metalen, zoals kwik of aluminium, die in vetcellen kunnen zitten opgeslagen, vrij te maken. Wanneer je koriander combineert met een blauwe algensoort, zoals spirulina die de zware metalen kan helpen afvoeren, heb je een power-detox-combinatie!
Het is vooral de taak van de lever zware metalen onschadelijk te maken, en dit kruid ondersteunt daarbij. Koriander stimuleert ook de nieren en werkt zo vochtafdrijvend. Heb je reuma of artritis, dan helpt koriander de afvalstoffen die ontstekingen geven sneller afvoeren.
Van koriander kun je 2 tot 15 gram per 10 1iter bier gebruiken. In witbieren, dubbels en tripels mag de koriander zeker niet overheersen. Dan is 3 tot 4 gram per 10 1iter voor deze bieren meer dan genoeg. Je kan koriander het beste malen en kort voor het einde van het koken toevoegen.
Je kunt verse koriander op een koele plek in een vershoudfolie een paar dagen bewaren. Invriezen kan ook, maar gaat ten koste van de mooie groene kleur en de smaak. In de diepvries is koriander in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18ºC. Was en snijd het kruid.
Koriander is een eenjarige plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Dit kruid komt van oorsprong uit het westen van Azië. Tegenwoordig wordt koriander verbouwd in Zuid-Europa, Zuid-Amerika en India. Volgens de overlevering bevordert dit kruid de 'onsterfelijkheid'.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander.
De smaakstoffen uit je eten komen terecht op de smaakpapillen op je tong. Daarin zitten kleine receptoren, die seintjes over de smaak naar je hersenen sturen. Je tong proeft vijf basissmaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Umami is Japans voor 'heerlijk' en staat ook wel bekend als een hartige smaak.
Peterselie en koriander zien er vrijwel hetzelfde uit, maar ze zijn duidelijk verschillend als we het hebben over de smaak. Peterselie heeft een milde, peperige en bittere smaak. Het kan de smaak van elk hartig gerecht gelijkmatig maken. Koriander heeft een veel scherpere smaak - die dus geliefd of gehaat is.